Nowości - nie tylko paprykowe - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Nowości – nie tylko paprykowe

Producenci warzyw z radomskiego rejonu produkcji 5 grudnia mieli okazję uczestniczyć w seminarium zorganizowanym w Klwowie przez firmy Hazera, Tradecorp, Agril, Hartmann oraz Agro-Paprix. Gościem specjalnym spotkania była dr Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach (o jej wystąpieniu więcej napiszemy wkrótce).

Czytaj dalej...
spotkanie paprykowe w Klwowie

Uczestnicy spotkania pomidorowego w Klwowie

Odmiany warzyw

Ofertę odmian papryki z firmy Hazera przedstawiła Małgorzata Zadura. Z odmian typu blok zwracała uwagę m. in na takie nowości jak średniowczesny Predator F1 o dużych (200-250 g), grubościennych, ciemnoczerwonych owocach, wyrównanych, twardych wysokiej jakości. Ważną cechą tej odmiany jest odporność na wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV).Odpornością taką cechuje się również należąca do tej samej grupy wczesności papryka Crimson King F1 o nieco większych (250-300g), ciemnoczerwonych owocach. Dobre jest wyrównanie owoców z poszczególnych pięter, ich jakość jest wysoka. Przypomniała także charakterystykę znanych już odmian (czerwonoowocowa Ruberto F1 oraz Sollie F1 i Giacomo F1 o żółtych owocach). Do uprawy w tunelach firma poleca także oberżynę Vernal F1 (wczesną, o owocach wydłużonych, dorastających do 350 g, intensywnie wybarwionych i błyszczących).

Kolejnym gatunkiem uprawianym w tunelach w rejonie radomskim jest fasola szparagowa. W ofercie Hazery znajduje się wczesna, plenna odmiana (60 dni wegetacji) Rocdor o żółtych ok. 15-centymetrowych, bezwłóknistych strąkach, które można zbierać ręcznie lub mechanicznie, i czarnych nasionach. Późniejsza (73 dni) jest Sundance, o strąkach podobnej długości, także nadających się do zbioru ręcznego i mechanicznego. Obie odmiany można także uprawiać bez osłaniania.

Cukinia Verdi F1 polecana jest głównie do uprawy polowej, jest bardzo wczesna, ma ciemnozielone, błyszczące, wyrównane owoce które mogą być przeznaczone na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych lub do przetwórstwa. Rośliny silnie rosną, mają otwarty pokrój i wysoką odporność na mączniaka prawdziwego.

Podczas spotkania w Klwowie przedstawiono również charakterystykę kapusty pekińskiej Michico F1 (jest to kolejny gatunek, którego uprawa jest popularna w tym radomskim rejonie). Wspomniana odmiana ma 60-65 dni wegetacji, polecana jest do uprawy letniej lub jesiennej, jej główki są cylindryczne o masie od 0,8 do 2 kg. Nie jest wrażliwa na niedobory wapnia. Przeznaczona jest do sprzedaży bezpośredniej lub krótkiego przechowywania.



Substraty

O podłożach torfowych z firmy Hartman mówił reprezentujący ją Jacek Kwiatkowski. Informował, że ich firma oferuje substraty z tzw. torfu frezerowego, pochodzącego z litewskich i łotewskich torfowisk. Producentom papryki proponował m.in. substrat do multiplatów (pH 5,8 –6,5), wyprodukowany z drobnego torfu wysokiego z dodatkiem nawozu PGMix oraz mikroelementów. Do wysiewu i pikowania polecał natomiast substrat „Ania” (pH 5,5-6,5), produkowany z najwyższej jakości torfu wysokiego o drobnej frakcji. Kolejny produkt, o szerokim zastosowaniu, to substrat uniwersalny (pH 5,4-6,5). Przedstawiciel firmy przypomniał również kilka zasad postępowania z zakupionymi substratami, zapobiegających pogorszeniu ich właściwości. Mianowicie – należy je przechowywać w zacienionym miejscu, w przypadku zamarznięcia nie powinno się ich gwałtownie ogrzewać, przed rozpoczęciem uprawy dobrze jest wysypać substrat z worka i przewietrzyć go, substraty z prasowanych balotów przed użyciem powinno się nawodnić.

Nawozy

Marek Kleparski reprezentujący firmę Agril producentom papryki polecał przede wszystkim stężoną, płynną saletrę wapniową– CaNit (8,5% N-NO3, 17% CaO), przeznaczoną do fertygacji i nawożenia dolistnego, oferowaną w zbiornikach 5-, 20- lub 1000-litrowych. Kolejnym produktem z oferty jest płynna saletra magnezowa MagNit (7,4% N-NO3, 10% MgO).

Ofertę produktów firmy Tradecorp przedstawił Andrzej Zbroja. Przypomniał, że na etapie produkcji rozsady warto podlać rośliny nawozem Intake (płynny nawóz NPK z mikroskładnikami, zawierający azot amidowy). Kolejnym preparatem polecanym przez specjalistę był Humistar –  zawierający kwasy humusowe, poprawiający strukturę gleby, a także działający stymulująco na rośliny. Od niedawna firma promuje także preparat zawierające wyciąg z glonów morskich – Pylgreen Mira (poprawia kwitnienie i zawiązywanie  nasion – dzięki czemu uzyskuje się większe owoce i wyższy plon).Według danych przekazanych przez Andrzeja Zbroję przy łącznym stosowaniu preparatów Pylgreen i Humistar można uzyskać znaczny wzrost plonu papryki.W uprawach papryki zastosowanie mogą mieć także takie nawozy z oferty firmy – m.in. Delfan Plus (zawierający azot organiczny i aminokwasy, działający biostymulująco) oraz Drakar (płynny nawóz potasowy z dodatkiem azotu mocznikowego).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

OTTE_19
HortiAdNetHortiAdNet