PODosłonami.pl

Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Ochrona biologiczna i nawożenie pomidorów szklarniowych

Firma Rol-Spec prowadzona przez Piotra Zawadę i jego żonę Renatę 15 listopada zaprosiła ogrodników do Białej Panieńskiej. Było to już kolejne seminarium zorganizowane przez tę firmę zajmującą się doradztwem uprawowym i zaopatrzeniem w środki produkcji, m.in. nasiona warzyw. Współorganizatorami wydarzenia były przedsiębiorstwa Koppert i Konexim.

Możliwości biologicznej ochrony pomidorów przed szkodnikami i chorobami omawiała Sabina Łukaszewicz z firmy Koppert

Możliwości biologicznej ochrony pomidorów przed szkodnikami i chorobami omawiała Sabina Łukaszewicz z firmy Koppert

Biologiczne rozwiązania w ochronie roślin

O propozycjach z firmy Koppert w biologicznej ochronie pomidorów mówiła Sabina Łukaszewicz. Przed rozpoczęciem nowego sezonu polecała m.in. zabezpieczanie roślin pomidora przed agresywnymi szczepami wirusa mozaiki pepino poprzez immunizację (szczepienie) łagodnymi szczepami tego patogenu. W ofercie firmy znajduje się polecana do takiego zabiegu szczepionka V10. Specjalistka omówiła w skrócie sposób aplikowania tego środka, jak informowała ich klienci otrzymują szczegółowe zalecenia dotyczące zabiegu immunizacji.

Kolejny omówiony przez nią temat to zapobieganie grzybowym chorobom roślin poprzez wprowadzanie do podłoża pożytecznych grzybów z rodzaju Trichoderma sp. Zawierające te grzyby biologiczny fungicyd Trianum hamuje rozwój patogenicznych grzybów, a także stymuluje rozwój roślin.

Możliwości biologicznej ochrony pomidorów przed szkodnikami i chorobami omawiała Sabina Łukaszewicz z firmy Koppert

Możliwości biologicznej ochrony pomidorów przed szkodnikami i chorobami omawiała Sabina Łukaszewicz z firmy Koppert

Do zwalczania gąsienic, m.in. uciążliwego w ostatnich latach skośnika pomidorowego specjalistka polecała preparaty DiePel DF (zawierający bakterie Bacillus thuringiensis var. kurstaki szczep ABTS 351) oraz Xentari (B. thuringiensis var. aizawai szczep ABTS 1857), zwracała uwagę, że warto mieszać je z adiuwantem Addit, co zwiększa skuteczność zabiegu. Sabina Łukaszewicz podkreślała jednak, że w zwalczaniu skośnika pomidorowego trzeba łączyć wiele dostępnych metod – tablice lepowe z feromonami, pułapki wodne, lampy owadobójcze oraz preparaty bakteryjne.

Kontrola klimatu w zapobieganiu suchej zgniliźnie wierzchołków owoców pomidora

Sławomir Kozłowski reprezentujący firmę Konexim omówił czynniki sprzyjające występowaniu suchej zgnilizny wierzchołków owoców pomidora. Zwracał uwagę, że w Polsce w ciągu roku mamy zwykle ponad 30 dni z warunkami atmosferycznymi krytycznymi dla uprawy pomidorów szklarniowych, wówczas może pojawić się to zaburzenie fizjologiczne. Dlatego warto rozważyć instalację w szklarniach zraszaczy, w celu regulowania wilgotności i temperatury w szklarniach w czasie upałów. W Holandii, gdzie klimat latem jest o wiele łagodniejszy niż u nas, już od kilku lat w szklarniach stosowane jest zamgławianie, dzięki któremu obniża się temperaturę powietrza i zwiększa jego wilgotność. To stwarza lepsze warunki do zapylenia kwiatów i zawiązywania owoców. Gdy udaje się obniżyć temperaturę w szklarni latem można przymknąć wietrzniki i utrzymywać większe stężenie CO2, co ma przełożenie na wyższy plon. Innym sposobem regulowania warunków w szklarni, zwłaszcza zimą i wiosną, polecanym przez Sławomira Kozłowskiego, może być instalowanie wentylatorów pionowych, wymuszających ruch powietrza z dołu do góry, przy ich użyciu wilgotność w szklarni można zmniejszyć nawet o 12%. Jak informował występowanie suchej zgnilizny wierzchołków owoców spotyka się również przy zbyt silnym schładzaniu przednocnym – gdy wierzchołek rośliny jest zimny, a dół cieplejszy ograniczony jest transport wody i soli mineralnych do góry rośliny.

Inne czynniki sprzyjające wystąpieniu suchej zgnilizny wierzchołków owoców to niewłaściwe proporcje w pożywce potasu do wapnia (zalecana wartość K: Ca powinna wynosić 1,2 : 1) oraz nadmiar sodu. Potas i sód pobierane są przez roślinę w pierwszej kolejności, gdy jest ich za dużo przyswajane jest zbyt mało wapnia.

Sławomir Kozłowski mówił m.in. o nowych produktach pochodzenia naturalnego, polecanych w uprawie warzyw szklarniowych

Sławomir Kozłowski mówił m.in. o nowych produktach pochodzenia naturalnego, polecanych w uprawie warzyw szklarniowych

Naturalne wspomaganie roślin w zapobieganiu „suchej”

Kolejnym tematem poruszanym przez właściciela firmy Konexim było użycie w uprawach szklarniowych naturalnych preparatów (oferuje ona środki francuskiego producenta Biodevas Labotarories). Polecał przede wszystkim produkt Supra Fructa, zawierający wapń schelatowany proliną oraz ekstrakty z wielu roślin, w tym m.in. krzem uzyskany z pokrzywy i skrzypu polnego. Rośliny pomidora traktowane tym nawozem miały ciemniejsze liście w stosunku do kontroli, większe o około 10% zapotrzebowanie na wodę, ich owoce były lepiej wybarwione, błyszczące, a plon wyższy (prolina sprzyja zapylaniu kwiatów przez trzmiele – więcej jest zawiązanych owoców). Mniej było owoców z objawami suchej zgnilizny wierzchołków owoców, a jeśli już wystąpiły suche plamy były niewielkich rozmiarów, mniej było też oparzeń słonecznych. W uprawie ogórka jesienią i pod koniec lata po podawaniu nawozu Supra Fructa zaobserwowano większą liczbę zawiązków pozostawianych na roślinach, większe i ciemniejsze liście i mniej roślin porażonych przez choroby, rośliny miały lepszą kondycję. Jak informował Sławomir Kozłowski nawóz Supra Fructa można stosować już od etapu produkcji rozsady, podaje się go z pożywką w ilości 6 l/ha w ciągu tygodnia.

Produkcja ogórków w Holandii

Piotr Zawada z firmy Rol-Spec przedstawił raport dotyczący produkcji ogórków w Holandii opracowany przez Hermana Hermansa z firmy doradczej Innocrop Consulting. W kończącym się sezonie warzywa te były uprawiane w Holandii na powierzchni 590 ha. Średnia cena za sztukę (owoce długie, o masie 400 g) wynosiła 0,24-0,28 euro. Z racji mniejszej ilości światła niż w poprzednim roku plony były niższe – przy trzech nasadzeniach w roku w uprawie „na parasol” uzyskiwano plony 72-85 kg/m2, a w systemie wysokiego drutu z wyprowadzaniem dodatkowego pędu plony sięgały 125 kg/m2. Coraz większym problemem w holenderskich uprawach jest wirus zielonej mozaiki ogórka CGMMV, jego wektorami są wciornastki i mszyce.

Piotr Zawada (z lewej) oraz Sławomir Kozłowski podczas seminarium dla ogrodników w Białej Panieńskiej (15 października 2019 r.)

Piotr Zawada (z lewej) oraz Sławomir Kozłowski podczas seminarium dla ogrodników w Białej Panieńskiej (15 października 2019 r.)

W przyszłym roku powierzchnia uprawy ogórków w Holandii będzie podobna jak w tym sezonie (około 590 ha), w tym na powierzchni 90 ha prowadzona będzie uprawa z doświetlaniem asymilacyjnym. Powierzchnia upraw pod lampami nie zwiększa się, obserwowana jest natomiast tendencja do intensywniejszego doświetlania – z dotychczasowego o energii 90-100 µmol/m2 w ciągu sekundy zwiększane jest do 150 µmol/m2 w ciągu sekundy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet