Zarejestrowano nowe preparaty biologiczne na bazie Bacillus thuringiensis

PODosłonami.pl

Arysta Life Science poszerza ofertę środków biologicznych

Od niedawna zostały zarejestrowane dwa insektycydy tej firmy (należącej obecnie do koncernu UPL) zawierające bakterie z rodzaju Bacillus thuringiensis. DiPel® i XenTari® są dopuszczone do stosowania w uprawach polowych i pod osłonami głównie do zwalczania gąsienic uszkadzających liście.

Czytaj dalej...

(jf-gabnor z Pixabay)

Cechą wyróżniającą B. thuringiensis od blisko spokrewnionych gatunków bakterii jest zdolność syntezy białkowych toksyn krystalicznych Cry i Cyt o aktywności owadobójczej. B. thuringiensis powoduje zakażenie przewodu pokarmowego bezkręgowców. Na skutek działania białek krystalicznych dochodzi do paraliżu układu pokarmowego bądź paraliżu ogólnego, larwa owada zaprzestaje żerować i zamiera. Podczas sporulacji (wytwarzania przetrwalników) w komórce bakteryjnej powstaje jeden lub kilka białkowych kryształów zawierających od 1 do 5 nieaktywnych form toksyn Cry. W jelicie środkowym owada kryształ ulega rozpuszczeniu i następuje proteolityczna aktywacja protoksyn do formy czynnej. Środki ochrony roślin oparte na B. thuringiensis nie indukują pojawienia się odporności u owadów.

DiPel® to insektycyd biologiczny zawierający w swoim składzie jeden z najdłużej wykorzystywanych w ochronie roślin szczepów Bacillus thurigiensis, podgatunek kurstaki – ABTS-351. DiPel® posiada rejestrację w 60 krajach na  świecie w ponad 300 rodzajach upraw. W Polsce zarejestrowany jest do zwalczania szkodników w uprawach warzyw tj. kapusta głowiasta, kalafior, groch (na zielony strąk), pomidor, papryka i roślin sadowniczych np.: grusza, śliwa, wiśnia, czereśnia, brzoskwinia, malina, borówka, truskawka, a także szkodników roślin ozdobnych. Preparatu DiPel® nie dotyczy okres karencji, dlatego też będzie go można stosować do ochrony przed szkodnikami z rzędu Lepidoptera nawet w okresie bliskim zbiorów owoców i warzyw.



Drugi insektycyd, XenTari®, posiada w swym składzie naturalny, silny szczep (ABTS-1857) mikroorganizmu Bacillus thuringiensis, podgatunku aizawaii (Bta). Zawiera zrównoważoną mieszankę czterech silnych białek toksynowych (Cry 1C, Cry1D, Cry1Aa, Cry 1Ab) i zarodników atakujących kluczowe szkodniki. XenTari®  jest produktem fermentacji, stanowiącym mieszaninę nierozpuszczalnych białkowych toksyn krystalicznych. Środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic. Posiada rejestrację w blisko 80 rodzajach upraw (rolnicze, sadownicze, warzywnicze; w gruncie i pod osłonami), jak również w produkcji roślin ozdobnych
(w polu i pod osłonami).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bez pozostałości pestycydów – nowe podejście czy konieczność?

Konferencja BerryCon zorganizowana w lutym dla producentów owoców jagodowych obfitowała w tematy dotyczące różnych strategii dla gospodarstw. Ważne jest m.in. zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów przy ograniczonej liczbie środków ochrony roślin. Ten temat podjęli Jan [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet