PODosłonami.pl
Arysta Life Science poszerza ofertę środków biologicznych
Od niedawna zostały zarejestrowane dwa insektycydy tej firmy (należącej obecnie do koncernu UPL) zawierające bakterie z rodzaju Bacillus thuringiensis. DiPel® i XenTari® są dopuszczone do stosowania w uprawach polowych i pod osłonami głównie do zwalczania gąsienic uszkadzających liście.
Czytaj dalej...
(jf-gabnor z Pixabay)
Cechą wyróżniającą B. thuringiensis od blisko spokrewnionych gatunków bakterii jest zdolność syntezy białkowych toksyn krystalicznych Cry i Cyt o aktywności owadobójczej. B. thuringiensis powoduje zakażenie przewodu pokarmowego bezkręgowców. Na skutek działania białek krystalicznych dochodzi do paraliżu układu pokarmowego bądź paraliżu ogólnego, larwa owada zaprzestaje żerować i zamiera. Podczas sporulacji (wytwarzania przetrwalników) w komórce bakteryjnej powstaje jeden lub kilka białkowych kryształów zawierających od 1 do 5 nieaktywnych form toksyn Cry. W jelicie środkowym owada kryształ ulega rozpuszczeniu i następuje proteolityczna aktywacja protoksyn do formy czynnej. Środki ochrony roślin oparte na B. thuringiensis nie indukują pojawienia się odporności u owadów.
DiPel® to insektycyd biologiczny zawierający w swoim składzie jeden z najdłużej wykorzystywanych w ochronie roślin szczepów Bacillus thurigiensis, podgatunek kurstaki – ABTS-351. DiPel® posiada rejestrację w 60 krajach na świecie w ponad 300 rodzajach upraw. W Polsce zarejestrowany jest do zwalczania szkodników w uprawach warzyw tj. kapusta głowiasta, kalafior, groch (na zielony strąk), pomidor, papryka i roślin sadowniczych np.: grusza, śliwa, wiśnia, czereśnia, brzoskwinia, malina, borówka, truskawka, a także szkodników roślin ozdobnych. Preparatu DiPel® nie dotyczy okres karencji, dlatego też będzie go można stosować do ochrony przed szkodnikami z rzędu Lepidoptera nawet w okresie bliskim zbiorów owoców i warzyw.
Drugi insektycyd, XenTari®, posiada w swym składzie naturalny, silny szczep (ABTS-1857) mikroorganizmu Bacillus thuringiensis, podgatunku aizawaii (Bta). Zawiera zrównoważoną mieszankę czterech silnych białek toksynowych (Cry 1C, Cry1D, Cry1Aa, Cry 1Ab) i zarodników atakujących kluczowe szkodniki. XenTari® jest produktem fermentacji, stanowiącym mieszaninę nierozpuszczalnych białkowych toksyn krystalicznych. Środek należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic. Posiada rejestrację w blisko 80 rodzajach upraw (rolnicze, sadownicze, warzywnicze; w gruncie i pod osłonami), jak również w produkcji roślin ozdobnych
(w polu i pod osłonami).

Bez pozostałości pestycydów – nowe podejście czy konieczność?
Konferencja BerryCon zorganizowana w lutym dla producentów owoców jagodowych obfitowała w tematy dotyczące różnych strategii dla gospodarstw. Ważne jest m.in. zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów przy ograniczonej liczbie środków ochrony roślin. Ten temat podjęli Jan [...]



