Produkcja i promocja warzyw z własnej uprawy - gospodarstwo BaJo

PODosłonami.pl

De Ruiter baner 2
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

BaJo – dobra produkcja i promocja warzyw z własnej uprawy

Rodzinne Gospodarstwo Ogrodnicze BaJo z Gronowa Górnego w okolicach Elbląga jest jednym z przykładów na bardzo dobre wykorzystywanie mediów społecznościowych do promowania produkowanych przez siebie warzyw. Profil gospodarstwa mającego ponad 40-letnią tradycję obserwuje ponad 2 tysiące „fejsbukowiczów”. Taka promocja warzyw sprawdza się bardzo dobrze w przypadku tego producenta, gdyż jest on nastawiony na zaopatrywanie klientów detalicznych – 80% pomidorów i ogórków z tego gospodarstwa jest sprzedawanych w detalicznych punktach na terenie Elbląga (Targowisko Miejskie, Giełda Elbląska, oraz punkty przy ulicach Żeromskiego i Gwiezdnej).

Pomidor koktajlowy Apple Orange

Pomidor koktajlowy Apple Orange (fot. A. Piotrowski)

Produkcja i promocja warzyw z nastawieniem na klientów detalicznych

Początkowo uprawa prowadzona była w ogrzewanych tunelach foliowych, a od około 10 lat w nowoczesnej szklarni, w której można sterować mikroklimatem i zapewnić roślinom bardzo dobre warunki do wzrostu i rozwoju.

W tym sezonie uprawa prowadzona jest ze szczepionej rozsady – szczepione rośliny zostały zaszczepione w Grupie Mularski. Rozsada przyjechała do Gronowa Górnego 28 grudnia 2020. Rośliny są uprawiane w zagęszczeniu od 2,9 do 3,2 pędów na metr kwadratowy (w zależności od cech odmiany).

Ze względu na obsługiwanie głównie odbiorców detalicznych w szklarniach gospodarstwa BaJo zobaczyć można wiele odmian pomidorów z różnych segmentów – od wielkoowocowych po koktajlowe, we wszystkich „pomidorowych” kolorach. Bardzo ważnym kryterium doboru odmian jest dobry smak owoców. Ponieważ klienci gospodarstwa BaJo pamiętają pomidory jakie były produkowane w poprzednich sezonach zmiany w doborze odmian przeprowadzane są dość ostrożnie i nie na dużą skalę.

Z kategorii pomidorów czerwonych wielkoowocowych uprawiana jest dobrze znana i ceniona za smak Growdena F1. Spośród pomidorów malinowych podstawową odmianą jest wyróżniająca się pod względem odmiana Tomimaru Muucho F1. Ten wybór uzupełniają nowsze propozycje pomidora malinowego – Kawaguchi RZ oraz Fujimaru. W tym roku warunki pogodowe spowodowały opóźnienie plonowania, w takich warunkach w szklarniach gospodarstwa Bajo najwcześniej, pod koniec marca, zaczęły dojrzewać owoce Fujimaru.

Z grupy pomidorów o nieco mniejszych owocach, przeznaczonych do zbiory w całych gronach producent zdecydował się na uprawę odmiany Gemmini F1, wyróżniającej się intensywnym kolorem i dobrym smakiem owoców.

W gospodarstwie które produkuje pełną paletę pomidorów nie mogło zabraknąć także odmian koktajlowych. Od wielu lat w szklarniach gospodarstwa BaJo uprawiana jest odmian Summer Sun, ale hitem poprzedniego roku okazały się „siostrzane” odmiany pomidory o nietypowym, truskawkowym  kształcie owoców (Apple Red, Apple Yellow, Apple Orange) oraz dwie o owocach daktylowych (Lotta Sweet i Kajsa Sweet). Większość zdjęć odmian pomidorów w artykule zostało wykonanych ostatniego dnia marca.

Ofertę gospodarstwa uzupełniają ogórki półdługie i krótkie-brodawkowe, których zbiory w tym sezonie rozpoczęły się 8 lutego.

Biologiczna ochrona roślin, trzmiele i kokos

W uprawie prowadzona jest ochrona integrowana z wykorzystaniem metod ochrony biologicznej według zaleceń firmy Koppert, będącej dostawcą pożytecznych organizmów do kontrolowania populacji szkodników. Podstawowymi entomofagami wykorzystywanymi do ochrony przed szkodnikami są dziubałeczek mączlikowy (Macrolophus pygmaeus) używany do zwalczania mączlików: szklarniowego i ostroskrzydłego, przędziorka chmielowca, jaja motyli, skośnik pomidorowego, mszyc, a także larwy miniarek. Dobrotnica szklarniowa (Encarsia formosa) wprowadzana jest do kontrolowania populacji mączlików, natomiast drapieżny roztocz Amblydromalus limonicus (syn. Typhlodromalus limonicus) zwalcza mączliki. W szklarniach rozwieszane są także żółte tablice lepowe do mechanicznego odławiania szkodników.

Do zapylania pomidorów wykorzystywane są trzmiele, a uprawa jest prowadzona w podłożu kokosowym, wzbogaconym pożytecznymi grzybami, które poprzez konkurencję o środowisko zabezpieczają rośliny przez atakiem grzybów patogenicznych.

Budowaniu dobrej marki gospodarstwa służy komunikacja z konsumentami w mediach społecznościowych. Ogrodnicy podkreślają fakt ochrony biologicznej, wykorzystywania do zapylania trzmieli oraz używania naturalnego podłoża kokosowego. Takie komunikaty są bardzo dobrze odbierane przez klientów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dzień Pomidora w miejscowości Wijewo

9 września br w Gospodarstwie Ogrodniczym pana Piotra Johna w miejscowości Wijewo odbyło się spotkanie poświęcone odmianom i ochronie pomidora w uprawie w tunelach foliowych. Organizatorami wydarzenia były firmy Hazera Poland, Koppert oraz Sativex. Zaprezentowano [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
Syngenta pelargonia
HortiAdNet