PODosłonami.pl

DeRuiter_ToBRFVDeRuiter_ToBRFV

Internetowe Centrum Wiedzy o ToBRFV – nowa inicjatywa firmy Bayer

Dział warzywniczy koncernu Bayer (Vegetables by Bayer) rozpoczyna kampanię „Pewność na każdym poziomie”, której celem jest przekazywanie najnowszych informacji dotyczących wirusa ToBRFV. W jej ramach powstało internetowe centrum wiedzy o ToBRFV – platforma poświęcona informacjom na temat programu ochrony nasion SHIELD, a także odmianom pomidorów odpornym na ToBRFV.

Czytaj dalej...
Ferreira i Novero - odmiany pomidora ze średnią odpornością na ToBRFV

Ferreira i Novero - odmiany pomidora ze średnią odpornością na ToBRFV

Pewność na każdym poziomie – hasło kampanii firmy

ToBRFV to choroba wirusowa atakująca rośliny pomidorów, która szybko rozprzestrzenia się na całym świecie. Jako lider badań i rozwoju Vegetables by Bayer działa na wszystkich poziomach, aby zapewnić długoterminowe rozwiązania producentom, handlowcom i konsumentom. Wydajność, bardzo dobra jakość i smak owoców to podstawa naszych badań – mówi Leslie Teo (Global Issues & Public Affairs Lead, Vegetables by Bayer).

W przypadku odmian pomidora odpornych na ToBRFV firma Vegetables by Bayer wybiera wyłącznie te, o potwierdzonych cechach jakościowych. Obecnie w naszym portfolio mamy odmiany o średniej odporności na ToBRFV – Strabini, Ferreira, Novero i Caramelino. Firma skupia się na odmianach o wysokiej odporności w połączeniu z bardzo dobrymi wynikami uprawowymi oraz korzyściami dla konsumentów i sieci handlu detalicznego.

Bayer TOBRFV reklama w artykule

Inwestycje w badania i program SHIELD

Wysoka jakość nasion jest priorytetem w Vegetables by Bayer. W próbach uwzględniane są wyłącznie odmiany, które po testach w warunkach produkcyjnych spełniają normy rynkowe. W 2023 r. firma zainwestowała w nową szklarnię kwarantannową o powierzchni 2000 m2 w Wageningen (Holandia). Wdrożony został także program SHIELD (jest to skrót z angielskich słów: Seeds, Health, Innovation, Excellence, Leadership, Discipline). Ma on na celu ochronę nasion i obejmuje zestaw rygorystycznych i obszernych protokołów, które określają zasady badania zdrowotności i jakości.

Na pierwszym etapie jest wydzielenie i izolacja miejsca produkcji nasion, dostęp do tego terenu jest ograniczony i mają na niego wstęp tylko osoby uprawnione. Produkcja nasienna podlega audytom (w ramach systemów ISO i GSPP), osoby związane z nią są odpowiednio przeszkolone, aby zachować wysoki standard produkcji i dbałość o wysoką jakość. Materiał siewny używany w procesie produkcji nasiennej musi być czysty i podlega testom wg zatwierdzonej metody. W całym procesie produkcji obowiązują rygorystyczne praktyki dotyczące przestrzegania higieny – dotyczy to pracowników, narzędzi, używanych materiałów i surowców, wody. Plantacje nasienne są kontrolowane przez przeszkolonych ekspertów i urzędników. Rośliny mateczne są badane i kontrolowane pod kątem obecności chorób. W procesie ekstrakcji nasion używa się kwasu. Nasiona są myte i czyszczone, a także testowane zatwierdzoną metodą w akredytowanym laboratorium.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet