PODosłonami.pl

Kwas podchlorawy ogranicza choroby wywoływane przez ToBRFV na pomidorach oraz CGMMV na ogórkach

Wirus ToBRFV jest obecnie najgroźniejszym patogenem w uprawach pomidorów pod osłonami. Z kolei wirus CMGGV jest jednym z najgroźniejszych patogenów w uprawach ogórków. Na całym świecie poszukuje się preparatów lub technologii, które pozwoliłyby leczyć chore rośliny lub przynajmniej skutecznie ograniczać objawy chorobowe wywoływane przez te wirusy. W artykule przedstawiamy wstępne wyniki badań przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Czytaj dalej...
Fot. 1 Rośliny pomidorów i ogórków na początku badań – przed inokulacją

Rośliny pomidorów i ogórków na początku badań – przed inokulacją

 Badania w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach

Takie badania zostały rozpoczęte również w Polsce. Na zlecenie polskiej firmy przeprowadzone zostały w Państwowym Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach pierwsze na świecie badania nad wykorzystaniem kwasu podchlorawego w ograniczaniu chorób wywoływanych przez ToBRFV i CMGGV. Badanie zostały przeprowadzone przez Dr. hab. Beatę Komorowską.

Badania przeprowadzono od 20 kwietnia do 20 czerwca 2023 roku na 24 roślinach ogórka i 24 roślinach pomidora (fot).

Fot. 1 Rośliny pomidorów i ogórków na początku badań – przed inokulacją

Fot. 1 Rośliny pomidorów i ogórków na początku badań – przed inokulacją

Rośliny pomidora przetestowano na obecność wirusa brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus – ToBRFV), a rośliny ogórka na obecność wirusa zielonej mozaiki ogórka (ang. Cucumber Green Mottle Mosaic Virus, CGMMV) metodą RT-PCR. Po stwierdzeniu braku wirusów w roślinach nastąpiła mechaniczna inokulacja wszystkich roślin

Dwa tygodnie po inokulacji przetestowano wszystkie rośliny metodą RT-PCR na obecność badanych wirusów. We wszystkich roślinach pomidora wykryto ToBRFV, we wszystkich roślinach ogórka wykryto CGMMV.

Dotychczasowe wyniki badań i wnioski

Po wystąpieniu objawów chorobowych rozpoczęto podlewanie roztworem ustabilizowanego kwasu podchlorawego oraz kilkukrotnie zamgławiano rośliny tym roztworem.

  • We wszystkich roślinach pomidora zainfekowanych ToBRFV i roślinach ogórka zainfekowanych CGMMV, które były podlewane i zamgławiane preparatem zawierającym ustabilizowany kwas podchlorawy wykrywano badane wirusy po 40 dniach stosowania kuracji
  • Pomimo wykrywania wirusów w roślinach zaobserwowano znaczące zmniejszenie intensywności objawów chorobowych w trakcie kuracji – szczególnie w górnej części roślin – w stosunku do roślin nie traktowanych preparatem (fot.)
  • Kuracja nie była skuteczna w zlikwidowaniu wirusa ToBRFV w pomidorach oraz wirusa CGMMV w ogórkach, znacząco wpływała jednak na ograniczenie objawów chorobowych zarówno na liściach, pędach, jak i owocach.
  • W przeprowadzonym doświadczeniu, rośliny podlewano roztworem ustabilizowanego kwasu podchlorawego dwa tygodnie po wykonaniu inokulacji, kiedy na liściach pomidora i ogórka były widoczne objawy. W kolejnym eksperymencie planowane jest zastosowanie środka bezpośrednio po wykonaniu inokulacji w celu sprawdzenia, czy umożliwi to ograniczenie rozprzestrzeniania się ToBRFV w roślinie i rozwój symptomów chorobowych.



Fot. 2. Rośliny pomidorów w ostatnim tygodniu trwania doświadczenia

Rośliny pomidorów w ostatnim tygodniu trwania doświadczenia

 

 Rośliny ogórków w ostatnim tygodniu trwania doświadczenia

Rośliny ogórków w ostatnim tygodniu trwania doświadczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skierniewice - rekrutacja
HortiNet_wyszukiwarka
ZTZ barter
HortiAdNetHortiAdNet