PODosłonami.pl
Kwas podchlorawy ogranicza choroby wywoływane przez ToBRFV na pomidorach oraz CGMMV na ogórkach
Wirus ToBRFV jest obecnie najgroźniejszym patogenem w uprawach pomidorów pod osłonami. Z kolei wirus CMGGV jest jednym z najgroźniejszych patogenów w uprawach ogórków. Na całym świecie poszukuje się preparatów lub technologii, które pozwoliłyby leczyć chore rośliny lub przynajmniej skutecznie ograniczać objawy chorobowe wywoływane przez te wirusy. W artykule przedstawiamy wstępne wyniki badań przeprowadzonych w Państwowym Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Czytaj dalej...
Rośliny pomidorów i ogórków na początku badań – przed inokulacją
Badania w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach
Takie badania zostały rozpoczęte również w Polsce. Na zlecenie polskiej firmy przeprowadzone zostały w Państwowym Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach pierwsze na świecie badania nad wykorzystaniem kwasu podchlorawego w ograniczaniu chorób wywoływanych przez ToBRFV i CMGGV. Badanie zostały przeprowadzone przez Dr. hab. Beatę Komorowską.
Badania przeprowadzono od 20 kwietnia do 20 czerwca 2023 roku na 24 roślinach ogórka i 24 roślinach pomidora (fot).
Rośliny pomidora przetestowano na obecność wirusa brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tomato Brown Rugose Fruit Virus – ToBRFV), a rośliny ogórka na obecność wirusa zielonej mozaiki ogórka (ang. Cucumber Green Mottle Mosaic Virus, CGMMV) metodą RT-PCR. Po stwierdzeniu braku wirusów w roślinach nastąpiła mechaniczna inokulacja wszystkich roślin
Dwa tygodnie po inokulacji przetestowano wszystkie rośliny metodą RT-PCR na obecność badanych wirusów. We wszystkich roślinach pomidora wykryto ToBRFV, we wszystkich roślinach ogórka wykryto CGMMV.
Dotychczasowe wyniki badań i wnioski
Po wystąpieniu objawów chorobowych rozpoczęto podlewanie roztworem ustabilizowanego kwasu podchlorawego oraz kilkukrotnie zamgławiano rośliny tym roztworem.
- We wszystkich roślinach pomidora zainfekowanych ToBRFV i roślinach ogórka zainfekowanych CGMMV, które były podlewane i zamgławiane preparatem zawierającym ustabilizowany kwas podchlorawy wykrywano badane wirusy po 40 dniach stosowania kuracji
- Pomimo wykrywania wirusów w roślinach zaobserwowano znaczące zmniejszenie intensywności objawów chorobowych w trakcie kuracji – szczególnie w górnej części roślin – w stosunku do roślin nie traktowanych preparatem (fot.)
- Kuracja nie była skuteczna w zlikwidowaniu wirusa ToBRFV w pomidorach oraz wirusa CGMMV w ogórkach, znacząco wpływała jednak na ograniczenie objawów chorobowych zarówno na liściach, pędach, jak i owocach.
- W przeprowadzonym doświadczeniu, rośliny podlewano roztworem ustabilizowanego kwasu podchlorawego dwa tygodnie po wykonaniu inokulacji, kiedy na liściach pomidora i ogórka były widoczne objawy. W kolejnym eksperymencie planowane jest zastosowanie środka bezpośrednio po wykonaniu inokulacji w celu sprawdzenia, czy umożliwi to ograniczenie rozprzestrzeniania się ToBRFV w roślinie i rozwój symptomów chorobowych.

Jak chronić ogórki przed mączniakiem rzekomym biologicznie? Zagraniczne doniesienia
Zarówno odbiorcy warzyw, jak i konsumenci coraz większą uwagę przywiązują do bezpieczeństwa żywności. Warzywa w tej grupie nie są wyjątkiem. Atakowane są jednak przez patogeny i szkodniki wymagające systematycznego zwalczania. Czy jest możliwość ochrony ogórka [...]