PODosłonami.pl
Mikroorganizmy są skuteczne w walce z chorobami ogórka
Ogórek (Cucumis sativus L.) – gatunek należący do rodziny dyniowatych – jest jednym z najważniejszych warzyw. Duże ilości ogórków trafiają na rynek krajowy, są także eksportowane. Ogórki są uprawiane w otwartym polu lub pod osłonami. W oby systemach uprawy rośliny ogórka są atakowane przez kilka patogenów grzybowych, a Fusarium oxysporum jest jednym z najważniejszych z nich. Ograniczenia rejestracji chemicznych środków ochrony roślin prowadzą do wzmożenia badań nad metodami alternatywnymi ochrony przed patogenami.
Czytaj dalej...
Korzenie ogórka porażonego przez Fusarium (fot. PS)
Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum jest ekonomicznie ważnym patogenem powodującym więdnięcie roślin ogórka i znaczne straty plonów ogórka szklarniowego. Obawy dotyczące wpływu środków chemicznych na jakość wody i bezpieczeństwo żywności doprowadziły do intensyfikacji badań mających na celu opracowanie alternatywnych podejść do zapobiegania chorobom upraw. W walce z chorobami ogórka sprawdzają się mikroorganizmy.
Choroby zagrażające ogórkom
Rośliny ogórka mogą być atakowane przez kilka patogenów powodujących choroby roślin, m.in. mączniaka prawdziwego, antraknozę, zgniliznę korzeni i inne choroby powodujące więdnięcie. Choroby te są trudne do zwalczania i w konsekwencji powodują wysokie straty w plonach i jakości owoców w wielu częściach świata. Indukowana odporność jest obiecującą techniką kontrolowania chorób roślin w około 26 uprawach, w tym zbóż, warzyw dyniowatych, roślin strączkowych i roślin psiankowatych. Odporność na choroby może być indukowana przez wstępne traktowanie roślin wieloma czynnikami biotycznymi i abiotycznymi, które zmieniają reakcję na późniejszą inokulację przez czynnik chorobotwórczy. W literaturze istnieje wiele doniesień na temat substancji chemicznych, ekstraktów roślinnych i mikroorganizmów o działaniu indukującym odporność. Biologiczna kontrola więdnięcia fuzaryjnego wielu upraw poprzez zastosowanie antagonistycznych grzybów i bakterii wyizolowanych z gleb supresyjnych zostało osiągnięte w ciągu ostatnich trzech dekad na całym świecie.
Nadzieja w „broni biologicznej”
Badanie możliwości wykorzystania czynników biotycznych do indukowania odporności ogórka na Fusarium wykazały, że mikroorganizmy są skuteczne w walce z chorobami ogórka. Wiele izolatów może być wykorzystywanych do indukowania odporności na patogen. Środki mikrobiologiczne nie powinny być stosowane samodzielnie do zwalczania patogenów glebowych i nicieni. Zaobserwowano, że ich stosowanie w połączeniu z innymi strategiami może pomóc w zapewnieniu niezbędnego poziomu zwalczania. Zaletą stosowania tych środków jest to, że są one nietoksyczne dla ludzi, zwierząt i pożytecznych organizmów. Zwykle nie powodują powstawania zjawiska odporności szkodników i mogą być skutecznie stosowane w integrowanej ochronie przed szkodnikami.
- Korzenie i pęd ogórka porażonego przez Fusarium (fot. PS)
- Pęd ogórka porażonego przez Fusarium (fot. PS)
- Korzenie ogórka porażonego przez Fusarium (fot. PS)
Wyniki z pożytecznymi mikroorganizmami
Naukowcy wnoszą, że mikroorganizmy mogą być skuteczne w walce z chorobami ogórka. Grzyb zasiedlający środowisko glebowe – Trichoderma atroviride, mykopasożyt, reaguje na szereg bodźców zewnętrznych. Podobnie jak szereg izolatów glebowych jest badany ze względu na jego zdolność do antagonizowania patogenów roślinnych przenoszonych wraz z glebą. Gatunki Trichoderma są często określane jako grzyby do biologicznego zwalczania patogenów. W obecności żywiciela grzybowego T. atroviride wytwarza enzymy hydrolityczne i „zwija się” wokół żywiciela.
Trichoderma spp. jest skutecznym nadpasożytem, podczas gdy inny gatunek – Trichoderma glaucom wytwarza skuteczne metabolity, a T. album powoduje lizę i hamuje rozwój patogenu. Izolaty Trichoderma spp., T. viride, T. harzianum i T. koningii mogą być inokulowane do podłoża hodowlanego w stężeniu 4,6 x 108 propagul/g gleby w celu ograniczania Verticillium dahliae i Fusarium oxysporum w obiektach szklarniowych. Wszystkie izolaty zmniejszają częstość występowania chorób. W przypadku patogenu – F. oxysporum f.sp. cucumerinum, który powoduje poważne uszkodzenia ogórka w warunkach szklarniowych, choroba została stłumiona w 30-35% przez zastosowanie także materii organicznej. Najlepsze wyniki uzyskano stosując kompost popieczarkowy i obornik kurzy.
Na podstawie dostępnej literatury

Ochrona przed skośnikiem pomidorowym (Tuta absoluta). Nowość dla upraw szklarniowych pomidora.
Skośnik pomidorowy (Tuta absoluta) to rosnący problem w uprawie pomidora pod osłonami. Ten owad pochodzi z Ameryki Południowej i jest inwazyjnym szkodnikiem, który uszkadza rośliny z rodziny psiankowatych, takie jak pomidor, papryka, ziemniak i bakłażan. [...]


