PODosłonami.pl
Na hiszpańskich demofarmach w Almerii o produkcji i ochronie warzyw – ochrona papryki i ogórków
Projekt „Growing For The Future” (G4TF), realizowany od ponad 10 lat przez firmę Certis Belchim, ma na celu przede wszystkim redukcję stosowania w uprawach chemicznych środków ochrony roślin, aby dostarczać konsumentom żywność bezpieczną dla zdrowia. Firma realizuje strategiczną współpracę z głównymi producentami lub stowarzyszeniami rolników w Hiszpanii, by zredukować w plonach pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin poniżej ustalonego, najwyższego dopuszczalnego ich poziomu (MRL). Pod koniec listopada ubiegłego roku grupa z Polski miała okazję zobaczyć efekty doświadczeń wdrożeniowych podczas wizyt na demofarmach w hiszpańskim rejonie warzywniczym – w Almerii.
Czytaj dalej...
Uczestnicy dni otwartych na hiszpańskich plantacjach warzyw w Almerii (fot. D. Łabanowska-Bury)
Dlaczego zmiana w ochronie roślin jest konieczna?
Wszystkim producentom warzyw i owoców są dobrze znane wymagania stawiane przez decydentów europejskich, towarzyszące wprowadzeniu Europejskiego Zielonego Ładu i powiązanych z nim strategii. Zdajemy sobie także sprawę z pilnej potrzeby podjęcia działań poprzez zastosowanie bardziej zrównoważonych praktyk uprawowych w celu sprostania wyzwaniom związanym ze zmianami klimatu i szkodami dla środowiska. Dodatkowo strategia „od pola do stołu”, przedstawiona w 2020 r. przez Komisję Europejską, ma na celu przekształcenie produkcji rolnej przez wprowadzenie zrównoważonych praktyk.
Firma Certis Belchim od wielu lat pracuje nad rozwojem i rejestracją szeregu produktów tzw. bioracjonalnych (ang. biorationals) to takie, które zwalczają szkodniki lub choroby przy jednoczesnym braku negatywnego efektu na inne organizmy, np. wrogów naturalnych), a wszystkie one są zarejestrowane jako środki ochrony roślin i oceniane na poziomie UE i krajowym. Te produkty pochodzenia naturalnego (w tym środki grzybobójcze, bakteriobójcze, owadobójcze, roztoczobójcze i nicieniobójcze) są skuteczne w zwalczaniu szkodników i chorób, a międzynarodowe portfolio firmy obejmuje obecnie ponad 22 zarejestrowane marki z certyfikatem ekologicznym, które są dostępne do stosowania w uprawach ekologicznych i konwencjonalnych. Umożliwia to firmie dostarczanie rozwiązań w zakresie ochrony upraw z użyciem produktów, którym mogą zaufać zarówno producenci, jak i konsumenci, a ich stosowanie jest bezpieczne dla ludzi i środowiska.
Jak to robią Hiszpanie?
Projekt „Growing For The Future” (G4TF) został opracowany przez firmę Certis Belchim w celu zapewnienia kompletnych rozwiązań z zakresu programów upraw, popartych wsparciem technicznym. Ma to umożliwić producentom reagowanie na zapotrzebowanie ze strony konsumentów na żywność bezpieczną dla zdrowia, uzyskaną zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwój – dotyczy to zarówno produktów konwencjonalnych, jak i ekologicznych. Początkowo projekt obejmował ogórki, pomidory i paprykę, ale obecnie obejmuje znacznie szerszy zakres gatunków, również rośliny jagodowe. „Growing For The Future” odpowiada nie tylko na wymagania zintegrowanej ochrony przed chorobami i szkodnikami (IPM), ale także oferuje pełne programy dla producentów owoców i warzyw, składające się z zarejestrowanych produktów biologicznych oraz pochodzenia naturalnego, które są certyfikowane do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Oznacza to, że Certis Belchim może zapewnić nie tylko wsparcie i wiedzę na temat IPM, ale także oferuje produkty i programy biologicznej ochrony, pozwalające na produkcję w 100% ekologicznych owoców i warzyw, a także produktów uzyskanych konwencjonalnymi metodami uprawy w 100% wolnych od pozostałości.
Papryka – szkodniki i choroby pod kontrolą
Przy zastosowaniu protokołu G4TF w uprawie papryki, zwalczanie szkodników i chorób było bardzo podobne do zwalczania na poletku kontrolnym. Dzięki włączeniu biostymulatorów z oferty Certis Belchim uzyskano jednak lepszej jakości owoce i wyższe zbiory niż na poletku kontrolnym.
- Produkcja papryki w tunelach foliowych w Almerii według założeń projektu „G4TF”
- Plonowanie papryki chronionej według programu „Growing For The Future”
W zwalczaniu wciornastków (Frankliniella occidentalis) sprawdził się mykoinsektycyd BotaniGard 22WP (zawiera zarodniki grzyba Beauveria bassiana), podany w zabiegach dolistnych. Dodatkowo introdukowano organizmy pożyteczne: pluskwiaki z rodziny dziubałkowatych (Orius laevigatus) i drapieżne roztocze z rodziny dobroczynkowatych (Amblyseius swirskii, Phytoseidae), dzięki którym uzyskano bardzo podobną skuteczność.
Populacje mączlika (Bemisia tabaci) i mszycy brzoskwiniowej (Myzus persicae) utrzymywały się na niskim i kontrolowanym poziomie przez cały okres uprawy. Było to możliwe dzięki introdukcji na poletku G4TF na rośliny roztocza Amblyseius swirskii pod koniec sierpnia oraz kontynuacji zabiegów dolistnych z użyciem produktów Majestik (maltodekstryna, w Polsce dostępny pod nazwą Eradicoat Max) i Neudosan (sole potasowe kwasów tłuszczowych), wzmocnionych mikrobiologicznym środkiem BotaniGard 22WP (zawierającym Beauveria bassiana).
Zwalczanie szkodliwych motyli (Lepidoptera) za pomocą produktu Turex WG (zawiera Bacillus thuringiensis subsp. aizawai) oraz zwalczanie przędziorków wspomnianymi wyżej produktami Majestik i Neudosan stanowiło bardzo dobre połączenie zarejestrowanych produktów biobójczych o różnych sposobach działania.
Ograniczanie chorób w protokole G4TF, głównie mączniaka prawdziwego (Leveillula táurica) i szarej pleśni (Botrytis cinerea) zostało przeprowadzone przy użyciu kombinacji fungicydów: Amylo X (zawiera Bacillus amyloliquefaciens, szczep D-747, zwalcza szarą pleśń, mączniaka prawdziwego i bakterie) i Armicarb (zawiera wodorowęglan potasu, zwalcza mączniaka prawdziwego i szarą pleśń) podawanymi przemiennie i przy ścisłym monitorowaniu warunków wilgotności i temperatury.
Podsumowując, zapobieganie występowaniu chorób i zwalczanie głównych szkodników w protokole IPM G4TF w uprawie papryki zaowocowało poziomem skuteczności co najmniej podobnym do standardowej ochrony chemicznej, ale z dodatkowymi korzyściami. Zaniechanie stosowania chemicznych środków ochrony roślin sprawia, że rozwój roślin przebiega bardzo dobrze, a plony są pozbawione pozostałości (MRL).
Ogórek z dobrym efektem
Kompletną strategię zwalczania szkodników i chorób można uzyskać dzięki wykorzystaniu konwencjonalnych środków ochrony roślin we wczesnych fazach rozwojowych, a następnie wdrożeniu tzw. bioracjonalnych środków owadobójczych i grzybobójczych – od kwitnienia do zbiorów. Taka strategia, szczególnie stosowanie produktów bioracjonalnych, jest całkowicie „kompatybilna” z wprowadzaniem owadów i pajęczaków pożytecznych – naturalnych wrogów szkodników, dzięki temu idealnie sprawdza się w strategii IPM. Stosowanie takich rozwiązań w ochronie ogórków na plantacjach w rejonie Almería w Hiszpanii pokazuje, jak dobrze sprawdza się w praktyce stosowanie produktów biologicznych i pochodzenia naturalnego w programie zwalczania szkodników i chorób.
- Tunele z ekologiczną produkcją ogórka w projekcie „G4TF”
- Jakość ogórków chronionych biologicznie oraz produktami bioracjonalnymi
- Stosowanie bioracjonalnych produktów ochrony nie ma negatywnego wpływu na wrogów naturalnych szkodników, m.in. na osobniki Orius leavigatus
Delfin (Turex), Neudosan, Majestik, BotaniGard (Botanigard 22WP) i Breaker Max były kluczowymi bioinsektycydami do zwalczania odpowiednio szkodników z rzędu motyli (Lepidoptera), mszyc, roztoczy, wciornastków i mączlików, podczas gdy Valcure był głównym fungicydem przeciwko chorobom pochodzenia odglebowego, a produkty Amylo-X i Armicarb – przeciwko chorobom liści (szara pleśń i mączniak prawdziwy).
Produkty chemiczne, takie jak Mospilan Max (acetamipryd 20%), Teppeki (flonikamid), Takumi (cyflufenamid 10%) i Ranman Top (cyazomid 16%) były stosowane tylko na najwcześniejszych etapach wzrostu BBCH – od posadzenia roślin do kwitnienia.
Efekty w postaci redukcji pozostałości (MRL) i poprawa kondycji roślin
Analiza efektu zmniejszenia liczby substancji syntetycznych lub chemicznych stosowanych w protokole dostarczonym przez Certis Belchim w porównaniu ze standardowym, stosowanym wcześniej przez ogrodnika, jest również kluczowym wskaźnikiem wydajności KPI (ang. key performance indicators, czyli kluczowe wskaźniki efektywności to mierzalne wartości, które pokazują, jak skutecznie osoby zaangażowane w biznesie osiągają najważniejsze dla nich cele) projektu G4TF. Wyniki pokazują redukcję stosowania chemicznych środków ochrony o 55% – od początku wdrażania zintegrowanego programu ochrony (stosowano wtedy jeszcze niektóre chemiczne ś.o.r.) i 100% redukcję od rozpoczęcia stosowania w pełni bioracjonalnego programu Certis Belchim.
Protokół „Growing For The Future” w uprawie papryki pod osłonami sprawdził się bardzo dobrze w porównaniu ze standardowym programem ochrony. Można wskazać, że uzyskano oczekiwane efekty, takie jak: · zmniejszenie liczby substancji czynnych chemicznych ś.o.r.; · redukcja lub eliminacja pozostałości w owocach (MRL-e); · zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko; ·zwiększenie rentowności gospodarstw ogrodniczych.
Jeśli chodzi o stosowanie biostymulatorów i produktów nawozowych z gamy Certis Belchim, zaobserwowano, że dzięki nieprzerwanym aplikacjom można uzyskać bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy, zrównoważony rozwój wegetatywny i generatywny roślin, a także wysokie plonowanie i wysoką jakość owoców. Strategia ta nazywa się Growing Soil Management i jest oparta na połączonym stosowaniu zarejestrowanych w Hiszpanii środków bioracjonalnych, takich jak Valcure (zawiera Bacillus amyloliquefaciens szczep D-747) i Trisoil (zawiera Trichoderma atroviride szczep I-1237). Mają one za zadanie zapobieganie wystąpieniu i zwalczanie chorób odglebowych. Dodatkową zaletą jest połączenie ich z biostymulantami, takimi jak Pushy, zawierającymi wyciąg z drożdży i wodorostów, wraz z dolistnymi środkami na bazie drożdży, takimi jak Biosmart i Moka, które uzupełniają program opracowany i wdrażany w ramach projektu „Growing For The Future”.

Bez pozostałości pestycydów – nowe podejście czy konieczność?
Konferencja BerryCon zorganizowana w lutym dla producentów owoców jagodowych obfitowała w tematy dotyczące różnych strategii dla gospodarstw. Ważne jest m.in. zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów przy ograniczonej liczbie środków ochrony roślin. Ten temat podjęli Jan [...]



