PODosłonami.pl
Nowe patogeny truskawki w Polsce
Z roku na rok plantatorzy doświadczają coraz większych problemów z identyfikacją zagrożeń w swoich uprawach, ponieważ pojawiają się nowe patogeny truskawki. To prowadzi do błędów w doborze skutecznych środków ochrony roślin i niepowodzeń w ochronie. Podczas lutowej Konferencji Truskawkowej w Jasieńcu swoje obserwacje dokonane na przestrzeni kilku ostatnich sezonów przekazała Karolina Felczak-Konarska (Instytut Agronomiczny FERTICO).
Czytaj dalej...
fot. D. Łabanowska-Bury
Tło problemów?
– Obserwowane w ostatnich kilku sezonach trudności w ochronie roślin wynikają ze zmian klimatycznych, a także zmiennych warunków pogodowych w sezonie wegetacyjnym. Dodatkowo obserwowane jest zjawisko nabywania odporności przez patogeny na stosowane substancje czynne fungicydów. Duża pula patogenów truskawki jest zawlekana do Polski z krajów, gdzie plantatorzy kupują sadzonki – przekazała prelegentka. Jest to dość duży problem, bo zagłębia produkcji sadzonek, takie jak Włochy, Hiszpania, czy Turcja są krajami, gdzie patogenów na truskawkach jest dużo, są one do Polski przywożone i się „zadomawiają”.
Jak zidentyfikować problem?
Patogeny truskawki mogą być identyfikowane na roślinach w czasie lustracji na podstawie objawów na nich występujących. Natomiast w specjalistycznym laboratorium diagnostycznym jest możliwość zastosowania bardziej zaawansowanych metod diagnostycznych, np. metod molekularnych. Pozwalają one na detekcję patogenów w sposób niepodważalny i plantator dostaje pewną diagnozę problemu. Są one polecane szczególnie w przypadku wykrywania takich chorób roślin, które na roślinach dają bardzo podobne objawy, np. w postaci przebarwień liści, plam. Mogą być jednak mylone na pierwszy rzut oka. Błąd w diagnostyce skutkuje złym doborem metody zwalczania patogenów i niską skutecznością lub brakiem skuteczności ochrony.
Zostało jeszcze 74% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Bez pozostałości pestycydów – nowe podejście czy konieczność?
Konferencja BerryCon zorganizowana w lutym dla producentów owoców jagodowych obfitowała w tematy dotyczące różnych strategii dla gospodarstw. Ważne jest m.in. zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów przy ograniczonej liczbie środków ochrony roślin. Ten temat podjęli Jan [...]



