PODosłonami.pl
Ogórki i pomidory szklarniowe na nowy sezon – o tym mówiono w Szałe
W Szałe 30 stycznia producenci z okolic Kalisza mieli okazję wziąć udział w spotkaniu ogórkowym. Organizatorami były firmy Enza Zaden i Hurtownia Ogrodnicza Lidia. Spotkanie ogórkowe poświęcone było najczęstszym problemom, które co roku występują w uprawach tego gatunku pod osłonami. Prelegenci podali rozwiązania, które w tym sezonie będą dostępne dla producentów, rozpoczynając od odpornych na choroby odmian ogórka. Gości przywitał Krzysztof Gimla, zapraszając do współpracy z Hurtownią Ogrodniczą Lidia.
Czytaj dalej...
Ogórek Melfi (E23M.2452), fot. SSZ

W imieniu organizatorów gości przywitał Krzysztof Gimla, zapraszając do współpracy z Hurtownią Ogrodniczą Lidia (fot. AW)
Choroby atakujące ogórki
Marcin Piechota (Enza Zaden) przybliżył problem rozprzestrzeniania się chorób wirusowych i grzybowych, jak również nowych mutacji i ras patogenów, będących problemem zwłaszcza w monokulturach. Opisał charakterystykę odmian firmy Enza Zaden, zwracając szczególną uwagę na odmiany z odpornościami na najbardziej uciążliwe obecnie choroby wirusowe.
- Marcin Piechota przybliżył problem m.in. rozprzestrzeniania się chorób wirusowych i grzybowych (fot. AW)
Odmiany ogórka
O ofercie odmianowej Enza Zaden szczegółowo opowiedział Tomasz Nowak (Enza Zaden). Zwrócił szczególną uwagę na odmianę ogórka midi o nazwie Melfi F1 znaną wcześniej pod numerem E23M.2452. Jej zaletą jest wysoka odporność na wirus zielonej mozaiki ogórka i średnia odporność na mączniaka prawdziwego. Druga z omawianych odmian – Sultanit F1 – dodatkowo jest tolerancyjna na czarną zgniliznę pędów i zawiązków dyniowatych (sprawca: Didymella bryoniae). Jest ona polecana zwłaszcza na drugie nasadzenia.
- Tomasz Nowak omówił odmiany ogórka do nasadzeń pod osłonami (fot. AW)
- Nowa odmiana ogórka E23P.16682 – charakterystyka (fot. AW)
- Nowa odmiana ogórka E23P.16682 – charakterystyka (fot. AW)
Wśród ogórków brodawkowatych testowana jest odmiana pod numerem E23P.16682 z dodatkową tolerancją na mączniaka rzekomego (Pseudoperonospora cubensis) i Didymella bryoniae, co znacznie ułatwia produkcję, zwłaszcza w sezonie letnio-jesiennym. Pozostałe polecane odmiany to Bjorn – najlepsza na eksport i dla marketów. Jest to wysokiej jakości partenokarpiczna odmiana ogórka drobnobrodawkowego, idealna do uprawy pod osłonami. Owoce mają jednolity, intensywnie zielony kolor, są cylindryczne i dobrze wypełnione, bez pustych komór. Druga to Erlend, odmiana o bardzo wysokiej jakości owoców, wymagająca mniejszych nakładów pracy w okresie produkcji. Owoce są jasnozielone, mają długość 10-12 cm; kształt cylindryczny i bardzo dobrą trwałość pozbiorczą.
Pomidory do szklarni
Tomasz Nowak przypomniał również odmiany pomidora szklarniowego z pełną odpornością na wirus ToBRFV. Pierwsza z nich to uprawiana już w obiektach szklarniowych malinowa odmiana Corsica. Jest to pierwsza odmiana z wysoką odpornością na brunatną wyboistość owoców pomidora.
- Pomidor Corsica – HREZ (fot. DŁB)
- Pomidor Corsica – HREZ (fot. DŁB)
- Pomidor Mamipink (fot. DŁB)
- Pomidor Mamipink (fot. DŁB)
Druga odmiana niedawno wprowadzona na rynek to Kornati (znana bardziej pod numerem E15B.43409). Jej owoce są większe niż u odmiany Corsica, mają rozmiar BBB, osiągają masę 220-260 g, są lekko spłaszczone, żebrowane.
Kolejna propozycja to odmiana pomidora czerwonego Macapule. Owoce tej odmiany są duże, kuliste i bardzo wyrównane, dorastają do 220-280 g, mają krótką szypułkę. Są intensywnie czerwone, skórka jest błyszcząca. Ostatnia z omawianych odmian to Tobinaro do zbioru luzem lub w gronach. Zalety Tobinaro to wysoka plenność, wysoka twardość i trwałość, odporność na suchą zgniliznę wierzchołków owoców oraz wysoka odporność na wirus ToBRFV.
Inne polecane odmiany to Mamipink (malinowa sakiewka), która wytwarza owoce o masie 250-300 g, koloru malinowego, o wyjątkowo delikatnej skórce i bardzo słodkim smaku oraz bardzo dobrej trwałości pozbiorczej.

Bez pozostałości pestycydów – nowe podejście czy konieczność?
Konferencja BerryCon zorganizowana w lutym dla producentów owoców jagodowych obfitowała w tematy dotyczące różnych strategii dla gospodarstw. Ważne jest m.in. zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów przy ograniczonej liczbie środków ochrony roślin. Ten temat podjęli Jan [...]



