PODosłonami.pl

Hazera 2 ManistellaHazera 2 Manistella

Szkodniki warzyw – problemy będą coraz większe

W tym roku presja szkodników w uprawach pod osłonami była wyjątkowo wysoka. Można powiedzieć, że z roku na rok jest coraz większa. Wynika to z faktu, że do dyspozycji producentów jest coraz mniej środków ochrony, ale też szkodniki uodparniają się na stosowane substancje czynne. Ten temat był podjęty przez specjalistów podczas Konferencji Paprykowej w Klwowie.

Czytaj dalej...
Mączlik warzywny

Zwalczanie szkodników w uprawie warzyw będzie coraz większym wyzwaniem dla producentów (fot. GŁ)

Co zamiast zapraw?

Szkodniki warzyw spędzają sen z powiek wielu producentom warzyw. Do ochrony upraw jest coraz mniej środków. Marcin Żabowski z firmy chemicznej FMC Agro Polska zwrócił uwagę na fakt, że ze szkodnikami i ich zwalczaniem będą coraz większe problemy. Uważa, że nawet jak uda się opanować te już znane gatunki, to pojawią się nowe, nieznane nam szkodniki. Będzie trzeba sobie poradzić z ich zwalczaniem. Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu dobrą i skuteczna metodą ochrony warzyw przed szkodnikami były zaprawy nasienne. Dzisiaj nie ma już tego narzędzia. – Monitorować, monitorować i jeszcze raz monitorować. Ze szkodnikami nie walczcie Państwo, jak już się namnożą i ich populacja będzie duża, tylko od początku sezonu. Im wcześniej zareagujecie, tym lepiej – zalecał M. Żabowski.

Od tego sezonu, jak przekazał M. Żabowski, jest możliwość stosowania w szklarniach na szeroką gamę gatunków warzyw środka Verimark 200 SC, który zawiera cyjanotraniliprol (związek z grupy modulatorów receptorów rianodynowych). – Pozwala on na ochronę rozsady na początku sezonu przed szeregiem szkodników i jest to jedyny produkt systemiczny działający tak długo. Firma Krasoń od początku z nami współpracuje i zawsze jest taka możliwość, abyście Państwo kupili rozsadę zaprawioną środkiem Verimark – przekazał prelegent. Verimark można stosować przez linię kroplującą oraz do podlewania rozsady warzyw kapustnych: kapusty głowiastej białej, brokułu, kalafiora oraz kapusty brukselskiej.

Zapobieganie odporności

Kolejny produkt z oferty FMC Agro Polska do ochrony warzyw to Benevia 100 OD. Może być wykorzystywany do zwalczania trudnych szkodników, takich jak mączliki, wciornastki, gąsienice motyli, chrząszcze, muchówki i inne gatunki zasiedlające warzywa w szklarniach. Jest to produkt o długim czasie działania, może być stosowany w uprawach, w których inne środki okazywały się mało skuteczne. Jest odporny na zmywanie i łatwo biodegradowalny, dzięki czemu nie ma problemu z jego pozostałościami w płodach rolnych.

– Mówiąc o zjawisku odporności przypomnę jeszcze o produkcie Nexsuba®. Jest to to insektycyd otrzymywany w wyniku fermentacji bakterii Saccharopolyspora spinosa. Jest to doskonały produkt do rotacji ze środkami chemicznymi, o innym sposobie działania. Pozwala na ograniczenie ryzyka powstania odporności szkodników na stosowane środki ochrony. Można stosować ten produkt do ochrony np. kapusty głowiastej białej i brokułu przed wciornastkiem tytoniowcem i gąsienicami motyli (bielinków i piętnówki kapustnicy) oraz np. w uprawie pora przeciwko wciornastkowi tytoniowcowi.

Biostymulacja od początku

Producenci warzyw coraz więcej uwagi przywiązują do możliwości uodpornienia roślin na patogeny i szkodniki, czyli do wzmocnienia ich potencjału. W tym aspekcie kluczową rolę odgrywają produkty mikrobiologiczne zawierające mikroorganizmy. – Od tego sezonu wprowadziliśmy do oferty FMC produkt biologiczny Accudo, który można stosować np. łącznie z Verimarkiem przy zaprawianiu rozsady. Firma Krasoń zobowiązała się, że jeżeli z Państwa strony będzie chęć zastosowania takiego biostymulatora w okresie produkcji rozsady, to jest taka możliwość – przekazał M. Żabowski. Czym jest Accudo? Accudo jest mikrobiologicznym produktem biostymulującym, przeznaczonym do stosowania doglebowego, zaprawiania, namaczania i do nawadniania kroplowego m.in. warzyw uprawianych w gruncie i pod osłonami.  Accudo zawiera żywe zarodniki szczepu Bacillus paralicheniformis (RTI184), które kiełkują w kontakcie z rosnącymi korzeniami roślin, a pojawiające się formy wegetatywne bakterii kolonizują korzenie, tworząc na nich biofilm. Accudo poprawia rozwój korzeni, zwłaszcza wtórny ich wzrost, jednocześnie intensyfikując wzrost roślin oraz plon warzyw.

 

4 komentarze do Szkodniki warzyw – problemy będą coraz większe

  1. Janusz Piątkowski
    / Odpowiedź

    Optymistyczne, ale zastosowanie wymienionych preparatów kłóci się nieco z tendencjami biologicznej ochrony od początku uprawy. Oczywiście Verimark czy Benevia mogą zdecydowanie ograniczyć a właściwie profilaktycznie działać na ograniczenie ew. pojawów agrofagów ( stosowanie Bacillus spp. to oddzielna profilaktyka). Myßlę, że zastosowanie na rozsadzie parazytoidów lub następcze ich zastosowanie po środkach insektobójczych ( niezbędne precyzyjne planowanie aplikacji) będzie bardzo pozytywnie odbierane przez producentöw warzyw, planujących pełną ochronę biologiczną ( integrowaną), dla których zakupiona rozsada to pierwszy etap wpisany w program ochrony integrowanej z priorytetem stosowania parazytoidów. Przy racjonalnym planowaniu ochrony stosowanie obu metod (chemicznej i biologicznej) może być nie tylko sensowne, ale również efektywne i zgodne z założeniami integrowanej ochrony upraw 👍

    • Dorota
      / Odpowiedź

      Dziękuję za wpis. W integrowanej ochronie można łączyć wszystkie dostępne metody dla uzyskania oczekiwanych efektów. Biologiczne oczywiście są coraz częściej wykorzystywane, ale chemiczne czasem „ratują” plon.

  2. Maciej
    / Odpowiedź

    Na tej konferencji nie tylko było o produktach FMC Agro. Ale także np. NANO SREBRO czy też inne nowe produkty do zwalczania szkodników. Szkoda że nawet wzmianki o tym w tym artykule nie ma.

    • Dorota
      / Odpowiedź

      Panie Macieju, oczywiście w Klwowie odbywało się w ciągu dwóch tygodni kilka branżowych spotkań. Być może na innym seminarium mówiono o innych produktach niż wymienione w moim artykule. Ja jednak uczestniczyłam w Konferencji Paprykowej i to te tematy będę relacjonować. Pierwszy temat dotyczy akurat rozwiązań na pierwszy etap produkcji warzyw. W kolejnych podamy inne rozwiązania, także biologiczne. Proszę nas obserwować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet