Lettuce infectious yellows virus wykryty po raz pierwszy w Europie

PODosłonami.pl

FLUENCE

Wykrycie nowego wirusa sałaty – Lettuce infectious yellows virus w Hiszpanii

W styczniu 2021 r. w północnej części Hiszpanii w szklarni na roślinach sałaty w uprawie hydroponicznej, stwierdzono obecność objawów infekcji wirusowej (słaby wzrost, mozaiki, chlorozy, przebarwienie żyłek liści itp.). Badania laboratoryjne wykazało, że rośliny są porażone przez Lettuce infectious yellows virus.

Czytaj dalej...
Sałata masłowa w uprawie pod osłonami

Sałata masłowa w uprawie pod osłonami

Dotąd patogen ten występował w Ameryce Północnej (USA, Meksyk). Źródło infekcji na hiszpańskiej plantacji nie jest znane. Ponieważ w krajach Unii Europejskiej agrofag ten podlega obowiązkowi zwalczania rośliny z objawami porażenia zostały usunięte i zniszczone. W późniejszym terminie w tym samym stanowisku nie stwierdzono objawów chorobowych na roślinach, nie zaobserwowano też występowania wektora tego patogenu – mączlika ostroskrzydłego (Bemisia tabaci). Ognisko wirusa uznano za wyniszczone.

Objawy infekcji wirusowej

Lettuce infectious yellows virus wywołuje silne żółknięcie lub zaczerwienienie się liści, wraz z karłowaceniem, skręcaniem się roślin, rozjaśnianiem się żyłek liści i ich łamliwością. Na spodniej stronie liścia widoczne są stadia przedimaginalne i osobniki dorosłe mączlika ostroskrzydłego (Bemisia tabaci), będącego wektorem wirusa.

Żywiciele wirusa

Do żywicieli Lettuce infectious yellows virus zalicza się 45 gatunków roślin z 15 rodzin. Żywicielami o największym znaczeniu gospodarczym są burak (Beta vulgaris), sałata (Lactuca sativa), dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) i melon (Cucumis melo); do innych żywicieli zalicza się marchew (Daucus carota), inne gatunki dyni: Cucurbita foetidissima, dynia olbrzymia (C. maxima), dynia piżmowa (C. moschata) i arbuz (Citrullus lanatus) oraz słonecznik (Helianthus spp.). Porażane są też rośliny dziko rosnące: m.in. wilec (Ipomoea spp.), Lactuca canadensis, ślaz drobnokwiatowy (Malva parviflora) i Physalis heterophylla.

Zagrożenie

Pierwsze wykrycie wirusa w Europie wskazuje na możliwość wystąpienia również w innych krajach. Najbardziej prawdopodobną drogą przeniknięcia patogenu jest import porażonych roślin do sadzenia, świeżych warzyw liściowych, itp., o ile znajdują się nich osobniki mączlika ostroskrzydłego. Lettuce infectious yellows virus pochodzi ze strefy klimatu ciepłego, stąd w Polsce istnieje możliwość jego rozwoju w uprawach szklarniowych, zwłaszcza na sałacie, oraz pojawiania się krótkotrwałych populacji, w sezonie wegetacyjnym, przy braku możliwości przezimowania.



źródło: PIORiN

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wciornastki w uprawach papryki

Wciornastki to polifagi, czyli szkodniki żerujące na dużej liczbie gatunków roślin. Na plantacjach papryki najczęściej stwierdza się wciornastka tytoniowca i wciornastka zachodniego. Ich obecność najlepiej jest monitorować w uprawie za pomocą tablic lepowych. Odłowienie szkodników [...]

ICL Osmocote
HortiAdNetHortiAdNet