Lettuce infectious yellows virus wykryty po raz pierwszy w Europie

PODosłonami.pl

Gardenia
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Wykrycie nowego wirusa sałaty – Lettuce infectious yellows virus w Hiszpanii

W styczniu 2021 r. w północnej części Hiszpanii w szklarni na roślinach sałaty w uprawie hydroponicznej, stwierdzono obecność objawów infekcji wirusowej (słaby wzrost, mozaiki, chlorozy, przebarwienie żyłek liści itp.). Badania laboratoryjne wykazało, że rośliny są porażone przez Lettuce infectious yellows virus.

Sałata masłowa w uprawie pod osłonami

Sałata masłowa w uprawie pod osłonami

Dotąd patogen ten występował w Ameryce Północnej (USA, Meksyk). Źródło infekcji na hiszpańskiej plantacji nie jest znane. Ponieważ w krajach Unii Europejskiej agrofag ten podlega obowiązkowi zwalczania rośliny z objawami porażenia zostały usunięte i zniszczone. W późniejszym terminie w tym samym stanowisku nie stwierdzono objawów chorobowych na roślinach, nie zaobserwowano też występowania wektora tego patogenu – mączlika ostroskrzydłego (Bemisia tabaci). Ognisko wirusa uznano za wyniszczone.

Objawy infekcji wirusowej

Lettuce infectious yellows virus wywołuje silne żółknięcie lub zaczerwienienie się liści, wraz z karłowaceniem, skręcaniem się roślin, rozjaśnianiem się żyłek liści i ich łamliwością. Na spodniej stronie liścia widoczne są stadia przedimaginalne i osobniki dorosłe mączlika ostroskrzydłego (Bemisia tabaci), będącego wektorem wirusa.

Żywiciele wirusa

Do żywicieli Lettuce infectious yellows virus zalicza się 45 gatunków roślin z 15 rodzin. Żywicielami o największym znaczeniu gospodarczym są burak (Beta vulgaris), sałata (Lactuca sativa), dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) i melon (Cucumis melo); do innych żywicieli zalicza się marchew (Daucus carota), inne gatunki dyni: Cucurbita foetidissima, dynia olbrzymia (C. maxima), dynia piżmowa (C. moschata) i arbuz (Citrullus lanatus) oraz słonecznik (Helianthus spp.). Porażane są też rośliny dziko rosnące: m.in. wilec (Ipomoea spp.), Lactuca canadensis, ślaz drobnokwiatowy (Malva parviflora) i Physalis heterophylla.

Zagrożenie

Pierwsze wykrycie wirusa w Europie wskazuje na możliwość wystąpienia również w innych krajach. Najbardziej prawdopodobną drogą przeniknięcia patogenu jest import porażonych roślin do sadzenia, świeżych warzyw liściowych, itp., o ile znajdują się nich osobniki mączlika ostroskrzydłego. Lettuce infectious yellows virus pochodzi ze strefy klimatu ciepłego, stąd w Polsce istnieje możliwość jego rozwoju w uprawach szklarniowych, zwłaszcza na sałacie, oraz pojawiania się krótkotrwałych populacji, w sezonie wegetacyjnym, przy braku możliwości przezimowania.

źródło: PIORiN

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
HortiAdNet