PODosłonami.pl
Zdrowa sadzonka to początek dobrej uprawy
Każdy producent u progu nowego sezonu zastanawia się nad wyborem odmiany do nowych nasadzeń. Ale czy na pewno to jest najważniejszy aspekt powodzenia uprawy? Nie. Okazuje się, że obecnie warto zwrócić uwagę na zdrowotność materiału nasadzeniowego. Odmiany są też ważne, ale ich wybór może być kwestią drugorzędną. Zatem – od czego zacząć? Na co zwrócić uwagę i jak się zabezpieczyć przed niepowodzeniem? Ten temat był podejmowany podczas konferencji BerryCon w Warszawie na początku roku.
Czytaj dalej...Zdaniem prelegentów rośnie świadomość producentów co do zagrożeń i dlatego też z roku na rok rośnie liczna analiz i wykryć patogenów roślin, których obecność może całkowicie zniszczyć plantację. Większość z patogenów, które porażają truskawki są to polifagi. Mogą zatem być także obecne na stanowisku przed rozpoczęciem uprawy, a nie jedynie przeniesione wraz z materiałem szkółkarskim.
Truskawki – sprawdź sadzonkę na starcie
Dr Aneta Chałańska (NEF Science), Krzysztof Sak (Agronom Plants, a obecnie firma 4Berries) i Jan Szałas (Szałas AGRO) zwrócili uwagę na problemy, jakie najczęściej mają początek w złej jakości i niskiej zdrowotności materiału nasadzeniowego. W sadzonkach truskawki często są wykrywane patogeny mało znane producentom, jak np. Coniella fragariae wraz z drugim zagrożeniem – Pestalotiopsis clavispora, który powoduje zgnilizny korzeni i koron truskawek. Coraz częściej w materiale nasadzeniowym stwierdzane są Cylindrocapron destructans, ale także ten patogen w kompleksie wraz z innymi, jak np. Fusarium oxysporum i Verticillium dahliae. Bardzo podobne objawy daje także kompleks patogenów – Fusarium oxysporum + Coniella Fragariae oraz Fusarium oxysporum + Rhizoctonia sp. (dochodzi do gnicia korony, korzeni, a ostatecznie zamierania całych roślin, patogeny te mogą powodować twardą zgniliznę owoców).
Fusarium oxysporum bytuje w glebie i wnika przez korzenie do wiązek przewodzących. Infekcja skutkuje zahamowaniem przewodzenia wody, następuje czernienie i gnicie systemu korzeniowego oraz zgnilizna korony. Wzrost rośliny zostaje zahamowany, roślina więdnie i zamiera. Grzyb może być uśpiony w ogonkach i rozłogach i w ten sposób często przenosi się z plantacji na plantację. Szkodliwość patogenu wniesionego wraz z rośliną zależy zarówno od zjadliwości danego szczepu, jak i od środowiska glebowego, dlatego należy stworzyć na stanowisku warunki niekorzystne do rozwoju patogenów np. poprzez podniesienie pH gleby na stanowiskach kwaśnych (na glebach o pH poniżej 5,8 objawy chorób grzybowych są znacznie silniejsze), a także zwiększenie zawartości materii organicznej w glebie do minimum 5%…
Zostało jeszcze 84% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.
Mikroorganizmy są skuteczne w walce z chorobami ogórka
Ogórek (Cucumis sativus L.) – gatunek należący do rodziny dyniowatych – jest jednym z najważniejszych warzyw. Duże ilości ogórków trafiają na rynek krajowy, są także eksportowane. Ogórki są uprawiane w otwartym polu lub pod osłonami. [...]