Jak rozwija się rynek żywkości ekologicznej w Polsce?

PODosłonami.pl

Cultilene
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Rynek świeżej żywności ekologicznej może rosnąć nawet o 15-20% rocznie

Sprzedaż świeżych produktów ekologicznych może rosnąć nawet o 15-20% rocznie. Temu trendowi sprzyja rosnąca świadomość konsumentów, którzy są skłonni zapłacić za dany produkt więcej, o ile jest on lepszy dla ich zdrowia i środowiska. Czynnikiem ograniczającym ten wzrost mogą być za to m.in. rosnąca znacząco inflacja czy przedłużająca się niepewność związana z epidemią.

warzywa

(fot. Pixabay, Jill Wellington)

Rynek świeżej żywności ekologicznej powinien rosnąć

Biorąc pod uwagę cały rynek produktów „bio” w Polsce, zdecydowaną większość stanowią produkty gotowe. Ich udział jeszcze wzrósł w czasie pandemii, ponieważ dystrybutorzy i sprzedawcy, niepewni sytuacji na rynku, woleli dostarczać towary, których data ważności jest dłuższa. Powinniśmy jednak dążyć do tego, żeby rynek świeżych produktów ekologicznych był jak największy, ponieważ to one wnoszą do diety najbardziej wartościowe składniki odżywcze. Jednym z takich sposobów jest ciągłe zwiększanie ich dostępności na rynku, choć ogólnie oferta świeżych produktów „bio” w polskich sklepach i supermarketach jest całkiem szeroka. Wiele zależy od sezonu oraz tego, na ile sklep jest zainteresowany dostarczeniem takich produktów swoim klientom. Przykładowo, na „Ryneczku Lidla” można znaleźć aż 20 produktów „bio” Farmy Świętokrzyskiej, czyli bardzo dużo.

Unijne założenia – więcej ekologii

Warto zwrócić uwagę, że tak naprawdę największą barierą dla rozwoju rynku świeżych ekologicznych produktów nie jest ani dostępność, ani cena, a brak ugruntowanej świadomości konsumentów. Wciąż nie do końca rozumiemy, jak bardzo różni się produkt ekologiczny od konwencjonalnego i jaką ma wartość dla naszego zdrowia. A gdyby wszyscy konsumenci mieli tę świadomość, decydowaliby się na produkty ekologiczne, bo one są po prostu zdrowsze. Żywność bez pestycydów jest czymś do czego powinna dążyć cała branża. Na razie jednak w Polsce tylko 3,5 proc. terenów rolniczych jest przeznaczonych pod uprawy ekologiczne. Nowa perspektywa unijna zakłada, że powinno być ich co najmniej 25 procent i mam nadzieję, że do tego poziomu polskie rolnictwo dojdzie jak najszybciej. Będzie to z korzyścią zarówno dla środowiska naturalnego, jak i przede wszystkim dla konsumentów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Siewki pomidorów we wczesnej fazie wzrostu

Lato – produkcja rozsady pomidorów do upraw doświetlanych

W Europie Zachodniej w ostatnich latach mocno rozwinęły się uprawy pomidorów doświetlanych. W Holandii na ponad 60% ogólnej powierzchni szklarni zimą prowadzone są uprawy doświetlane. Przy powiększaniu skali produkcji doświetlanej terminy uprawy i sadzenia [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
Syngenta pelargonia
HortiAdNet