Uwagi na temat nowoczesnej uprawy pomidorów i wprowadzania nowych technologii - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Uwagi na temat nowoczesnej uprawy pomidorów i wprowadzania nowych technologii

Podczas październikowego spotkania w Karpaczu ogrodnicy mieli okazję wysłuchać wykładu m.in. Petera Klapwijka z firmy doradczej GreenQ, coraz aktywniejszej na polskim rynku. Mówił on m.in. na temat światowych trendów w uprawie pomidorów i o wprowadzaniu nowych technologii. 

Czytaj dalej...

Doradca z Holandii zwrócił uwagę na zadania, jakim muszą sprostać współczesne rolnictwo i ogrodnictwo – ze względu na wzrost populacji ludności na świecie konieczne jest zwiększenie produkcji żywności. Kolejne zagadnienia, których nie sposób pominąć mówiąc o współczesnej produkcji, to konieczność ograniczenia zużycia paliw i wody, a także zmniejszenie zużycia środków chemicznych i nawozów. Wszystko to wymaga intensyfikacji produkcji ogrodniczej, wykorzystania nowoczesnych technologii. W uprawach pod osłonami oznacza to m.in. zaprzestanie uprawy w tunelach i przejście na wydajniejszą produkcję w szklarniach. Z tych względów coraz większe jest zainteresowanie ogrodników w różnych rejonach świata nowoczesną, holenderską technologią uprawy – odpowiedzią na takie zapotrzebowanie jest właśnie oferta profesjonalnych, komercyjnych firm doradczych.

Według Petera Klapwijka w lokalnych warunkach potrzebna jest jednak współpraca z lokalnymi specjalistami – od roku firma w ten właśnie sposób działa na polskim rynku – jej przedstawicielem jest Tomasz Krasowski (działalność Petera Klapwijka w naszym kraju rozpoczęła się jednak już 8 lat temu od współpracy z rodziną Mularskich, od tego czasu jego firma, początkowo prowadzona samodzielnie, rozrosła się do międzynarodowej grupy specjalistów).

Obecnie GreenQ zajmuje się nie tylko wdrażaniem w gospodarstwach nowoczesnych technologii uprawy warzyw szklarniowych, głównie pomidorów. Nowe rozwiązania są najpierw testowane w centrum doświadczalnym Improvement Centre w Bleiswijk – jedne z prowadzonych w ostatnich latach doświadczeń dotyczyły uprawy w szklarniach przy zmniejszonym zużyciu energii (uzyskano w nich plon pomidorów wynoszący 65 kg/m2 przy zużyciu gazu wynoszącym 40 m3/m2). Ważną częścią działalności jest także edukacja – firma doradcza organizuje np. międzynarodowe kursy dla ogrodników i osób działających w tej branży. 

Biofert wspomaga rewitalizację gleby (fot. Fertichem)

Regeneracja gleby pozwala zwiększyć efektywność nawożenia

Codzienność ogrodnika prowadzącego uprawy pod osłonami to wyścig z czasem i zmieniającymi się warunkami. Temperatura i wilgotność w tunelach foliowych ulegają dynamicznym wahaniom, a gleba, intensywnie eksploatowana, nie ma czasu na regenerację. Z biegiem lat [...]

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet