PODosłonami.pl

HAZERA 2
Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

Papryka na pierwszym miejscu (cz. II) – uprawa okiem doradcy

Głównym tematem drugiej części artykułu są ubiegłoroczne problemy uprawowe – omówione przez doradcę uprawowego Marcina Niedobylskiego. Przedstawiam również sposoby stymulowania i „ukierunkowania” rośliny na wysokie plonowanie – na przykładzie odmiany Salomon (HM.Clause).

Ubiegłoroczne problemy w uprawie papryki

Doradca zwrócił uwagę słuchaczy na wysokie wartości temperatury, jakie występowały w tunelach. Na przykład na początku maja notowano aż 32ᵒC w glebie na głębokości 15 cm (taka temperatura dotychczas występowała zwykle miesiąc później), a 10 czerwca 45ᵒC! W środku w spotykanych w okolicach tunelach o długości 70 m temperatura powietrza dochodziła nawet do 60ᵒC, a to za przyczyną zaciągnięcia kurtyn mających uchronić rośliny przed przeciągami. W takich miejscach brak obiegu powietrza powodował bardzo szybkie jego nagrzewanie. W takich warunkach już na wczesnym etapie wybarwiania się papryki u odmian o bardzo ciemnych owocach pojawiały się objawy tzw. wycukrzenia, zawartość cukru w owocach wynosiła ok. 10 stopni w skali Brix. W praktyce tak wysoka „słodkość” papryki niestety powodowała, że owoców nie zaliczano do najwyższej klasy handlowej.

Dla producentów papryki, którzy planują w przyszłości powiększyć powierzchnię pod osłonami, warunki w ubiegłym roku mogą być argumentem za tym, by nowe obiekty dostosowywać do możliwości wystąpienia ekstremalnie wysokiej temperatury w miesiącach letnich. Każdy tunel foliowy, zwłaszcza o długości powyżej 30 m, powinien mieć efektywny systemy wietrzenia. Przy tak wysokiej temperaturze należy, zdaniem doradcy, przejść na podlewanie codziennie, w godzinach dziennych. Na początku wegetacji wystarczy dawka pożywki 0,4-0,5 l na roślinę, natomiast gdy papryka owocuje można zwiększyć ją nawet do 1,5 l/dzień – zależnie od fazy wzrostu i nawożenia. Najlepsze wyniki uprawowe osiąga się w uprawach fertygowanych (w gospodarstwie pana Andrzeja fertygację prowadzono począwszy od 4 tygodnia po posadzeniu) i przy dobrym zbilansowaniu nawożenia. Doradca zachęcał do inwestycji w mieszalniki z odpowiednim oprogramowaniem, pozwalającym na sporządzanie pożywek i korygowanie ich składu w miarę potrzeby.

Marcin Niedobylski przypomniał także, że niedozwolone jest stosowanie niezarejestrowanych środków przeznaczonych do wybarwiania owoców papryki, takich jak etefon. Może się zdarzyć, że w Polsce wyraźnie wzrośnie odsetek badań na obecność tej substancji w plonie. Ponadto przy naturalnie przebiegającym procesie dojrzewania podaż owoców na rynku jest sukcesywna i cena powinna być zadowalająca.

Do szkodników zagrażających uprawom papryki, które spotykano w ubiegłorocznym sezonie na plantacjach, dołączyły stonka ziemniaczaną i tantniś krzyżowiaczek. Szkodniki wielożerne stroniące na ogół od papryki pojawiają się najczęściej w wyniku uprawy przedplonów jakimi są często warzywa kapustne np. kapusta pekińska. Niezbędne jest dokładne uprzątnięcie resztek po zbiorach przedplonu. Doradca zwracał również uwagę, że z uwagi na możliwość rozwleczenia patogenów glebowych na inne tunele obecnie nie poleca się wykonywać uprawek gleby rozdrabniający materiał organiczny.

Marcin Niedobylski przedstawił zalecenia uprawowe dla papryki w warunkach wysokich temperatur

Marcin Niedobylski przedstawił zalecenia uprawowe dla papryki w warunkach wysokich temperatur

Prelegent zwracał uwagę, że często popełnianym błędem jest zbyt szybkie zamykanie tuneli we wrześniu i październiku. Bardzo wilgotne rośliny o dużej masie wegetatywnej są wtedy często atakowane przez choroby grzybowe, które można ograniczyć jedynie wykonując zabiegi ochrony w formie zamgławiania.

Uprawa papryki pod kontrolą

Marcin Niedobylski omówił także zagadnienia związane z uprawą papryki odmiany Salomon w gospodarstwie Andrzeja Krzywkowskiego w Potworowie. Zwracał uwagę, że w tej uprawie pomimo trudnych warunków papryka dobrze wiązała owoce.

Przyspieszona w ubiegłym roku wegetacja pozwoliła na otrzymanie pierwszych zielonych owoców odmiany Salomon w 7-8 tygodniu uprawy, tj. o 2-3 tygodnie wcześniej niż do tej pory. Odmiana ta z racji wysokich wymagań pokarmowych wymaga specjalnego traktowania. Papryka na początku uprawy ma największe zapotrzebowanie na fosfor i azot (ukorzenianie, budowa masy wegetatywnej), a w okresie kwitnienia i formowania pierwszych zawiązków potrzebuje więcej potasu i fosforu. Ze względu na ryzyko wystąpienia suchej zgnilizny wierzchołków owoców należy podawać również saletrę wapniową. Wykonuje się również zabiegi pozakorzeniowe nawozami zawierającymi wapń. Gdy na roślinie zaczynają dojrzewać pierwsze owoce należy obniżyć w pożywce zawartość potasu  i podnieść stężenie saletry wapniowej na ok. 10 dni W tym czasie wszystkie owoce, które są na kolejnych piętrach uzyskają odpowiednią wielkość. Następnie ponownie zwiększa się zawartość potasu i fosforu w pożywce (lub podaje się mieszanki zawierające zwiększoną zawartość tych składników) aby owoce dobrze się wybarwiły. W okresie, gdy na drugim piętrze papryka zaczyna przybierać barwę typową dla odmiany o 30-40% należy zwiększyć nawożenie azotowe, by zwiększyć wigor formującego się następnego piętra owoców i tym samym przyspieszyć ich przyrastanie.

Pod koniec wegetacji ostatnim zabiegiem jest ogłowienie roślin, co z reguły przypada około 10-15 września. W tym czasie  pożywka powinna mieć zwiększoną zawartość potasu i fosforu. Ilość cykli fertygacyjnych należy dobierać indywidualnie do panujących warunków.

Jak podsumował prelegent bardzo ważne jest wyrównanie do optimum zawartości składników pokarmowych w glebie i zadbanie o ich uzupełnianie podczas wegetacji. Pierwiastki występujące w glebie w nadmiarze mogą utrudniać pobieranie innych składników. Marcin Niedobylski podsumowując zwracał uwagę, że dzięki regulowaniu nawożenia i dostosowaniu do bieżących potrzeb roślin poziomów azotu, potasu i fosforu można zapobiec u odmiany Salomon drobnieniu owoców, a także uzyskać plon w wysokości kilkunastu, a nawet 20 owoców z rośliny (masa owoców wynosi 230-250 g).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet