PODosłonami.pl

Cultilene2020_lipiec
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

O nawożeniu, ochronie roślin i rozsadzie

Podczas spotkania „Pepper cafe”, które odbyło się 6 sierpnia w gospodarstwie Państwa Małków w Woli Grabowskiej, firmy Timac Agro, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski oraz Agraplant przedstawiły ofertę skierowaną do producentów papryki.

Gospodarze spotkania - Monika i Kazimierz Małkowie z córkami Pauliną i Patrycją oraz Piotr Szurek (Timac Agro)

Stymulatory wzrostu

Papryka  w rejonie Potworowa od kilkunastu lat jest uprawiana w monokulturze, co sprzyja rozwojowi groźnych chorób pochodzenia odglebowego, takich jak fuzarioza, wertycylioza czy fytoftoroza. Jednym ze sposobów zabezpieczenia roślin przez tymi patogenami jest stosowanie preparatów bakteryjnych. Jak informował Krzysztof Grzyb (dystrybutor środków produkcji ogrodniczej, a także producent papryki) w gospodarstwie Państwa Małków od kilku lat stosowany jest z powodzeniem preparat Bacter Plant Mix firmy Agraplant. Zawiera on pożyteczne szczepy bakterii  Bacillus Subtillis i Bacillus Megaterium, które ograniczają namnażanie się organizmów chorobotwórczych w podłożu, poprzez konkurowanie z nimi o substancje odżywcze i przestrzeń życiową. Prelegent zalecał stosowanie preparatu zapobiegawczo do fertygacji (razem z nawozami) w dawce 20 g/200 m2 (na tunel), co 10 dni, przy czym pierwszy zabieg można wykonać  miesiąc od posadzenia roślin na miejsce stałe. Na początku uprawy można aplikować 10 g/200 m2, natomiast od połowy czerwca wprowadzić pełną dawkę, co 7 lub 10 dni – doradzał K. Grzyb. – Bakterie dodatkowo „przerabiają” składniki mineralne w nawozach na postać jonową, która jest łatwo i szybko przyswajana przez roślinę. Bacter Plant Mix może być stosowany także do opryskiwania części nadziemnych – ogranicza występowanie szarej pleśni. W dawce 20 g/200 m2, można stosować go łącznie z preparatami humusowymi do podlewania , co 7 dni. Taka mieszanina zapewnia lepsze odżywienie roślin.

O właściwościach kwasów humusowych mówił Łukasz Basiak z firmy Agraplant. Kwasy humusowe wpływają przede wszystkim na poprawę struktury i jakości gleby – zwiększają zwięzłość gleb piaszczystych oraz rozluźniają i napowietrzają gleby ciężkie. Poprawiają właściwości sorpcyjne podłoża. Podnoszą zawartość próchnicy a tym samym żyzność gleby. Produkt Total Humus zawiera 90% kwasów humusowych w 1 litrze – informował prelegent. Może być stosowany do opryskiwania lub do podlewania w dawce 200-400 ml na 1 ha.  Produkty Total Humus oraz Bacter Plant ułatwiają także rozkładu resztek pożniwnych.

Nawożenie

W czasie sezonu uprawowego istotna jest jakość wody i gleby, którą powinno się badać przed ustaleniem składu pożywki. Doradca firmy po przyjeździe do ogrodnika bada wodę i glebę oraz pomaga dobrać odpowiednią dawkę nawozów dla danej uprawy – informował Piotr Szurek z firmy Timac Agro. W gospodarstwie do fertygacji wykorzystuje się rozpuszczalne, krystaliczne nawozowy KSC, które zawierają kompleks Phytactyl (wyciąg z glonów morskich), a ich skład dostosowany jest do określonej fazy rozwojowej rośliny.

W ofercie firmy Timac Agro znajdują się nawozy płynne o działaniu biostymulującym z serii Fertileader. Fertileader Starter wpływa na lepsze ukorzeniania się rozsady i młodych roślin, pomaga „wystartować” roślinie w początkowym okresie uprawy oraz zabezpiecza je przed warunkami stresowymi. W gospodarstwie państwa Małków stosowany był na etapie produkcji rozsady do podlewania (w stężeniu 1%) oraz 2-krotnie do opryskiwania podlewania (roztwór 1%), po posadzeniu roślin na miejsce stałe . Do opryskiwania standardowo stosuje się dawkę 5 l/ha (500-600 l wody) – doradzał  P. Szurek. Fertileader Elite, dzięki podwyższonej zawartości wapnia (12%), jest szczególnie przydatny w  okresie owocowania – przeciwdziała suchej zgniliźnie wierzchołków owoców.

Rozsada

Jak informował Grzegorz Turzyniecki z Gospodarstwa Ogrodniczego T. Mularski, firma od 40 lat zajmuje się profesjonalną produkcją rozsady warzyw szklarniowych, a od 3 lat również produkcją warzyw polowych. Rozsada dostarczana jest w tackach (150 lub 240 otworów) na „nogach”, dzięki czemu bryła korzeniowa jest dobrze ukształtowana, a korzenie nie wyrastają poza komórki tacy. Rozsada gatunkow takich jak sałata, pomidor, papryka i ogórek może być dostarczana w kostkach torfowych o wymiarach 4×4 cm. Klient decyduje o wyborze odmiany i dacie dostawy.

Czytaj także: „Pepper cafe” w okolicach Potworowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZtZ 2020
HortiAdNet