PODosłonami.pl

Cultilene2020_lipiec
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Polacy kochają truskawki

Jak wykazały „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”, realizowane dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przez firmę Kantar we współpracy z agencją Inspire smarter branding, truskawki to ulubione owoce Polaków, najbardziej wyczekiwane i zyskujące na popularności. Za co kochamy truskawki?

Truskawki to najbardziej wyczekiwane owoce sezonowe

Truskawki to najbardziej wyczekiwane owoce sezonowe

Pierwsze, wyczekiwane owoce

Truskawki to pierwsze owoce sezonowe w Polsce. Badania przeprowadzone przez firmę Kantar wykazały, że na żaden inny produkt sezonowy Polacy nie czekają tak bardzo, jak na truskawki. Na pierwszym miejscu wymieniło je dwie trzecie badanych (65%). W ub. roku, w sezonie zbiorów tych owoców 66% Polaków jadło truskawki kilka razy w tygodniu, a 94% co najmniej raz w miesiącu. Z kolei w całym 2019 r. truskawki jadło aż 98% Polaków, a 32% badanych wybierało je najchętniej spośród wszystkich owoców. Jak poinformowała Urszula Krassowska z firmy Kantar, 13% Polaków w 2019 r. jadło truskawki częściej niż w latach poprzednich.

Świeże, smaczne i zdrowe

Polskie truskawki są świeże, wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Ich smak oraz świeżość są nieporównywalne z truskawkami importowanymi, które muszą przebyć tysiące kilometrów zanim trafią na półkę sklepową. Oprócz wspaniałego wyglądu i smaku, truskawki są cennym źródłem składników odżywczych i prozdrowotnych. Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jedna szklanka pokrojonych truskawek (ok. 100 g) zawiera 60 mg witaminy C czyli tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów truskawki odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców. Wspomagają odporność, zmniejszają podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Owoce te są również źródłem błonnika, wspomagającego perystaltykę jelit. Regularne spożywanie truskawek pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapobiega powstawaniu miażdżycy, pozwala zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i chroni przed występowaniem nowotworów. Dietetycy zalecają, aby w sezonie spożywać filiżankę tych owoców dziennie.

Coraz dłuższy sezon

Dzięki wprowadzaniu nowoczesnych technologii uprawy przez polskich plantatorów, z każdym rokiem sezon na truskawki w Polsce zaczyna się coraz wcześniej. Krajowe owoce wyprodukowane w szklarniach pojawiają się na rynku już w kwietniu. Jak wynika z danych firmy Kantar, w kwietniu br. truskawki jadło już 37% Polaków (dla porównania, w lutym 20%). Na początku maja dostępne już były truskawki z tuneli foliowych, a kwintesencją truskawkowego sezonu będą owoce z plantacji polowych, pojawiające się w sprzedaży na przełomie maja i czerwca. Ale to nie koniec sezonu na truskawki, gdyż w miesiącach jesiennych dostępne będą truskawki odmian powtarzających owocowanie, uprawiane pod foliowymi daszkami i w tunelach.

 

Więcej informacji na temat właściwości truskawek oraz innych owoców jagodowych – jagody kamczackiej, malin, borówek, porzeczki, aronii, agrestu i mini kiwi – tworzących jagodową sztafetę polskich superowoców, umożliwiającą codzienną konsumpcję świeżych, sezonowych owoców, od maja do października, można znaleźć na stronie: http://polskiesuperowoce.pl/

 

Na podstawie materiałów opracowanych w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” realizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, a finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

Drogę owoców z plantacji na talerz zaprezentował Mikołaj Rey

Superowoce – z plantacji na talerze

W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” realizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy ze stowarzyszeniami branżowymi pod koniec czerwca zorganizowano kulinarne pokazy z wykorzystaniem polskich owoców jagodowych – truskawek, malin [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZtZ 2020
HortiAdNet