PODosłonami.pl

Hazera 2
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Polskie warzywa przez cały rok

W ramach projektu „Moc Polskich Warzyw” powstał cykl filmów z polskimi plantatorami, którzy opowiadają o produkcji polskich warzyw. Dzięki temu konsumenci mają okazję poznać tajniki upraw najpopularniejszych gatunków warzyw i dowiedzieć się więcej o pracy polskich ogrodników.

W Polsce produkuje się wiele gatunków warzyw, począwszy od pomidorów i papryki, poprzez warzywa korzeniowe i ciepłolubne, na pieczarkach i czosnku kończąc. Polskie warzywa i produkty przetwórstwa warzywnego, takie jak np. kiszonki czy surówki mają swoje stałe miejsce na stołach konsumentów. Doceniane są nie tylko za najlepszy smak, ale także za doskonałą jakość, bezpieczne warunki produkcji oraz świeżość.

Polskie warzywa produkowane są z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, z zachowaniem troski o naturalność i tradycję. Ze względu na warunki klimatyczne uprawa warzyw polowych ma u nas charakter sezonowy, aby móc dostarczać konsumentom wysokiej jakości warzywa przez cały rok, ogrodnicy prowadzą produkcję warzyw pod osłonami – w szklarniach i tunelach foliowych.

Polska produkcja warzyw

– W Polsce uprawiamy kilkadziesiąt gatunków warzyw. Na terenie całego kraju można znaleźć gospodarstwa, gdzie produkowane są warzywa, które później trafiają na stoły konsumentów. Na południu Mazowsza produkujemy paprykę i warzywa ciepłolubne, w okolicach Otwocka i Kalisza pomidory, w powiecie kazimierskim w Małopolsce warzywa korzeniowe, a czosnek galicyjski na terenie gmin Słomniki, Radziemice i Koniusza, również w Małopolsce. To tylko kilka przykładów, które pokazują, że uprawiamy warzywa w wielu miejscach Polski. To, co łączy wszystkie produkcje to wyjątkowe zaangażowanie rolników – wszystkim nam przyświeca jeden, wspólny cel, aby dostarczać Polakom najlepszej jakości produkty. Nasze gospodarstwa prowadzimy od wielu lat, starając się połączyć doświadczenie i pasję z nowymi możliwościami produkcji, jakie oferuje nam rozwój technologii. W konsekwencji możemy oferować doskonałe warzywa, bogate w składniki odżywcze, zawsze świeże i o najlepszym smaku – mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

W ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstał specjalny cykl z udziałem krajowych plantatorów. W ośmiu filmach przedstawiona jest produkcja: pomidorów, papryki, warzyw ciepłolubnych, pieczarek, marchwi i innych warzyw korzeniowych, czosnku oraz kiszonek.

–  Zdecydowaliśmy się na stworzenie filmów z plantatorami, aby przybliżyć konsumentom naszą codzienną pracę. Pokazaliśmy, że polska produkcja warzywnicza to nowoczesna i rozwinięta branża, za którą stoją zaangażowani ludzie. Na każdym etapie produkcji wielu profesjonalistów dba o najwyższą jakość i smak uprawianych warzyw. Zależało nam również na tym, aby konsumenci dowiedzieli się, że chociaż na co dzień korzystamy z najnowszych technologii, nie zapominamy o wieloletniej tradycji polskiej uprawy. Wszystko po to, aby
w efekcie oferować najlepsze produkty – mówi Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP.

Wybrane filmy z zaprezentowanych na kanale „Moc Polskich Warzyw” w serwisie YouTube:

POMIDORY: https://www.youtube.com/watch?v=8E4CmyXID5c

PAPRYKA: https://www.youtube.com/watch?v=n3L2kWt0OAA

WARZYWA CIEPŁOLUBNE: https://www.youtube.com/watch?v=x2vYi5meE7g

„Moc Polskich Warzyw”

„Moc Polskich Warzyw” to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców
i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TSW 2021
Pracownicy firmy Bayer Crop Science podczas internetowej konferencji prasowej poświęconej nowym strategiom i nowym produktom firmy

W stronę produkcji zrównoważonej

Konferencja firmy Bayer poświęcona strategii zrównoważonego rozwoju i nowościom produktowym odbyła się 21 stycznia. Miała formę spotkania online. Najwięcej z przedstawionych nowości w ofercie firmy Bayer Crop Science przeznaczonych jest do ochrony upraw zbóż i [...]

HortiAdNet