PODosłonami.pl

HAZERA 2
Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

Pomidory malinowe z Długiej Wsi Trzeciej

Uczestnicy spotkania zorganizowanego 10 września w szklarniach państwa Joanny i Sebastiana Janasów mieli okazję przekonać się, jak po okresie letnich upałów prezentują się pomidory malinowe odmiany Enroza. Po wizycie w szklarni prezentacji uprawy uczestników spotkania zaproszono na seminarium do Hotelu Kristoff w Łaszkowie, gdzie mieli okazję wysłuchać prezentacji przygotowanych przez specjalistów z firm organizujących to wydarzenie – Enza Zaden, Jaksa, Priva, Grupa Producentów Rozsad Krasoń oraz Royal Brinkman.

Pomidory malinowe Enroza w szklarni Joanny i Sebastiana Janasów

Pomidory malinowe Enroza w szklarni Joanny i Sebastiana Janasów

Z wczesnego terminu sadzenia

Malinowy pomidor Enroza uprawiany jest w tym sezonie w szklarniach państwa Janasów na powierzchni 0,5 hektara (oprócz tej odmiany uprawiany jest także malinowy standard – Tomimaru Muchoo, wielkoowocowy pomidor Barteza o raz pomidory koktajlowe Belido). Szczepiona pikówka tej odmiany została zamówiona w Grupie Producentów Rozsad Krasoń. Rośliny przywieziono do gospodarstwa w pierwszej połowie 9 listopada, dalsza produkcja rozsady odbywała się pod lampami w mnożarce w Długiej Wsi trzeciej. Rośliny zapikowane zostały w kostki z firmy Grodan o wymiarach 10 x 10 cm. Po kilku dniach pędy ogłowiono za drugim liściem w celu uzyskania rozsady dwupędowej. W szklarniach pomidory sadzono 10 grudnia, gdy rozsada miała już pierwsze grono kwiatowe ostateczne zagęszczenie uprawy wynosiło 3,55 szt./m2.

Enroza zaczęła plonować 20 marca – podobnie jak inne odmiany uprawiane w tym gospodarstwie. Wynikało to z małej ilości światła na początku bieżącego sezonu uprawy. W czasie wrześniowego spotkania rośliny były już po ogłowieniu. Zakończenie uprawy planowano na koniec września, ponieważ już na początek listopada zamówione są siewki pomidorów na nowy sezon.

Malinowy pomidor o mocnej budowie roślin

Prowadzący prezentację w szklarni Mateusz Janas z firmy Enza Zaden podkreślał, że rośliny malinowego pomidora Enroza od początku uprawy są mocne i zwarte, także po okresie letnich upałów nie utraciły siły wzrostu. Mają grube pędy i duże liście, dzięki czemu w szklarni w pewnym stopniu same „stwarzają” sobie korzystny klimat latem. Taka budowa roślin zabezpiecza także w dużym stopniu przed występowaniem suchej zgnilizny wierzchołków owoców – zaburzenie to występuje u Enrozy znacznie rzadziej niż u uprawianej w tej samej szklarni konkurencyjnej odmiany. podobnie z przebarwieniami spowodowanymi silnym promieniowaniem słonecznym. Latem wskazane jest jednak cieniowanie szklarni.

W tym sezonie Enroza uprawiana jest w jednej szklarni z inną malinową odmianą. W przyszłym sezonie Sebastian Janasa planuje jednak posadzić Enrozę w odrębnej szklarni, tak, aby mieć możliwość sterowania warunkami klimatycznymi zgodnie z wymaganiami tej odmiany – tak, by stymulować ją generatywnie.

Jak mówił Mateusz Janas Enroza nie ma też specjalnych wymagań nawozowych, w przyszłym sezonie ich firma będzie we współpracy z firmą nawozową wysyłać regularnie newslettery do klientów z aktualnymi zaleceniami dotyczącymi nawożenie tej odmiany na poszczególnych etapach uprawy.

Dobry smak pomidorów malinowych

Zarówno Mateusz Janas, jak i Agnieszka Wiśniewska z firmy Enza Zaden podkreślali dobry smak owoców pomidora Enroza. Podkreślali, że hodowca postawił na dobry smak pomidora malinowego i udało się uzyskać odmianę o bardzo smacznych owocach. Są one też bardzo atrakcyjne, regularnego kształtu z ładną, długą szypułką.

Agnieszka Wiśniewska przedstawiła wyniki badania smaku owoców pomidora Enroza w porównaniu ze standardem, jakie przeprowadzono w Skierniewicach w 2018 r. w czerwcu i w sierpniu. W tych badaniach odpowiednio 58% i 71% osób oceniło Enrozę pozytywnie. Jej owoce miały także wyższy stopień Brix.

Wymagania uprawowe

W dalszej części prezentacji Agnieszka Wiśniewska omówiła wymagania uprawowe pomidora malinowego Enroza. Rozsadę tej odmiany należy sadzić z rozwiniętym pierwszym gronem kwiatowym, w typowym zagęszczeniu (2,5 szt./m2). Na początkowym etapie, od 3. do 8. kwitnącego grona, wskazane jest usuwanie liścia z wierzchołka. Wiosną na roślinach powinno się utrzymywać 14-16 liści, latem – 17-20. Przy wczesnym sadzeniu (przed 20 grudnia) w pierwszych trzech gronach powinno się pozostawiać po 3 owoce, a w kolejnych po 4, natomiast łuczki należy zakładać do 8. grona. Przy późniejszym sadzeniu – w gronach od początku pozostawia się po 4 owoce, a łuczki zakłada się aż do 6. grona.

EC pożywki do nasączania mat uprawowych powinno wynosić 3,8-4,0 mS/cm, na początku uprawy podawana pożywka powinna mieć EC 3,5 mS/cm, a od połowy kwietnia można je obniżyć do 3,0-3,3 mS/cm (w czasie upałów okresowo wskazane jest obniżenie EC do 2,8 mS/cm). Wartość EC w matach wiosną powinna mieścić się w granicach 4,5-5,5 mS/cm, latem między 4,0 a 4,5 mS/cm. Stosunek N : K : Ca w pożywce powinien wynosić 1 : (1,2) 1,5 : 1, przy czym w czasie słonecznej pogody potasu powinno być o 20% więcej niż azotu, a w pochmurne dni o 50% więcej.

Enroza wymaga „generatywnego” reżimu klimatycznego, dlatego na początku uprawy wskazane jest utrzymywanie w pochmurne dni temperatury od 17,5-18℃ rano, przez 19-20℃ w południe, do 15℃ w czasie przednocnego schładzania (na 3-4 godzin) i 17℃ nocą. W czasie dni słonecznych temperatury te powinny wynosić odpowiednio:18℃ rano, 20-21℃ w południe, 16℃ w okresie przednocnym i 17℃ nocą.

Chryzantemy_fot. A-Cecot

Konferencja na temat chryzantem – w 2020 roku w Bydgoszczy!

Pracownicy naukowi Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy planują zorganizowanie konferencji pod tytułem „Najnowsze osiągnięcia w uprawie oraz hodowli chryzantem i innych roślin ozdobnych” – w dniach 5-6 listopada 2020 r. Już [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TSW 2020 Baner 10
HortiAdNet