PODosłonami.pl

HAZERA 2
Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

Prezentacja nowego pomidora malinowego

Firma Rijk Zwaan wprowadza w tym roku na rynek nową odmianę malinową pod numerem 72-540 RZ. Premiera tej odmiany miała miejsce 1 czerwca w gospodarstwie Bogusławy i Pawła Zyśków w miejscowości Glina pod Małkinią (woj. mazowieckie). Spotkanie, podczas którego zaprezentowano malinową nowość zorganizowały firmy Rijk Zwaan, Koppert Polska i Konexim.

Uczestnicy spotkania w szklarni państwa Zyśk

Odmiana pod numerem 72-540 RZ to najnowsza propozycja pomidora malinowego holenderskiej firmy Rijk Zwaan, przeznaczona do uprawy w cyklu całorocznym pod osłonami (nasadzenia od drugiej połowy grudnia), w podłożu z wełny mineralnej. Dobrze wiąże owoce w okresach niedoboru światła i odznacza się wczesnością w porównaniu z innymi odmianami malinowymi dostępnymi na rynku. Jak poinformował Wojciech Wasiak reprezentujący hodowcę, doświadczenia prowadzone od dwóch lat w polskich gospodarstwach szklarniowych wykazują bardzo obiecujące wyniki produkcyjne w uprawie tego mieszańca.

Rośliny mają zbalansowany wigor i horyzontalnie ułożone liście. Owoce są ładne o malinowym kolorze i mocnym połysku. Osiągają masę średnio ok. 200 g. Zebrane są w luźne grona o długiej nasadzie i mają grube, trwałe szypułki. Są mięsiste, wielokomorowe, dość twarde i smaczne, odznaczają się dobrą trwałością pozbiorczą. Początkowo (3-5 pierwszych gron) są bardziej spłaszczone i karbowane, w późniejszym okresie mniej, ale zachowują lekko spłaszczony kształt z delikatnym żebrowaniem do końca sezonu zbiorów. Przedstawiciel firmy Rijk Zwaan podkreślił, że ważną zaletą odmiany 72-540 RZ jest brak tendencji do suchej zgnilizny wierzchołków owoców.

Podczas spotkania w gospodarstwie państwa Zyśków zaprezentowano uprawę nowej odmiany w szklarni produkcyjnej o wysokości 7 m. Można było przyjrzeć się owocom, ocenić ich jakość oraz smak. Ponadto specjaliści z firm Koppert Polska i Konexim przekazali informacje na temat biologicznego zwalczania przędziorków w uprawie pomidorów szklarniowych oraz nowoczesnych technologii związanych z zarządzaniem pracą oraz klimatem w obiekcie uprawowym. Więcej informacji na te tematy już wkrótce na łamach czasopisma „Pod osłonami”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet