Handel zagraniczny i konsumpcja owoców i warzyw we Włoszech - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Handel zagraniczny i konsumpcja owoców i warzyw we Włoszech

W minionym roku Włosi odnotowali spadek wielkości zarówno eksportu (o 1%), jak i importu (o 0,5%) owoców i warzyw, nastąpiło także zmniejszenie się konsumpcji tych produktów we Włoszech.

Czytaj dalej...

W 15 numerze Wiadomości – Rynek Owoców i Warzyw, opracowanym przez Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA, przedstawiono dane dotyczące włoskiego handlu zagranicznego owocami i warzywami. W 2012 r. włoski eksport produktów ogrodnictwa wyniósł 3,986 mln ton (rok wcześniej było 4,027 mln ton), a import 3,115 mln ton (3,131 mln ton w 2011). Najwięcej wyeksportowano owoców – 2,65 mln ton w 2012 r. (2,62 mln ton rok wcześniej), eksport świeżych warzyw wyniósł natomiast niecałe 950 tys. ton, import świeżych warzyw osiągnął 1,25 mln ton.

W 2012 we Włoszech zaobserwowano spadek konsumpcji owoców. W ubiegłym roku przeciętne włoskie gospodarstwo domowe zakupiło łącznie 331 kg owoców i warzyw świeżych, podczas gdy w 2008 r, było to 379 kg. Ponadto w minionym, 2012 roku jedynie 18,4% całej włoskiej populacji spożywało przynajmniej cztery lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie. Zdaniem analityków, tak zdecydowany spadek konsumpcji produktów ogrodnictwa to ewidentny efekt kryzysu finansowego, zmuszającego Włochów m.in. do zmiany nawyków żywieniowych. Według lekarzy te niekorzystne zmiany w diecie mieszkańców Półwyspu Apenińskiego już niekorzystnie odbijają się na ich zdrowiu – nastąpiło m.in. zwiększenie liczby zachorowań na grypę, aż o 15%.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Fructidor, Teatro naturale it

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
Agro Szałas_16_PRESTOP
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet