Instytut Ogrodnictwa zaprasza na e-wydarzenia w czerwcu

PODosłonami.pl

Gardenia
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Instytut Ogrodnictwa zaprasza na e-wydarzenia w czerwcu

Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy organizuje w czerwcu kilka wydarzeń, które ze względu na pandemię, odbędą się online. Są to dwa szkolenia dotyczące innowacyjnych bioproduktów, a także Dzień Otwartych Drzwi IO-PIB. Przedstawiamy szczegóły na temat tych e-wydarzeń, w których udział jest bezpłatny.

Instytut Ogrodnictwa rozpoczyna 10 czerwca cykl bezpłatnych wydarzeń online

Instytut Ogrodnictwa rozpoczyna 10 czerwca cykl wydarzeń online

Szkolenia  

Odbędą się one w formie webinariów, wideokonferencji, prezentacji, konsultacji w trybie czatu oraz innych, przyjaznych dla odbiorcy interaktywnych zajęć typu e-learning, dzięki którym adresaci będą mogli poszerzyć zakres swojej wiedzy dotyczącej ogrodnictwa, bez konieczności wychodzenia z domu.

Przygotowywane są w ramach projektu o akronimie BIO-FERTIL pt. „Opracowanie technologii innowacyjnych nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie” jako wydarzenia towarzyszące Krajowym Dniom Pola Minikowo 2021 „Europejski Zielony Ład na pol@ch w Polsce”. Koordynatorem szkoleń jest prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt − kierownik projektu, którego głównym celem jest opracowanie innowacyjnych bionawozów wzbogaconych mikrobiologicznie oraz ocena efektów ich zastosowania w mikrobiologicznej stymulacji żyzności i produktywności gleb.

10 czerwca, godz. 11.00 – „Innowacyjne bioprodukty mikrobiologiczne do produkcji owoców i warzyw o walorach prozdrowotnych i poprawy żyzności gleb”

Program:

– „Bionawozy szansą na poprawę jakości plonów i żyzności gleby” − prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt

– „Rola pożytecznych mikroorganizmów w uprawie roślin ogrodniczych” − prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt

– „Wpływ stosowania pożytecznych mikroorganizmów na jakość materiału siewnego oraz wzrost roślin ogrodniczych” – dr Krzysztof Górnik

Czas szkolenia – ok. 80 minut

Zgłoszenia – do 9 czerwca. Przyjmuje je mgr Ewelina Kolis-Mikina z Zakładu Upowszechniania i Promocji IO: ewelina.kolis@inhort.pl, tel. 46 834 54 51. Po zarejestrowaniu uczestnik szkolenia otrzyma drogą elektroniczną link dostępu do wydarzenia.

 24 czerwca, godz. 11:00 „Innowacyjne nawozy mineralne wzbogacone mikrobiologicznie szansą na poprawę żyzności gleby i jakości plonów”

Pogram:

– Badania nad technologią wytwarzania granulowanych nawozów wieloskładnikowych wzbogacanych mikrobiologicznie – dr hab. inż. Piotr Rusek, prof. AGH

– Identyfikacja pożytecznych mikroorganizmów przy użyciu technik molekularnych w bionawożeniu roślin – dr Anna Lisek

– Wpływ nawozów wzbogaconych mikrobiologicznie na wzrost, rozwój i plonowanie roślin z uprawy polowej – dr Agnieszka Rutkowska, IUNG-Puławy

Czas szkolenia – ok. 80 minut.

Zgłoszenia – do 23 czerwca. Przyjmuje je mgr Ewelina Kolis-Mikina (ewelina.kolis@inhort.pl), tel. 46 834 54 51. Po zarejestrowaniu uczestnik szkolenia otrzyma drogą elektroniczną link dostępu do wydarzenia.

Instytut Ogrodnictwa – Dzień Otwartych Drzwi online

30 czerwca odbędzie się, także w formule online Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego, również jako wydarzenie towarzyszące Krajowym Dniom Pola Minikowo 2021 „Europejski Zielony Ład na pol@ch w Polsce”.

Program

Działania przyjazne dla środowiska

  1. „Rola pożytecznych mikroorganizmów w uprawie roślin ogrodniczych” – prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt
  2. „Zmiany klimatu a aktywność mikroorganizmów w uprawach roślin” – dr Beata Kowalska
  3. „Pożyteczne mikroorganizmy – grzyby Serendipita indica i Trichoderma sp. − stymulacja wzrostu i ochrona biologiczna przed chorobami młodych roślin rozmnażanych z siewu oraz wegetatywnie metodą in vitro” – dr Aleksandra Trzewik
  4. „Ulepszone technologie bio-inokulacji i ściółkowania żywymi roślinami dla integrowanych upraw ogrodniczych. Program ERA-NET SusCrop” –dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO
  5. „Dynamiczne ściółkowanie gleby i stosowanie recyklingowanych ulepszaczy glebowych w celu zwiększenia różnorodności biologicznej, odporności i zrównoważonego rozwoju intensywnych ekologicznych sadów owocowych i winnic DOMINO” – dr hab. Eligio Malusa, prof. IO; dr Małgorzata Tartanus; dr Ewa Furmańczyk; mgr Dawid Kozacki; mgr inż. Wojciech Piotrowski; dr Zbigniew Anyszka
  6. „Wykorzystanie wielofunkcyjnego potencjału glebowej różnorodności biologicznej w produkcji ogrodniczej EXCALIBUR” – dr hab. Eligio Malusa, prof. IO; dr Małgorzata Tartanus; dr Ewa Furmańczyk; mgr Dawid Kozacki; mgr inż. Wojciech Piotrowski; prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt; dr Magdalena Ptaszek
  7. „Zwiększanie innowacyjności ekologicznej produkcji owoców poprzez silną sieć wiedzy. BiofruitNET” – dr hab. Eligio Malusa, prof. IO; dr Małgorzata Tartanus; mgr inż. Wojciech Piotrowski

Zachowanie i poszerzanie różnorodności biologicznej poprzez hodowlę twórczą nowych odmian

  1. Kolekcje wegetatywne roślin ogrodniczych w zachowaniu bioróżnorodności i jako potencjał do wykorzystania w projekcie „Europejski Zielony Ład” – dr Mirosław Sitarek
  2. Deserowa truskawka ‘Grandarosa’ – polecana do produkcji w polu i pod osłonami – dr hab. Agnieszka Masny
  3. ‘Ligolina’ i ‘Gold Milenium’ – czy warto postawić na polskie odmiany jabłoni – dr Mariusz Lewandowski, dr Dorota Łabanowska-Bury, mgr Marta Jagodzińska
  4. Wiśnia ‘Granda’ i śliwa ‘Ekowis’ – nowości hodowli Instytutu Ogrodnictwa – PIB w doświadczeniach wdrożeniowych – mgr inż. Agnieszka Głowacka, dr Marek Szymajda
  5. Nowe odmiany moreli hodowli Instytutu Ogrodnictwa – PIB, o dobrej adaptacji do polskich warunków klimatycznych – dr Marek Szymajda
  6. Odmiany porzeczki czarnej hodowli Instytutu Ogrodnictwa – PIB – dr hab. Stanisław Pluta, dr inż. Łukasz Seliga
  7. Plonowanie i jakość owoców polskich odmian porzeczki czarnej w doświadczeniu wdrożeniowym – dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO; dr inż. Łukasz Seliga; dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc
  8. Wytwarzanie tetraploidów roślin sadowniczych: jabłoni, porzeczki i borówki czernicy – ambitne cele hodowlane – dr hab. Małgorzata Podwyszyńska, prof. IO
  9. Wytwarzanie linii homozygotycznych z wykorzystaniem nowoczesnych metod biotechnologicznych do hodowli ulepszonych odmian papryki, sałaty i rzodkiewki – dr Waldemar Kiszczak

Działania na rzecz ochrony owadów zapylających

  1. „Owady zapylające i rośliny przyjazne pszczołom” – Zakład Pszczelnictwa IO-PIB w Puławach

Ochrona roślin ogrodniczych

  1. „Jak radzić sobie z problemami ze szkodnikami w uprawach roślin jagodowych – innowacyjne metody” – dr Małgorzata Tartanus, mgr inż. Wojciech Piotrowski, dr Ewa Furmańczyk, dr hab. Eligio Malusa, prof. IO
  2. „Systemy do monitoringu i masowych odłowów szkodników” – dr Małgorzata Tartanus, mgr inż. Wojciech Piotrowski, dr hab. Eligio Malusa, prof. IO
  3. „Możliwości sprostania wyzwaniu „0” zanieczyszczeń środkami ochrony roślin w ramach strategii Europejski Zielony Ład” − mgr Waldemar Świechowski

Wydarzenie będzie dostępne na kanale YouTube instytutu oraz profilu IO w mediach społecznościowych

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
HortiAdNet