Kiełki warzyw – zdrowy i modny suplement diety
Kiełki są cennym źródłem witamin i składników mineralnych łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Jest to naturalny „suplement diety”, który łatwo wyprodukować samodzielnie w domu, bez użycia środków ochrony roślin. Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu schorzeniom. W Polsce kiełki zyskują coraz większą popularność jako składnik zrównoważonej diety.
Czytaj dalej...Wartości odżywcze
Kiełki, w porównaniu do warzyw (dojrzałych do zbioru), zawierają więcej składników odżywczych łatwo przyswajalnych dla organizmu człowieka – w trakcie kiełkowania uaktywniają się enzymy, które przetwarzają związki wielkocząsteczkowe trudne do przyswojenia przez nasz organizm w związki. W ten sposób zwiększa się w ilość witamin, aminokwasów (powstających z białek) oraz cukrów prostych (ze skrobi), które są łatwo przyswajalne. Kiełki zawierają witaminy, m.in. A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C, E i K, oraz minerały, takie jak: wapń, magnez, potas, żelazo, siarka, miedź, cynk czy selen. Są niskokaloryczne.
Do uprawy należy wybrać nasiona przeznaczone do tego celu – nie mogą być zaprawiane. Kiełki w domu mogą rosnąć na ligninie, gazie, sitku do herbaty lub w kiełkownicy.
Gatunki warzyw polecane na kiełki
Podobnie jak poszczególne gatunki warzyw, kiełki różnią się między sobą smakiem i właściwościami odżywczymi:
- brokuł – kiełki są źródłem witamin A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C, E, K1 oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, sód). Zawierają sulforafan o działaniu antynowotworowym oraz antyoksydanty, które wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Regulują poziom cukru. Ich smak jest pikantny. Kaloryczność: 43 kcal*.
- burak – kiełki są źródłem witamin A i C oraz z grupy B a także minerałów – magnez, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, kobalt. Mają działanie odkwaszające organizm, obniżką ciśnienie krwi. Wspomagają pracę układu krwionośnego. Ze względu na kobalt zaleca się je przy anemii. Dzięki betacyjaninie wykazują działanie przeciwnowotworowe.
- groch – kiełki są źródłem witamin A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk, siarka). Korzystnie działają na odkwaszenie organizmu i wzmacniają jego odporność. W smaku są słodkie, lekko chrupiące. Kaloryczność 124 kcal*.
- fasola Mung – kiełki są bogate w witaminy A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C, K1 oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk). Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają organizm, działają jako antyutleniacz. Kaloryczność 30kcal*.
- kapusta – kiełki są źródłem witamin A, C, E i z grupy B oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz mangan, fluor, selen, siarka). Zawierają sulforafan o działaniu antynowotworowym. Wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki smakują podobnie jak świeża kapusta.
- rzodkiewka – kiełki są źródłem witamin A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C oraz minerałów (wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, siarka). Hamują rozwój bakterii i drożdży. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki mają ostry smak. Kaloryczność 43 kcal*.
Bardzo cennym źródłem witamin i minerałów są także kiełki zbóż (pszenica, owies, żyto), lucerny, koniczyny, ciecierzycy, słonecznika, soji i rzeżuchy.
Mieszanki nasion na kiełki
Polskie (i nie tylko) firmy nasienne oferują także gotowe mieszanki nasion.
Polan:
- Relaksacyjna (lucerna, fasola Mung) – wzmacnia system immunologiczny, spowalnia proces starzenia, poprawia wydolność fizyczną i zapewnia dobry sen.
- Świeży umysł (brokuł, kapusta czerwona, kapusta biała) – wzmacnia układ nerwowy oraz odpornościowy. Zapobiega obrzękom i anemii. Chroni przed nowotworami. Wpływa korzystnie na wzrok i reguluje poziom cukru we krwi.
- Zimowa Energia (rzodkiewka, słonecznik, brokuł) – kiełki łagodzą kaszel poprzez działanie wykrztuśne. Wzmacniają układ odpornościowy. Chronią nasz organizm przed anemią, wrzodami żołądka, nowotworami oraz wpływają korzystnie na wzrok i poziom cukru we krwi.
- Mieszanki smakowe – łagodna.
Plantico:
- Mix Energia (lucerna siewna, len zwyczajny, sezam indyjski, rokieta siewna, koper włoski, kozieradka pospolita, gorczyca biała) – mieszanka gatunków o działaniu wzmacniającym, energetycznym. Wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i pokarmowy. Posiadają zdolność odtruwania organizmu oraz powstrzymują odkładanie się „złego” cholesterolu.
- Mix fitness (soczewica jadalna, groch zwyczajny, ciecierzyca pospolita, fasola Adzuki, fasola Mung, pszenica) – złożona z gatunków roślin dobranych specjalnie z myślą o narażonych na intensywny wysiłek fizyczny oraz dbających o zdrowe i zrównoważone odżywianie. Zawarte w kiełkach duże ilości antyutleniaczy zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
- Mix uroda (koper ogrodowy, kozieradka, lucerna, rzodkiewka) – nasiona w mieszance zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do szybkiego starzenia się komórek. Mają korzystny wpływ na cerę, włosy, paznokcie, zęby, wzmacniają kości i odporność, uzupełniają niedobory witamin i minerałów, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, stymulują trawienie pokarmów. Wspomagają odchudzanie.
- Mix Vita Plus (lucerna siewna, koniczyna łąkowa, rzodkiew zwyczajna, rzepa) – mieszanka skomponowana z gatunków wpływających korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom, chorobom serca jak również wpływają wzmacniająco na system nerwowy. Posiadają zdolność odtruwania organizmu oraz zwalczają symptomy menopauzy.
- Mieszanki smakowe – pikantna, chińska, łagodna.
PNOS Ożarów:
- Mieszanki smakowe – łagodna, ostra.
W. Legutko:
- Regenerująca (gorczyca, koniczyna, rzeżucha, rzodkiewka i szczypiorek) – kiełki odznaczają się właściwościami wzmacniającymi i regulującymi pracę organizmu.
- Wzmacniająca (soji, fasola Mung, fasola Adzuki) – uodparnia organizm przeciw infekcjom, dodaje energii oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
- Zdrowy duet (lucerna, koniczyna) – posiada właściwości oczyszczające, wzmacniające układ nerwowy a także wpływa na poprawę pamięci.
- Mieszanki smakowe – łagodna, pikantna, azjatycka, francuska, rosyjska, na patelnię.
Firma W. Legutko wprowadziła także na rynek nasiona z serii Bio, wyprodukowane metodami ekologicznymi (zgodnie z normami UE), bez stosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Producent otrzymał za tą serię medal Kreatora Garden Trendów, magazynu Garden & Trends. W sprzedaży dostępne są: słonecznik, brokuł, rokietta siewna, kapusta i rzeżucha.
*Źródło: National Nutrient Database for Standard Reference (liczba kalorii w 100 g)
Precyzyjna kontrola nawadniania ma sens!
Jak kontrolować nawadnianie (fertygację) w bezglebowych uprawach warzyw szklarniowych – podczas wiosennego spotkania z producentami ogórków w Czchowie temat ten omówił Cezary Chojecki z firmy Grodan. Firma proponuje nowy, ulepszony miernik GroSens 2.2, służący do [...]