Kiełki warzyw – zdrowy i modny suplement diety

PODosłonami.pl

DeRuiter_ToBRFVDeRuiter_ToBRFV

Kiełki warzyw – zdrowy i modny suplement diety

Kiełki są cennym źródłem witamin i składników mineralnych łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Jest to naturalny „suplement diety”, który łatwo wyprodukować samodzielnie w domu, bez użycia środków ochrony roślin. Regularne spożywanie kiełków przeciwdziała wielu schorzeniom. W Polsce kiełki zyskują coraz większą popularność jako składnik zrównoważonej diety.

Czytaj dalej...
Nasiona Bio do produkcji kiełków

Wartości odżywcze

Kiełki, w porównaniu do warzyw (dojrzałych do zbioru), zawierają więcej składników odżywczych łatwo przyswajalnych dla organizmu człowieka – w trakcie kiełkowania uaktywniają się enzymy, które przetwarzają związki wielkocząsteczkowe trudne do przyswojenia przez nasz organizm w związki. W ten sposób zwiększa się w ilość witamin, aminokwasów (powstających z białek) oraz cukrów prostych (ze skrobi), które są łatwo przyswajalne. Kiełki zawierają witaminy, m.in. A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C, E i K, oraz minerały, takie jak: wapń, magnez, potas, żelazo, siarka, miedź, cynk czy selen. Są niskokaloryczne.

Do uprawy należy wybrać nasiona przeznaczone do tego celu – nie mogą być zaprawiane. Kiełki w domu mogą rosnąć na ligninie, gazie, sitku do herbaty lub w kiełkownicy.

Gatunki warzyw polecane na kiełki

Podobnie jak poszczególne gatunki warzyw, kiełki różnią się między sobą smakiem i właściwościami odżywczymi:

  • brokuł – kiełki są źródłem witamin A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C, E, K1 oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor,  cynk, sód). Zawierają sulforafan o działaniu antynowotworowym oraz antyoksydanty, które wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Regulują poziom cukru. Ich smak jest pikantny. Kaloryczność: 43 kcal*.
  • burak – kiełki są źródłem witamin A i C oraz z grupy B a także minerałów – magnez, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, kobalt. Mają działanie odkwaszające organizm, obniżką ciśnienie krwi. Wspomagają pracę układu krwionośnego. Ze względu na kobalt zaleca się je przy anemii. Dzięki betacyjaninie wykazują działanie przeciwnowotworowe.
  • groch – kiełki  są źródłem witamin A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor,  sód, cynk, siarka).  Korzystnie działają na odkwaszenie organizmu i wzmacniają jego odporność. W smaku są słodkie, lekko chrupiące. Kaloryczność 124 kcal*.
  • fasola Mung – kiełki są bogate w witaminy A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C, K1 oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk). Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają organizm, działają jako antyutleniacz. Kaloryczność 30kcal*.
  • kapusta – kiełki są źródłem witamin A, C, E i z grupy B oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk oraz mangan, fluor, selen, siarka). Zawierają sulforafan o działaniu antynowotworowym. Wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki smakują podobnie jak świeża kapusta.
  • rzodkiewka – kiełki  są źródłem witamin A, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C oraz minerałów (wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, siarka). Hamują rozwój bakterii i drożdży. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki mają ostry smak. Kaloryczność 43 kcal*.

Bardzo cennym źródłem witamin i minerałów są także kiełki zbóż (pszenica, owies, żyto), lucerny, koniczyny, ciecierzycy, słonecznika, soji i rzeżuchy.

Mieszanki nasion na kiełki

Polskie (i nie tylko) firmy nasienne  oferują także gotowe mieszanki nasion.

Polan:

  • Relaksacyjna (lucerna, fasola Mung) – wzmacnia system immunologiczny, spowalnia proces starzenia, poprawia wydolność fizyczną i zapewnia dobry sen.
  • Świeży umysł (brokuł, kapusta czerwona, kapusta biała) – wzmacnia układ nerwowy oraz odpornościowy. Zapobiega obrzękom i anemii. Chroni przed nowotworami. Wpływa korzystnie na wzrok i reguluje poziom cukru we krwi.
  • Zimowa Energia (rzodkiewka, słonecznik, brokuł) – kiełki łagodzą kaszel poprzez działanie wykrztuśne. Wzmacniają układ odpornościowy. Chronią nasz organizm przed anemią, wrzodami żołądka, nowotworami oraz wpływają korzystnie na wzrok i poziom cukru we krwi.
  • Mieszanki smakowe – łagodna.

Plantico:

  • Mix Energia (lucerna siewna, len zwyczajny, sezam indyjski, rokieta siewna, koper włoski, kozieradka pospolita, gorczyca biała) – mieszanka gatunków o działaniu wzmacniającym, energetycznym. Wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i pokarmowy. Posiadają zdolność odtruwania organizmu oraz powstrzymują odkładanie się „złego” cholesterolu.
  • Mix fitness (soczewica jadalna, groch zwyczajny, ciecierzyca pospolita, fasola Adzuki, fasola Mung, pszenica) – złożona z gatunków roślin dobranych specjalnie z myślą o narażonych na intensywny wysiłek fizyczny oraz dbających o zdrowe i zrównoważone odżywianie. Zawarte w kiełkach duże ilości antyutleniaczy zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
  • Mix uroda (koper ogrodowy, kozieradka, lucerna, rzodkiewka) – nasiona w mieszance zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do szybkiego starzenia się komórek. Mają korzystny wpływ na cerę, włosy, paznokcie, zęby, wzmacniają kości i odporność, uzupełniają niedobory witamin i minerałów, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, stymulują trawienie pokarmów. Wspomagają odchudzanie.
  • Mix Vita Plus (lucerna siewna, koniczyna łąkowa, rzodkiew zwyczajna, rzepa) – mieszanka skomponowana z gatunków wpływających korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Zapobiegają  osteoporozie, nowotworom, chorobom serca jak również wpływają wzmacniająco na system nerwowy. Posiadają zdolność odtruwania organizmu oraz zwalczają symptomy menopauzy.
  • Mieszanki smakowe –  pikantna, chińska, łagodna.

PNOS Ożarów:

  • Mieszanki smakowe – łagodna, ostra.

W. Legutko:

  • Regenerująca (gorczyca, koniczyna, rzeżucha, rzodkiewka i szczypiorek) – kiełki odznaczają się właściwościami wzmacniającymi i regulującymi pracę organizmu.
  • Wzmacniająca (soji, fasola Mung, fasola Adzuki) – uodparnia organizm przeciw infekcjom, dodaje energii oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
  • Zdrowy duet (lucerna, koniczyna) – posiada właściwości oczyszczające, wzmacniające układ nerwowy a także wpływa na poprawę pamięci.
  • Mieszanki smakowe –  łagodna, pikantna, azjatycka, francuska, rosyjska, na patelnię.

Firma W. Legutko wprowadziła także na rynek nasiona z serii Bio, wyprodukowane metodami ekologicznymi (zgodnie z normami UE), bez stosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Producent otrzymał za tą serię medal Kreatora Garden Trendów, magazynu Garden & Trends. W sprzedaży dostępne są: słonecznik, brokuł, rokietta siewna, kapusta i rzeżucha.



*Źródło: National Nutrient Database for Standard Reference (liczba kalorii w 100 g)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cezary Chojecki z firmy Grodan przedstawił zalety korzystania w uprawie bezglebowej z miernika Nowy GroSens (fot. A. Wize)

Precyzyjna kontrola nawadniania ma sens!

Jak kontrolować nawadnianie (fertygację) w bezglebowych uprawach warzyw szklarniowych – podczas wiosennego spotkania z producentami ogórków w Czchowie temat ten omówił Cezary Chojecki z firmy Grodan. Firma proponuje nowy, ulepszony miernik GroSens 2.2, służący do [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet