PODosłonami.pl
Konsumpcja warzyw w styczniu – Kantar
Wśród najpopularniejszych gatunków stycznia Kantar Polska wymienia ziemniaki, cebulę i pomidory. W porównaniu do stycznia 2024 roku najbardziej wzrosło spożycie cukinii i kalafiora. W liczbach bezwzględnych zyskały one ponad 1 mln nowych konsumentów. Cukinie w styczniu jadło już blisko 10 mln Polaków.
Czytaj dalej...
Podczas Śniadania Prasowego pod koniec stycznia omówiono obecne wyniki konsumpcji warzyw (fot. mat. prasowe)
Najpopularniejsze warzywa stycznia
Wzrost liczby konsumentów warzyw „styczeń do stycznia”
- Wrost liczby konsumentów warzyw w styczniu 2024 vs 2025
- Wrost liczby konsumentów warzyw w styczniu 2024 vs 2025
W skali trzech lat 2022-2025 największym wzrostem mogą pochwalić się kalafior, ogórek i papryka.
- Konsumpcja papryki w latach 2020-2025
- Konsumpcja papryki w latach 2020-2025
Wyniki badań konsumpcji 2020-2025
Badania dostarczają wiedzy o konsumentach i pretekstów do regularnej promocji roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu. Jej potrzeby ocenia się jako duże. Polacy postrzegają warzywa i owoce jako zdrowe, ale nie więcej jak 1/5 je ich wystarczająco dużo. Według zaleceń dietetyków i lekarzy, powinny stanowić połowę tego co jemy w każdym posiłku.
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

XV Wystawa Tulipanów w Wilanowie – kwiaty polskiej produkcji i inne atrakcje
Zgodnie z tradycją, w weekend poprzedzający o dwa tygodnie Święta Wielkanocne (czyli w tym roku – w dniach 5 i 6 kwietnia), w Oranżerii Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie będzie można oglądać [...]



