PODosłonami.pl
Korzyści dla zdrowia, brak pestycydów – główne powody zakupu ekologicznej żywności
Szybki rozwój rynku żywności ekologicznej to w dużej mierze zasługa wzrostu świadomości klientów, którzy chcą mieć lepszy dostęp do produktów bio. Ważną motywacją wyboru produktów ekologicznych jest zdrowie, na które wskazuje 48% respondentów zapytanych w badaniu „What motivates consumers to buy organic foods?” (opublikowanym na serwisie Plos One). Na drugim miejscu znajduje się brak pestycydów, który jest kluczowy dla 19% respondentów. Jak wskazują eksperci Farmy Świętokrzyskiej, również polscy klienci są świadomi wyższej zawartości składników odżywczych w jedzeniu bio. Coraz częściej motywuje ich też chęć ograniczenia ryzyka spożywania pozostałości środków ochrony roślin.
Czytaj dalej...
Cukinia na plantacji ekologicznej w Borii
– Każda uprawa i produkcja żywności podlega kontrolom i musi spełniać określone normy, jednak w przypadku rolnictwa ekologicznego są one szczególnie restrykcyjne. Wymaga ono zdecydowanie więcej zaangażowania rolników i przetwórców, przestrzegania przepisów oraz regularnego przechodzenia ścisłych testów, które dotyczą zarówno produktów, jak i gleby. Dlatego takie uprawy potrzebują innego podejścia na różnych etapach produkcji. Na przykład w przypadku rolnictwa ekologicznego do odchwaszczania upraw wciąż stosuje się m.in. pracę ludzkich rąk. Aby uprawy były efektywne wykorzystuje się tradycyjny płodozmian, czyli zaplanowane na wiele lat następstwo roślin po sobie na danym obszarze gleby, co zapewnia jej bioróżnorodność. Stosujemy także zasadę alleopatii. Ponadto w ciągu roku wykonujemy około tysiąca badań w akredytowanych laboratoriach – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Dlaczego konsumenci wybierają żywność ekologiczną?
Głównym powodem zakupu żywności ekologicznej dla niemal połowy respondentów zapytanych w badaniu „What motivates consumers to buy organic foods?” jest zdrowie. Wskazało tak 48% z nich. Brak pestycydów jest kluczowy dla prawie jednej piątej osób (19%). Wysoko znajduje się również przyjazność takich upraw dla środowiska, którą jako główną motywację deklaruje 15% zapytanych. Na świeżość produktów bio jako element najbardziej zachęcający do zakupu wskazało 9% osób, a 5% zadeklarowało, że są po prostu smaczniejsze. Chęć spróbowania czegoś nowego i moda motywuje po 2% zapytanych.
Żywność bio przynajmniej raz w tygodniu!
Wśród respondentów biorących udział w badaniu ponad połowę można uznać za stałych konsumentów żywności ekologicznej. Prawie 52% z nich zadeklarowało, ze kupuje żywność ekologiczną przynajmniej raz w tygodniu. Jedna czwarta (26%) decyduje się na zakup takich produktów co najmniej raz na miesiąc, a niemal 22% rzadziej niż raz w miesiącu.
– Im częstsze zakupy żywności ekologicznej, tym większa świadomość różnic, jakie dzielą ją od konwencjonalnych produktów. Widzimy, że znaczna część konsumentów wie, że takie produkty są po prostu zdrowsze, ale coraz więcej osób zdaje sobie sprawę na czym te korzyści dla zdrowia dokładnie polegają. Ich kluczową przewagą jest mniejsze narażenie na pozostałości środków ochrony roślin i świadomość tego aspektu z pewnością będzie rosła – mówi Łukasz Gębka.
źródło: Farma Świętokrzyska

Gardenia 2023 – o XVII Międzynarodowych Targach Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu w Poznaniu
W dniach 23-25 listopada w trzech pawilonach Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się Gardenia 2023. W wydarzeniu tym wzięło udział prawie 300 wystawców oraz około 12 500 zwiedzających. Organizowanej od 2007 roku Gardenii, tym razem przyświecało [...]