Najpopularniejszymi owocami jagodowymi kwietnia były truskawki

PODosłonami.pl

Seminis Britanos 2

Najpopularniejsze superowoce kwietnia

Najpopularniejszymi owocami jagodowymi kwietnia były truskawki. Jadło je 28% Polaków, czyli ponad 9 mln osób. Na kolejnych miejscach borówki, maliny, przetwory z czarnej porzeczki i z aronii. Patrząc na wyniki z kwietnia 2021 roku najbardziej zyskały: czarna porzeczka, borówka, aronia, maliny i truskawki.

Czytaj dalej...

Konsumpcja superowoców w kwietniu

Ponad jedna czwarta (28%) Polaków na początku kwietnia jadła truskawki. To o 2 p.p. więcej niż przed miesiącem i o 3 p.p. więcej niż w rok temu w kwietniu.

Na kolejnych miejscach borówki (24%), maliny (22%), przetwory z czarnej porzeczki (20%) oraz przetwory z aronii (15%).

Badanie zrealizowano w dniach 8-13 kwietnia 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Konsumpcja owoców w kwietniu

Najpopularniejszym owocem w kwietnia były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%, w marcu 89%, w lutym 90%).

Jabłka jedzone są najczęściej. 10% Polaków jadło je codziennie (w marcu 12%), a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu (w marcu 20%).

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 43% badanych (w marcu i lutym 45%).

Konsumpcja warzyw w kwietniu

Najpopularniejszym warzywem w kwietniu była cebula, której konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje niespełna dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%).

Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się pomidory które jadło 87% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (84%).

Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórkówcebuli papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.

W stosunku do marca spadło spożycie: pieczarek (o 8 p.p.), papryki (o 6p.p.), kapusty (o 3 p.p.), brokułów (o 3 p.p.), kalafiora (o 3  p.p.) oraz sałaty (o 2 p.p.).

Źródło: Czas na polskie superowoce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Florensis_Dianthus
BIOCONT
Syngenta Poinsettia_33
HortiAdNet