PODosłonami.pl
Najpopularniejsze superowoce kwietnia
Najpopularniejszymi owocami jagodowymi kwietnia były truskawki. Jadło je 28% Polaków, czyli ponad 9 mln osób. Na kolejnych miejscach borówki, maliny, przetwory z czarnej porzeczki i z aronii. Patrząc na wyniki z kwietnia 2021 roku najbardziej zyskały: czarna porzeczka, borówka, aronia, maliny i truskawki.
Czytaj dalej...
Konsumpcja superowoców w kwietniu
Na kolejnych miejscach borówki (24%), maliny (22%), przetwory z czarnej porzeczki (20%) oraz przetwory z aronii (15%).
Konsumpcja owoców w kwietniu
Jabłka jedzone są najczęściej. 10% Polaków jadło je codziennie (w marcu 12%), a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu (w marcu 20%).
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 43% badanych (w marcu i lutym 45%).
Konsumpcja warzyw w kwietniu
Najpopularniejszym warzywem w kwietniu była cebula, której konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje niespełna dziewięciu na dziesięciu Polaków (88%).
Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się pomidory które jadło 87% badanych, natomiast trzecie miejsce należy do ogórków (84%).
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.
W stosunku do marca spadło spożycie: pieczarek (o 8 p.p.), papryki (o 6p.p.), kapusty (o 3 p.p.), brokułów (o 3 p.p.), kalafiora (o 3 p.p.) oraz sałaty (o 2 p.p.).
Źródło: Czas na polskie superowoce

Nowatorskie środki produkcji i rozwiązania – nominacje do GreenTech Innovation Awards
Wystawcy międzynarodowych targów techniki i technologii szklarniowej GreenTech Amsterdam 2022 zgłosili prawie 40 nowości do tegorocznej edycji konkursu „ GreenTech Innovation Awards”. Do finału jurorzy wybrali 5 spośród tych produktów lub rozwiązań. Wyniki zostaną ogłoszone, [...]