Pomidory pierwszym produktem eksportowym Hiszpanii - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Pomidory pierwszym produktem eksportowym Hiszpanii

Według Fepex hiszpański eksport świeżych owoców i warzyw wzrósł w 2013 roku o 7 procent – w porównaniu z rokiem poprzednim – i osiągnął 11,8 mln ton, natomiast jego wartość wzrosła aż o 11% – do kwoty 10,682 mln euro.

Czytaj dalej...

Najwięcej w 2013 r. Hiszpanie wyeksportowali pomidorów, których wartość wyniosła 988,0 mln euro (więcej o 7% niż w 2012 r.), następnie papryki słodkiej, o wartości 718 mln euro (aż 18% wzrost), sałaty – wartość eksportu 568 mln euro ( -3,5% ) oraz z ogórków – za 464 mln euro ( +8 %). Produkty ogrodnictwa przeznaczone na eksport pochodzą głównie z rejonu Walencji, Andaluzji oraz Murcii, a większość, bo aż 92% z nich trafia do krajów UE. Największymi odbiorcami hiszpańskich warzyw spoza Unii były Norwegia i Rosja.

AM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
Agro Szałas_16_PRESTOP
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet