PODosłonami.pl

Hazera 2 ManistellaHazera 2 Manistella

Sałata i zioła w uprawie hydroponicznej – firma SVI otwiera kolejną szklarnię w Zdunowie i zapowiada kolejne inwestycje!

Skrót SVI pochodzi od nazwy spółki Smart Vegetables Innovations, która dobrze oddaje profil jej działalności. Specjalizuje się ona w innowacyjnej produkcji sałat i ziół w systemie hydroponicznym, w kontrolowanych warunkach – w nowoczesnych obiektach szklarniowych. Dzięki uruchomieniu drugiego 1,5-hektarowego modułu szklarni w podwarszawskim Zdunowie, spółka SVI, będąca częścią Green Holdingu, podwoiła moce produkcyjne i została największym producentem sałat i ziół w uprawianych w systemie hydroponicznym w Polsce. To jednak jeszcze nie koniec – już ogłoszono rozpoczęcie budowy trzeciego modułu szklarni, również o powierzchni 1,5 ha.

Czytaj dalej...
Artur Rytel, Prezes Zarządu Green Holding oraz Piotr Izdebski, dyrektor zarządzający SVI podczas oddania do użytku nowego modułu szklarni (fot. DŁB)

Artur Rytel, Prezes Zarządu Green Holding oraz Piotr Izdebski, dyrektor zarządzający SVI podczas oddania do użytku nowego modułu szklarni (fot. DŁB)

Konsekwentne realizowanie strategii rozwoju, a także rosnące zapotrzebowanie na produkty uprawiane w technologii hydroponicznej, pozwoliło firmie SVI zająć w Polsce pozycję lidera na rynku warzyw i ziół z produkcji hydroponicznej. W 2023 roku spółka odnotowała rekordowy, 85-procentowy wzrost sprzedaży. Zapotrzebowanie na oferowane przez nią produkty skłoniło do dalszego powiększania powierzchni produkcyjnej.

Otwarcie drugiego modułu szklarni w Zdunowie to kolejny milowy krok w rozwoju naszej firmy. Technologia upraw hydroponicznych pozwala nam dostarczać świeże zioła i sałaty uprawiane w sąsiedztwie Warszawy przez cały rok, niezależnie od warunków atmosferycznych, w jakości produktów BIO. Co więcej, nasza metoda produkcji znacząco ogranicza zużycie wody i eliminuje konieczność stosowania pestycydów – mówi Piotr Izdebski, dyrektor zarządzający Smart Vegetables Innovations Sp. z o.o.

Rosnący popyt, dalszy rozwój produkcji

Plany rozwojowe firmy SVI nie ograniczają się do obecnie otwartego modułu. Spółka już rozpoczęła rozbudowę kompleksu w Zdunowie o trzeci moduł szklarni, również o powierzchni 1,5 ha. Ta inwestycja pozwoli firmie nie tylko zaspokoić rosnący popyt krajowy, ale również kontynuować ekspansję na rynkach zagranicznych. Umożliwi to także zautomatyzowanie szeregu procesów operacyjnych.

Obecnie produkty firmy są dostępne w około 8000 punktów sprzedaży sałat i 4500 punktów sprzedaży ziół w Polsce. Codziennie polscy konsumenci spożywają ponad 30 tysięcy sztuk sałat lub ziół uprawianych przez SVI, dostępnych pod marką Plant Love oraz markami własnymi sieci handlowych.

– (…) Uprawy hydroponiczne zapewniają wysoką jakość sałat i ziół, jednocześnie są dużo wydajniejsze niż tradycyjne pola uprawne, dlatego uważamy, że w wybranych kategoriach produktów jest to przyszłość rolnictwa i planujemy dalsze inwestycje w tym zakresie. Nasze zaangażowanie w badania i rozwój pozwala nam nie tylko dostarczać produkty najwyższej jakości, ale także aktywnie kształtować przyszłość rolnictwa – komentuje Artur Rytel, Prezes Zarządu Green Holding.

Innowacje w uprawie w centrum uwagi

SVI, jako lider innowacji w branży upraw hydroponicznych, prowadzi zaawansowane programy badawczo-rozwojowe we współpracy z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju. Spółka z sukcesem zakończyła projekt opracowania technologii produkcji sałaty o obniżonej zawartości azotynów i azotanów, wykorzystując innowacyjne techniki LED i NFT.

W obliczu rosnących wyzwań klimatycznych i potrzeby zrównoważonej produkcji żywności, uprawy hydroponiczne stają się coraz ważniejszym elementem nowoczesnego rolnictwa. Metoda polegająca na uprawie roślin w warunkach kontrolowanego klimatu, pozwala nie tylko na znaczące oszczędności w zużyciu wody, nawozów, optymalizację wykorzystania  powierzchni uprawowej, ale także umożliwia całoroczną produkcję, niezależną od warunków zewnętrznych, roślin o bardzo dobrej jakości, co ogranicza potrzebę importu – komentuje dr hab. Tomasz Kleiber, prof. uczelni z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Obecnie, we współpracy z pracownikami z poznańskiej uczelni, firma realizuje projekt mający na celu opracowanie technologii zwiększającej zawartość antyoksydantów w sałatach.

Na podstawie informacji prasowej

Wkrótce napiszemy więcej o uprawie hydroponicznej w szklarniach spółki SVI – zaglądajcie na nasz portal:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

IPM Essen 2025 – nowości nadchodzącego sezonu (cz. I)

Międzynarodowe targi IPM Essen 2025, które w branży roślin ozdobnych stanowią symboliczne otwarcie sezonu, były jak zwykle, areną prezentacji wielu nowości. To odbywające się w styczniu wydarzenie pozwala zwrócić szczególną uwagę na asortyment związany z [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet