PODosłonami.pl
Produkcja pod osłonami w liczbach
Podczas jubileuszowego spotkania dystrybutorów produktów firmy Yara w dniach 28-30 września, w Trzebieszowicach (czytaj też tekst „Razem już 20 lat”) ciekawe informacje na temat powierzchni i produkcji pod osłonami w Polsce przedstawił Stanisław Zabarski, dyrektor kaliskiego oddziału Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Jak zapewniał Stanisław Zabarski uprawa warzyw pod osłonami w Polsce jest prowadzona na bardzo wysokim poziomie. Ich powierzchnia w 2009 r. oszacowana została na 5308 ha, z czego 38% stanowią szklarnie (2034 ha), a 61 % wysokie tunele foliowe (3256 ha), znikoma jest powierzchnia inspektów (w sumie 18,5 ha). W 2010 roku powierzchnia upraw warzyw pod osłonami zwiększyła się o kolejne 200 ha, głównie nowoczesnych wysokich szklarni.
Blisko połowa powierzchni upraw warzyw pod osłonami to pomidory, pozostałe warzywa to ogórek, papryka, sałata i warzywa kapustne. W roku 2009 pomidory uprawiane były na powierzchni 2404 ha i zebrano ich w sumie 443 tys. ton. W tym roku powierzchnia ich uprawy wzrosła do 2500 ha. Ogórki w 2009 roku uprawiano na powierzchni 1290 ha, a całkowite ich zbiory wyniosły 224 tys. ton. W tym roku powierzchnia uprawy tych warzyw zwiększyła się o około 60 ha.
Powyższe liczby stawiają nas w niezłej pozycji w Unii Europejskiej, choć na pewno nie zajmujemy pozycji lidera. We wszystkich krajach UE, powierzchnia uprawy warzyw pod osłonami wynosi w sumie 132 tys. ha. Najwięcej uprawia się ich w Hiszpanii, kolejno we Włoszech, Francji, Holandii i dopiero na piątym miejscu w Polsce (mamy 5% udział w globalnej powierzchni uprawy). Porównując nasze dane chociażby z tymi, jakie charakteryzują np. uprawy w Turcji, okazuje się, że produkcja warzyw pod osłonami w naszym kraju jest 10-krotnie niższa. W Turcji powierzchnia uprawy warzyw pod osłonami w 2009 r., to ponad 54 tys. ha, a łączna produkcja wynosiła 2380 tys. ton. Gros tej produkcji trafia na rynek rosyjski, co na pewno stanowi dużą konkurencję dla warzyw z polskich gospodarstw.
Na trudną sytuację finansową wielu polskich gospodarstw zajmujących się produkcją warzyw, w tym pomidorów, pod osłonami wpłynęła panika wywołana medialną aferą związaną z przypadkami skażenia warzyw bakterią Escherichia coli. Miało to ogromny wpływ na ceny. Z porównania cen pomidorów na rynku kaliskim w roku obecnym i minionym wynika, że najtrudniejsza była sytuacja pod koniec sierpnia tego roku, kiedy cena pomidorów spadła do 0,67 zł/ka (w analogicznym okresie roku poprzedniego wynosiła 2 zł/kg). Gdy nakładają się na to jeszcze obciążenia finansowe z tytułu zaciągniętych kredytów – stawia to gospodarstwa w bardzo trudnej sytuacji finansowej – powiedział S. Zabarski. Także coraz wyższe koszty produkcji powodują spadek opłacalności produkcji warzyw pod osłonami. Przykładowo – roczne nakłady na produkcję pomidorów na 1 ha szklarni wynoszą 800 000 – 1 000 000 zł. Dotychczas uważany za najtańszy nośnik energii miał węglowy jest również coraz droższy i trudniej go pozyskać (cena jesienią tego roku wnosiła 400-500 zł/tonę, co przy średnim zapotrzebowaniu 1000 t/ha szklarni, daje nakład około 500 tys. zł/ha). Inne zgrożenia produkcji warzyw pod osłonami to malejący popyt na warzywa i coraz większy ich import po niskich cenach (szczególnie jest to widoczne przy niskim kursie euro). Po stronie szans dla polskich producentów warzyw pod osłonami leży jeszcze niepełne wykorzystane możliwości zwiększenia spożycia warzyw przez odpowiednie działania promocyjne, ponadto duże są jeszcze możliwości eksportu na rynki wschodnie i nie tylko, oraz podjęcie wspólnych działań, przez chociażby grupy producenckie. Według S. Zabarskiego, polskie gospodarstwa produkujące warzywa pod osłonami, w większości są bardzo dobrze wyposażone i reprezentują bardzo wysoki poziom produkcji. Ciągle jednak pojawiają się nowe trendy i nowe możliwości, z których warto korzystać by rozwijać swoje gospodarstwa.

Komercyjna „botanika” – różnorodne byliny w ekonomicznym formacie
Botanisk to nazwa belgijskiej szkółki z produkcją bylin, której właściciel Johan Stessens na każdym kroku podkreśla ekonomiczne aspekty swoich decyzji dotyczących prowadzenia firmy, w tym doboru roślin. Opłacalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa to oczywistość, ale w warunkach [...]





