PODosłonami.pl

Hazera 2 ManistellaHazera 2 Manistella

Rozsada pomidora szklarniowego – wysokie standardy w profesjonalnej produkcji

Uczestnicy wrześniowej konferencji, zorganizowanej w Łaszkowie k. Kalisza przez firmę Syngenta i partnerów, mieli okazję wysłuchać ciekawej prezentacji Marty Przepiórki z firmy Rozsadnik. Poświęcona była ona standardom w produkcji rozsady pomidora szklarniowego, które obowiązują w profesjonalnych firmach. Od jakości rozsady zależy dobry początek uprawy i jej powodzenie, temat ten spotkał się z zainteresowaniem uczestników.

Czytaj dalej...
Tzw. półprodukt - młoda, szczepiona, dwupędowa rozsada (fot. Rozsadnik)

Tzw. półprodukt - młoda, szczepiona, dwupędowa rozsada po dotarciu do szklarni produkcyjnej (fot. Rozsadnik)

Rozsada pomidora – typy roślin

W firmie Rozsadnik wśród rozsad warzyw szklarniowych dla profesjonalistów dominują pomidory. Produkowana jest rozsada pomidora nieszczepiona oraz szczepiona (głównie dwupędowa, ale także jednopędowa). W asortymencie są także nieszczepione oraz szczepione siewki selekcjonowane – jednopędowe (1/1) lub dwupędowe (1/2), które klienci pikują w swoich mnożarkach i sami prowadzą dalszą produkcję rozsady. Niektórzy ogrodnicy zamawiają tzw. półprodukt – czyli młodą rozsadę pomidora, szczepioną, dwupędową. – To jest coś, co nas wyróżnia. Klienci, którzy kupują nasz półprodukt są z niego bardzo zadowoleni. To jest młoda, „rozpędzona” rozsada około 42-dniowa o wysokości 18-22 centymetrów – wyjaśniła Marta Przepiórka.

Rozsadnik w artykule

W przypadku pomidorów bardzo popularnym typem rozsady są rośliny szczepione, dwupędowe (1/2). Przyjmuje się, że rozsada taka powinna ona mieć 56-60 dni i ok. 50 cm wysokości. Wyznacznik dobrej rozsady to jednak nie tylko te parametry, ale silnie rozbudowany system korzeniowy i dobrze wykształcone grono, „wyrzucone” – czyli dobrze widoczne w górnej części rośliny. Ponadto oczywiście bardzo ważna jest zdrowotność roślin, ich wigor i kompaktowy pokrój – międzywęźla nie powinny być wyciągnięte. Charakterystyka rozsady zależy też w pewnym stopniu od typu czy nawet odmiany pomidora, bo każda nieco różni się już na wczesnym etapie wzrostu. Młoda roślina pomidora koktajlowego jest zwykle smuklejsza, bardziej krzaczasta, natomiast rozsada najczęściej uprawianych w Polsce pomidorów mięsistych, malinowych charakteryzuje się dużo mocniejszym, kompaktowym pokrojem.

Procedury w produkcji rozsady

– Chcielibyśmy Wam przedstawić, co robimy i jakie procedury są u nas wdrożone. Być może, mam taką nadzieję, uda mi się zainspirować także was do wdrożenia pewnych procedur w waszych gospodarstwach – rozpoczęła drugą część swojej prezentacji Marta Przepiórka.

Nasiona

Jak informowała – firma Rozsadnik współpracuje tylko z firmami nasiennymi, które uzyskały certyfikat GSPP (Good Seed and Plant Practices), świadczący o przestrzeganiu dobrych praktyk w produkcji nasion i roślin. Mają one na celu zminimalizowanie ryzyka zainfekowania nasion pomidora. Pierwotnie zostały one wdrożone w branży nasiennej, by zapobiec zakażeniom przez sprawcę raka bakteryjnego – Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. Ten zespół zasad jest bieżąco aktualizowany, tak aby zapobiegać pojawiającym się nowym zagrożeniom, takim jak np. wirus ToBRFV.

Każdorazowo prosimy firmy nasienne o to, żeby udowodniły nam, że ich nasiona są wolne od wirusa ToBRFV i dostajemy of firm stosowne oświadczenie lub certyfikat – mówiła Marta Przepiórka. W tych dokumentach zawarta jest m.in. informacja, że zgodnie z Rozporządzeniem UE 2020/1199 z 11 sierpnia 2020 r. wszystkie partie nasion papryki, pomidora i podkładki zostały przetestowane pod kątem obecności ToBRFV za pomocą RT- PCR w czasie rzeczywistym przy użyciu primerów i sond opisanych w protokole ISF (International Seed Federation).

Wspomniane Rozporządzenie zostało wydane w celu przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się ToBRFV w Unii Europejskiej i nakłada na zarówno na firmy nasienne, jak i na producentów rozsady pewne obowiązki. Jednym z tych obowiązków jest poddawanie badaniu na obecność wirusa próbek nasion (na 500 tys. nasion badaniom powinno się poddać 1000 nasion).

Woda, środki produkcji, narzędzia, maszyny

W produkcji rozsady woda jest jednym z czynników ryzyka. Dlatego jest badana, nie tylko pod względem zawartości składników, by opracować skład pożywki, ale też na obecność bakterii, grzybów czy wirusów.

Wszystkie środki produkcji i wszystko, co ma kontakt z roślinami jest dezynfekowane. Także wózki na rozsadę i samochody dostarczające rozsadę są poddawane dezynfekcji, gdy wracają od klientów. Dezynfekuje się także wózki widłowe używane do rozpakowywania rozsady.

Pracownicy

W przypadku chorób wirusowych to pracownicy są jednymi z głównych ich wektorów, ponieważ wirusy są łatwo przenoszone podczas pracy z roślinami np. na ubraniu i rękach. Dlatego w firmach produkujących rozsadę opracowano i wdrożono protokoły higieniczne. W Rozsadniku każdy pracownik otrzymuje wydruk protokołu higienicznego (i musi poświadczyć odbiór podpisem) oraz musi się z nim zapoznać i przestrzegać w pracy. Organizowane są także szkolenia dotyczące prewencji chorób wirusowych, grzybowych i bakteryjnych.

Pracownicy są przypisani do określonego działu i nie mogą przemieszczać się samowolnie między poszczególnymi działami obiektów rozsadowych. Przed wejściem do szklarni konieczna jest dezynfekcja rąk (dozowniki i zbiornik z płynem dezynfekcyjnym) oraz obuwia (maty dezynfekcyjne). Odzież robocza może być używana tylko na terenie zakładu i należy ją zmieniać codziennie, aby to wymusić wprowadzone zostały inne kolory koszulek na każdy dzień. Oczywiście dezynfekowane jest także obuwie.

Rozsada – testy i kontrole

W trakcie produkcji rozsady prowadzone są testy pod kątem obecności ToBRFV (przed rozstawianiem roślin w szklarni). Wykonywane są szybkie testy paskowe na miejscu, a także kilka razy w roku próbki są wysyłane do badania do Kliniki Chorób Roślin w Poznaniu. – Robimy to dla naszych klientów, żeby mieli pewność, że wysyłamy do nich zdrową rozsadę, ale robimy to też sami dla siebie, żebyśmy wiedzieli, że wszystko przebiega prawidłowo i że rośliny są zdrowe.

Produkcja rozsady podlega kontroli PIORiNU-u. Pracownicy Inspekcji mają prawo wejść do szklarni rozsadowych w każdej chwili. Ponadto każda partia rozsady pomidora, a od dwóch lat również ogórka, musi zostać sprawdzona przez inspektorów PiORiN-u, przed wysyłką zgłaszamy to i inspektorzy przyjeżdżają na kontrolę. Po kontroli otrzymujemy protokół i na tej podstawie my wystawiamy dokument dostawcy, w którym jest opisana zdrowotność roślin, potwierdzona w bieżącym protokole kontroli PiORIN. I dopiero na podstawie tego protokołu my możemy wygenerować i wydrukować paszport roślin, który dostajecie od nas z rozsadą.

Firmę Rozsadnik reprezentowała Marta Przepiórka - specjalistka ds. handlu (fot. AW)

Firmę Rozsadnik reprezentowała Marta Przepiórka – specjalistka ds. handlu (fot. AW)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

(fot. SSZ)

TSW 2025 – FOTORELACJA

Podczas 15. edycji TSW w halach Targów Kielce zgromadzono około 460 wystawców. Przedstawiamy naszą fotorelację w tego wydarzenia. Z góry przepraszamy tych, do których nie udało nam się dotrzeć w tak krótkim czasie targów, ale [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet