PODosłonami.pl

Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Rozpuszczalność nawozów

Podczas jednego z wiosennych seminariów Henryk Wilczyński, przedstawiciel firmy Yara Polska, zatrudniony w niej od 5 lat (a wcześniej przez wiele lat bezpośrednio związany z produkcją warzyw szklarniowych) przypomniał ogólne zasady sporządzania pożywek. Mówił również o przyswajalności poszczególnych składników pokarmowych przez rośliny w określonych warunkach oraz o konieczności dbałości o drożność instalacji nawadniających – na dobre odżywienie roślin wpływają bowiem wszystkie wspomniane czynniki. Przedstawił również charakterystykę nawozów oferowanych przez reprezentowaną przez niego firmę – pojedynczych i wieloskładnikowych.

W artykule przypomniane zostały m.in. podstawowe zasady sporządzania pożywek nawozowych, podane zostały także informacje na temat możliwości mieszania poszczególnych soli nawozowych w jednym zbiorniku, a także zapominana często właściwa kolejność rozpuszczania nawozów wynikająca z różnic w ich rozpuszczalności (wykres). Omówione zostały także warunki, od których zależy przyswajalność poszczególnych składników pożywki oraz problemy z osadami powstającymi w instalacjach nawadniających – problem stanowią nie tylko osady mineralne, ale także biologiczne, sprawiające kłopoty zwłaszcza podczas ciepłej pogody.

Artykuł w pełnej wersji opublikowany został w czasopiśmie „Pod Osłonami” 2/2014. Można je nabyć w wersji papierowej w sklepie internetowym wydawnictwa Hotrtpress, w wersji elektronicznej jest dostępne na stronie kiosk. 24.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet