PODosłonami.pl

Hazera 2
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Rzodkiewkowe trendy (cz. I). Rynek w Europie.

Wirtualne pokazy i spotkania w ramach Hazera Experience Days 2020 (od 22 do 24 września) były okazją do poznania nowości odmianowych firmy oraz do wirtualnych spotkań ze specjalistami. Ciekawe informacje na temat europejskiego rynku rzodkiewki i trendów w jej hodowli przekazał Adam Prabucki, regionalny menedżer ds. warzyw korzeniowych i bulwiastych w firmie Hazera.

Hodowla rzodkiewki z tradycjami W programach hodowlanych Hazery gatunek ten jest jednym z priorytetowych już od 40 lat i firma ta jest obecnie światowym liderem pod względem sprzedaży nasion odmian rzodkiewki o kulistych, czerwonych zgrubieniach, przeznaczonych do upraw w otwartym gruncie i pod osłonami. Może zaoferować odmiany w każdym segmencie. W ostatnich latach, ze względu na coraz częściej powtarzające się ekstremalne zjawiska pogodowe, rośnie znaczenie uprawy rzodkiewki pod osłonami, pozwalającej uzyskać pewny plon o dobrej jakości. Największymi producentami tego warzywa w Europie są Włochy i Holandia. We Włoszech roczna powierzchnia produkcji rzodkiewki pod osłonami sięga 1,5 tys. ha. Warzywo to uprawiane jest głównie zimą w tunelach foliowych, większość plonu przeznaczana jest na eksport. W Holandii uprawy rzodkiewki prowadzone przede wszystkim w szklarniach zajmują 900 ha. Firma Hazera, jak informował Adam Prabucki, ma około 70-procentowy udział w holenderskim rynku rzodkiewki. W Niemczech warzywo to uprawiane jest głównie w polu, na powierzchni ok. 4000 ha. W Polsce mamy ogółem mniej więcej 1000 ha rzodkiewki, w tym pod osłonami niecałe 200 ha, są to głównie uprawy w tunelach foliowych, popularne m.in. w rejonie Piotrkowa Trybunalskiego. Rzodkiewka jest oferowana tradycyjnie w pęczkach lub jako zgrubienia obcinane. W hodowli dąży się do uzyskania m.in. silnego, zdrowego ulistnienia – co umożliwia prowadzenie zbioru mechanicznego oraz wiązanie w pęczki – oraz trwałych zgrubień, nie tracących koloru podczas mycia i długo zachowujących jędrność. Więcej o cechach dobrych odmian rzodkiewki, wkrótce, w kolejnej części artykułu.

Rzodkiewka coraz częściej jest uprawiana pod osłonami (tu: odmiana Florella, fot. Hazera)

Hodowla rzodkiewki z tradycjami

W programach hodowlanych Hazery gatunek ten jest jednym z priorytetowych już od 40 lat i firma ta jest obecnie światowym liderem pod względem sprzedaży nasion odmian rzodkiewki o kulistych, czerwonych zgrubieniach, przeznaczonych do upraw w otwartym gruncie i pod osłonami. Może zaoferować odmiany w każdym segmencie.

Więcej rzodkiewki spod osłon

W ostatnich latach, ze względu na coraz częściej powtarzające się ekstremalne zjawiska pogodowe, rośnie znaczenie uprawy rzodkiewki pod osłonami, pozwalającej uzyskać pewny plon o dobrej jakości. Jest to możliwe m.in. dzięki możliwości zapewnienia pod odłonami stale odpowiedniej wilgotności gleby – co ma duży wpływ na kształtowanie się wyrównanych zgrubień o dobrej jakości i smaku, jędrnych.

Produkcja rzodkiewki w Europie

Największymi producentami tego warzywa w Europie są Włochy i Holandia. We Włoszech roczna powierzchnia produkcji rzodkiewki pod osłonami sięga 1,5 tys. ha. Warzywo to uprawiane jest głównie zimą w tunelach foliowych, większość plonu przeznaczana jest na eksport. W Holandii uprawy rzodkiewki prowadzone przede wszystkim w szklarniach zajmują 900 ha. Firma Hazera, jak informował Adam Prabucki, ma około 70-procentowy udział w holenderskim rynku rzodkiewki. W Niemczech warzywo to uprawiane jest głównie w polu, na powierzchni ok. 4000 ha. W Polsce mamy ogółem mniej więcej 1000 ha rzodkiewki, w tym pod osłonami niecałe 200 ha, są to głównie uprawy w tunelach foliowych, popularne m.in. w rejonie Piotrkowa Trybunalskiego.

Rzodkiewka jest oferowana tradycyjnie w pęczkach lub jako zgrubienia obcinane. W hodowli dąży się do uzyskania m.in. silnego, zdrowego ulistnienia – co umożliwia prowadzenie zbioru mechanicznego oraz wiązanie w pęczki – oraz trwałych zgrubień, nie tracących koloru podczas mycia i długo zachowujących jędrność.

Więcej o cechach dobrych odmian rzodkiewki wkrótce, w kolejnej części artykułu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TSW 2021
Pracownicy firmy Bayer Crop Science podczas internetowej konferencji prasowej poświęconej nowym strategiom i nowym produktom firmy

W stronę produkcji zrównoważonej

Konferencja firmy Bayer poświęcona strategii zrównoważonego rozwoju i nowościom produktowym odbyła się 21 stycznia. Miała formę spotkania online. Najwięcej z przedstawionych nowości w ofercie firmy Bayer Crop Science przeznaczonych jest do ochrony upraw zbóż i [...]

HortiAdNet