PODosłonami.pl

HAZERA 2
Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

Smak Króluje…

… taki był temat jednego z wykładów, jakie pracownicy marki De Ruiter, należącej do koncernu Bayer, przygotowali dla uczestników konferencji w Pabianicach 17 września. Spotkanie, zorganizowane w surowych, industrialnych wnętrzach hotelu Fabryka Wełny, było poświęcone w dużej mierze wyjątkowej na polskim rynku karierze pomidorów malinowych z upraw szklarniowych, zapoczątkowanej przed kilkunastu laty przez wprowadzenie odmiany Tomimaru Muchoo. Poruszano także inne tematy związane ze smakiem pomidorów oraz ich nowoczesną uprawą z doświetlaniem asymilacyjnym – współorganizatorem wydarzenia była firma Signify, oferująca lampy marki Philips. Kolejnym z omawianych aspektów były zasady zdrowej produkcji nasion i rozsady pomidorów – te zagadnienia omawiali przedstawiciele De Ruitera oraz Gospodarstwa Ogrodniczego T. Mularski, będącego kolejnym współorganizatorem konferencji.

Ekspozycja wielkoowocowych pomidorów marki De Ruiter

Ekspozycja wielkoowocowych pomidorów marki De Ruiter

Wyjątkowa sytuacja na polskim rynku pomidorów

Na to zagadnienie zwracali uwagę otwierający konferencję Huib Koerts i Franky van Looveren z firmy Bayer z Holandii. Podkreślali ogromny sukces na polskim rynku pomidora Malinowego Tomimaru Muchoo, co z jednej strony wynika z wyjątkowego i bardzo dobrego smaku owoców tej odmiany – czego najlepszym dowodem może być fakt, że utrzymuje się na pozycji lidera w tym segmencie pomidorów już od wielu lat. Z drugiej – ma to związek z upodobaniami smakowymi naszych konsumentów. Polska jest jedynym krajem w Europie, w którym pomidory malinowe cieszą sią taką popularnością. Zajmują one u nas już ponad 50% profesjonalnych upraw tego warzywa. Jest to ewenement również na skalę światową, ponieważ oprócz Polski pomidory malinowe cieszą się popularnością jedynie w Japonii. O mocnej pozycji pomidora malinowego Tomimaru Muchoo może świadczyć także fakt utworzenia w tym roku Stowarzyszenia „Malinowy Król”, zrzeszającego producentów pomidorów tej odmiany i mającego na celu promocję wśród klientów marketów i dyskontów spożywczych tych wyjątkowych owoców.

Niemal wszystko na temat smaku pomidorów…

… tak można podsumować prezentację Anny Wojciechowskiej (De Ruiter). Zwracała uwagę, że smak jest najbardziej złożoną cechą poligeniczną w hodowli pomidorów. Trudno jest uzyskać odmianę o korzystnych cechach produkcyjnych (plon, wielkość owoców), wyróżniającą się bardzo dobrym smakiem owoców. Często lepszy smak idzie w parze z gorszym plonem i mniejszymi rozmiarami owoców, a także z ich podatnością na zaburzenia fizjologiczne – m.in. pękanie, mikrospękania, sucha zgnilizna wierzchołków owoców.

Na smak pomidorów wpływ ma m.in. zawartość cukrów – glukozy i fruktozy, będących produktami rozkładu sacharozy, powstającej w procesie fotosyntezy. Na stopień Brix wpływa zawartość cukrów, ale także m.in. skrobi. A. Wojciechowska zwracała także uwagę, że przy takiej samej wartości Brix odczucie smaku może być różne – gdyż np. fruktoza jest ok. 6 razy słodsza niż sacharoza, a glukoza – 2 razy słodsza od sacharozy. Na wrażenia smakowe wpływa także zawartość kwasów w owocach pomidorów – głównie cytrynowego (o wysokiej intensywności, ale krótko wyczuwalny), jabłkowego (mniej intensywny, lecz dłużej wyczuwalny) oraz szczawiowego (często niewyczuwalnego). Najlepiej oceniany jest smak pomidorów o dużej zawartości zarówno cukrów, jak i kwasów.

Od stosunkowo niedawna określa się również piąty smak – umami, wynikający z obecności kwasów glutaminowego i asparaginowego. Wysoki udział tej składowej smaku jest typowa właśnie dla lubianych przez polskich konsumentów pomidorów malinowych. Co ciekawe – tylko około 25% populacji ludzi jest wyczuwa obecność smak umami w produktach i wpływa on mocno na ich odczucia smakowe.

Na to jak odczuwamy smak pomidorów, jak informowała A. Wojciechowska, wpływa także wiele substancji lotnych, których pomidory mogą zawierać około 400, ale uważa się, że 28 ma duży wpływ na smak tych warzyw.

Wrażenia smakowe zależą jednak nie tylko od zawartości poszczególnych związków w owocach pomidora, w dużym stopniu zależą one także od struktury (niekorzystną cechą jest np. mączystość owoców), grubości skórki, jędrności i soczystości pomidorów.

Mimo, że wiele już wiemy nt. teorii dotyczącej smaku, to najlepiej ocenia się go w testach, jak informowała przedstawicielka marki de Ruiter bez testów smakowych nie wprowadzają oni się na rynek nowych odmian. Prowadzone są zarówno testy wśród „normalnych” konsumentów, jak i wyspecjalizowanych w takich badaniach testerów. W czasie konferencji w Pacach również poddano ocenie uczestników dwie odmiany koktajlowe – do tego celu użyto specjalnego mobilnego urządzenia Taste Box, rejestrującego oceny konsumentów.

Smak w hodowli nowych odmian pomidorów…

…był tematem wystąpienia dr Katarzyny Tykarskiej-Duchovskiej, zajmującej się doświadczeniami odmianowymi w De Ruiterze. Pod względem walorów smakowych bardzo dobre oceny uzyskują malinowe nowości testowane obecnie w warunkach uprawowych w Polsce. Pomidor pod numerem DRTG4801 ma także korzystne cechy uprawowe – silne, zrównoważone we wzroście i rozwoju rośliny, o długich międzywęźlach. Bardzo dobrze zawiązuje owoce przez cały sezon. Owoce pomidora DRTG4801 są wyrównane, błyszczące, intensywnie malinowe, bardzo smaczne. Kolejna propozycja pod numerem DRTG4821 również tworzy silne, zrównoważone rośliny, odporne na mączniaka prawdziwego. Jest plenna – bardzo dobrze wiąże owoce przez cały sezon. Są one wyrównane, duże i smaczne. Co ważne – obie testowane odmiany nie są szczególnie podatne na suchą zgniliznę wierzchołków owoców ani na powstawanie na nich żółtych, niewybarwionych plam.

Bardzo dobrym smakiem charakteryzują się także owoce nowego, testowanego obecnie czerwonego pomidora wielkoowocowego pod numerem DRTH5013, osiągające rozmiar +/- BBB (270-330 g), o intensywnie czerwonym wnętrzu (z tej racji zaliczany jest do odmian promowanych pod brendem „See the taste” – zobacz smak). Rośliny tej odmiany mają średni wigor, są łatwe w uprawie, odporne na mączniaka prawdziwego. Kolejny czerwony numer to DRTH5024 o owocach dorastających do 250-270 g. Wyrównanych, intensywnie wybarwionych wewnątrz i na zewnątrz, bardzo smacznych. Rośliny tej numerowej nowości mają średnio wigor, zrównoważony wzrost, są bardzo plenne.

***

Pozostałym tematom omawianym podczas konferencji w Pabianicach poświęcimy odrębny artykuł.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TSW 2020 Baner 10
HortiAdNet