PODosłonami.pl

Cultilene8
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Superowoce – z plantacji na talerze

W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” realizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy ze stowarzyszeniami branżowymi pod koniec czerwca zorganizowano kulinarne pokazy z wykorzystaniem polskich owoców jagodowych – truskawek, malin i agrestu. Akcja miała na celu pokazanie konsumentom, jak uprawia się polskie superowoce – maliny i truskawki w najnowocześniejszych technologiach, a także, jak różnorodne może być ich wykorzystanie w kuchni. Była to niepowtarzalna okazja, by przedstawić całą drogę, jaką przebywają te superowoce od pola na talerz. Finałowe gotowanie miało miejsce w restauracji Olenderskie Smaki w Wielkopolsce. Dzień wcześniej odbyła się wizyta na plantacji owoców jagodowych.

Drogę owoców z plantacji na talerz zaprezentował Mikołaj Rey

Drogę owoców z plantacji na talerz zaprezentował Mikołaj Rey

Na plantacji

Pierwszego dnia zaprezentowano polskie superowoce na plantacji. Na swoją plantację zaprosili producenci owoców jagodowych z gospodarstwa OVOC Farma Owocowa w Studzieńcu pod Chodzieżą – Aleksandra, Mariusz i Bejnamin Pietruszkowie. Plantatorom towarzyszył znany szef kuchni Mikołaj Rey.

W gospodarstwie zaprezentowano nowoczesne technologie, w jakich uprawiane są polskie superowoce – maliny i truskawki. Na plantacji trwała pełnia zbiorów truskawek i rozpoczynały się zbiory pierwszych polskich malin. Gospodarze spotkania opowiedzieli o uprawie owoców oraz o tym, jak dbają o najwyższą jakość, zdrowotność i smak produkowanych truskawek i malin. Jak podkreślali, do uprawy wybierają tylko te odmiany, które smakują im i konsumentom. Na plantacji zastosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest zminimalizowane do niezbędnych zabiegów wykonywanych wyłącznie na początku sezonu, stosowana jest także ochrona biologiczna. Wszystko to w trosce o najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produkowanych owoców. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii, które zapewniają, że produkowane owoce są czyste (nie mają kontaktu z glebą) i zdrowe.

W gospodarstwie w Studzieńcu truskawki i maliny uprawia się w tunelach foliowych. Truskawki sadzone są na rynnach w matach kokosowych, a maliny w pojemnikach z podłożem kokosowym. Plantacja jest nawadniana przy użyciu w pełni zautomatyzowanych systemów podawania wody i składników pokarmowych. Dzięki produkcji w wysokich tunelach foliowych rośliny mają optymalny mikroklimat do wzrostu i rozwoju. Są zabezpieczone przed deszczem, gradem i niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Ponadto w uprawie tunelowej panuje mniejsza presja chorób, a ze szkodnikami można walczyć za pomocą metod naturalnych, wprowadzając do obiektów pożyteczną entomofaunę. To wszystko sprawia, że owoce produkowane w tunelach wyróżniają się najwyższą jakością.

Świeże owoce na plantacji obejrzał Mikołaj Rey, wysoko oceniając ich jakość i wspaniały smak. Podczas wspólnego zwiedzania upraw z właścicielami gospodarstwa, rozmawiano o tym, jak prowadzić produkcję owoców deserowych najwyższej jakości z przeznaczeniem na świeży rynek, jak dbać o jakość owoców, obfite plony i zadowolenia konsumentów.  Mówiono także o walorach spożywczych i zdrowotnych owoców jagodowych.

Jeszcze niewielu konsumentów o tym wie, że w Polsce krajowe truskawki dostępne są od maja aż do końca października, a nawet do połowy listopada. Podobnie maliny w uprawie pod osłonami zbiera się począwszy od maja do późnej jesieni. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii oraz najnowszych odmian. Należy też zaznaczyć, że polskie owoce jagodowe odznaczają się wyjątkowymi walorami smakowymi, z uwagi na specyficzny klimat w naszej strefie klimatycznej. Warto upowszechniać tę wiedzę i podkreślać walory polskich superowoców, promując i zachęcając do wyboru rodzimych produktów, zamiast importowanych, zwłaszcza w sezonie zbiorów tych owoców w naszym kraju.

Mamy w Polsce idealny klimat do uprawy truskawek i malin. Dzięki chłodnym nocom i ciepłym, słonecznym dniom polskie owoce mają niepowtarzalny smak, którego nie da się uzyskać np. w Hiszpanii.  Produkowane przez nas truskawki i maliny są przepyszne, słodkie i zdrowe. Chcielibyśmy, aby nasze owoce sprzedawały się przede wszystkim na rodzimym rynku, by konsumenci wiedzieli, że od maja do października mamy w Polsce krajowe, pyszne owoce – mówiła Aleksandra Pietruszka.

Na talerzu

Następnego dnia po wizycie na plantacji, w malowniczym krajobrazie wielkopolskiej krainy 100 jezior w zabytkowym folwarku Olandia, dwaj szefowie kuchni – Mikołaj Rey oraz Paweł Ludek z Restauracji Olenderskie Smaki – zaprezentowali inspirujące możliwości kulinarnego wykorzystania czerwonych owoców jagodowych. Do przygotowania potraw wykorzystano truskawki i maliny z farmy OVOC państwa Pietruszków oraz agrest z podkarpackich ekologicznych upraw Barbary i Bogdana Wilków. Pokazano szeroki wachlarz zastosowań czerwonych owoców w potrawach tradycyjnych i niekonwencjonalnych. Podczas wspólnego gotowania przyrządzono aż dziewięć dań z użyciem tych owoców – od starterów przez drugie dania mięsne i rybne, talerz serów, po desery.

W przygotowywanym menu, wśród starterów znalazły się m.in. tatar z maliną, truskawką i słodkim agrestem oraz spring rolls (rolki wiosenne) z sałaty lodowej i chrupiących warzyw, z pesto bazyliowym, czarnuszką i truskawkami. Wśród drugich dań zastosowano takie ciekawe połączenia, jak np. sos malinowy z kaczką czy sos truskawkowo-limonkowy z łososiem, przyrządzono także pierogi z gęsiną smażoną z grzybami podane z sosem z czarnej porzeczki oraz agrestu. Na deser oprócz świeżych owoców zaserwowano sporządzone z nich dżemy, w których nie zabrakło interesujących nut smakowych, uzyskanych przez połączenie truskawek i bazylii lub malin i czerwonego wina.

W czasie gotowania odbywała się degustacja owoców. Dyskutowano o łączeniu smaków i dekoracji potraw. Podkreślano, że owoce jagodowe są nie tylko wyjątkową ozdobą dań, ale także z powodzeniem mogą stanowić ich integralną część. Podczas przyrządzania potraw podkreślano walory zdrowotne i smakowe wykorzystywanych owoców. Na zakończenie odbyła się wspólna degustacja przygotowanych potraw.

Mistrzowie kuchni udowodnili, że polskie sezonowe superowoce mają szerokie zastosowanie w kuchni. świetnie komponują się nie tylko w deserach, ale jako dodatki do mięs, serów czy sałatek. Zachęcali także do niekonwencjonalnego łączenia smaków, gdyż przynosi to zaskakujące i pyszne efekty. Szefowie kuchni rekomendowali, aby do przyrządzania potraw wykorzystywać polskie, sezonowe owoce – mamy w naszym kraju produkcję na wysokim poziomie oraz owoce o niepowtarzalnych walorach smakowych i najlepszej jakości, cieszmy się więc ich dostępnością i smakiem w sezonie zbiorów.

Z polskich czerwonych owoców jagodowych można zrobić cuda. Mamy sezon, świetnych producentów posiadających kompetencje do produkowania owoców znakomitej jakości, świetnych kucharzy i wiele miejsc, które warto odwiedzić. Czekają na nas, by wspólnie odkrywać nasze kulinarne tradycje. Cieszmy się tymi smakami, bawmy się nimi, są radością i wielką kulinarną inspiracją. To także zdrowie w czystej postaci – podsumował Mikołaj Rey.

 

 

Więcej o produkcji truskawek i malin w gospodarstwie OVOC można będzie przeczytać w najnowszym numerze czasopisma „Pod Osłonami”.

Jubileusz 30-lecia polskiego producenta nawozów

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Consultingowe ADOB, największy polski producent nawozów dolistnych, obchodzi w tym roku 30-lecie działalności. Firma specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości schelatowanych nawozów mikroelementowych, saletry wapniowej oraz siarczanu i azotanu magnezu przeznaczonych do fertygacji w [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet