PODosłonami.pl
Automatyczna myjka do szklarni
W większości szklarni trwa przygotowanie do nowego sezonu produkcji. Po likwidacji uprawy bardzo ważną czynnością jest dokładne umycie szklarni. Z jednej strony pozwala to zwiększyć skuteczność dezynfekcji, z drugiej – zapewnia lepsze warunki dla mającej się wkrótce rozpocząć uprawy.
Czytaj dalej...
Dużo ostatnio mówi się o jakości szkła używanego do pokrywania szklarni i jego przepuszczalności dla światła. Nie można zapominać, że na ilość światła dostającego się do szklarni duży wpływ ma również dokładne umycie szyb. Również od wewnątrz. Czynność tę z dużą dokładnością może wykonać automatyczna myjka, poruszająca się po dolnych rurach w szklarni, a usługowe mycie z wykorzystaniem tego urządzenia oferuje firma Grow Concept.
Głównym elementem roboczym myjki jest zamontowana na ruchomym ramieniu głowica myjąca, pracująca pod ciśnieniem 160 atmosfer, o wydatku wody 70 l/min. Wyposażona jest ona w różne rodzaje dysz: płaskostrumieniowe i punktowe, o różnych średnicach. Urządzenie zamontowane jest na wózku automatycznym i przemieszcza się w szklarni po dolnych rurach, tzw. registrach – jest przystosowane do rozstawu 42,5 cm lub 50 cm (liczonego od środków rur). Dzięki ruchomemu ramieniu, na którym zamontowana jest głowica urządzenie jest przystosowane zarówno od mycia dachu, jak i ścian szczytowych oraz bocznych.
Na umycie hektara szklarni myjka zużywa 5 tys. litrów roztworu środka myjącego oraz 5 tys. litrów wody do spłukania szyb. Na umycie szklarni o powierzchni 1 ha potrzebny jest jeden dzień roboczy. Urządzenie obsługują pracownicy firmy Grow Concept.
Pod tym linkiem można zobaczyć film z pracy myjki
Zamówienie na usługowe mycie lub zakup urządzenia myjącego proszę kierować do przedstawicieli firmy Grow Concept:
Piotr Słomiany
pslomiany@growconcept.pl
+48604177900
Jarosław Smoleń
jsmolen@growconcept.pl
+48728944082

Co nas czeka w uprawach truskawek? Ochrona truskawek w sezonie 2025
Wydaje się, że problemy w uprawach co roku są identyczne. Nic bardziej mylnego, bo każdy sezon jest inny. Ale w dużej mierze na podstawie lat poprzednich można przygotować się na występowanie chorób czy szkodników, ocenić [...]





