PODosłonami.pl

Hazera 2 ManistellaHazera 2 Manistella

Dezynfekcja wody ozonem

Ozon (tzw. tritlen) jest niebieskim gazem, który ma gęstość większą niż powietrze. Ozon charakteryzuje się silnymi właściwościami aseptycznymi, co umożliwia stosowanie tego gazu do dezynfekcji. Można nim także dezynfekować wodę, o czym podczas Konferencji Pomidorowej w Jachrance we wrześniu b.r. informował Werner van Mullekom, account manager w firmie Agrozone.

Czytaj dalej...
Werner van Mullekom, account manager w firmie Agrozone (fot. DŁB)

Werner van Mullekom, account manager w firmie Agrozone (fot. DŁB)

Ponowne wykorzystanie wody jest nakazem

– W Holandii nie ma możliwości, aby doprowadzić do powstawania straty wody z obiektu szklarniowego z uprawą, na przykład pomidora. Jest to unijna regulacja, która będzie wprowadzona i będzie obowiązywała także w innych krajach. W tej sytuacji trzeba przygotować się do uzdatnienia wody do jej ponownego wykorzystania w ogrodnictwie – przedstawił sytuację w Niderlandach Werner van Mullekom. W Holandii, podobnie jak w całej Unii Europejskiej, ponowne wykorzystanie wody jest regulowane przez Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2000/60/WE, znaną jako Wodna Dyrektywa. Zgodnie z tą dyrektywą, państwa członkowskie muszą promować efektywne gospodarowanie wodą, co obejmuje ponowne wykorzystanie oczyszczonych ścieków. Celem jest także ograniczenie strat składników pokarmowych. Dodatkowym aspektem jest także zakaz wprowadzania do środowiska pozostałości środków ochrony roślin, które znajdują się w wodzie wykorzystywanej w szklarni w produkcji warzyw lub roślin ozdobnych. Woda przed ponownym użyciem musi być poddana dezynfekcji, co ogranicza ryzyko przenoszenia patogenów – sprawców chorób roślin.

Dezynfekcja wody ozonem - Prominent

Jakie są techniki dezynfekcji?

W praktyce istnieje kilka technik dezynfekcji. Może to być dezynfekcja chemiczna, najbardziej powszechną jej metodą jest chlorowanie wody pitnej i basenów. Dezynfekcja przy użyciu alkoholu jest skuteczna na powierzchniach, a najczęściej wykorzystywane związki to izopropanol lub etanol. Do dezynfekcji powierzchni można także wykorzystywać wodę utlenioną lub jodofory.

Często wykorzystywana jest dezynfekcja fizyczna. Przykładem może być promieniowanie UV używane do dezynfekcji wody, powietrza i powierzchni. UV jest skuteczne w niszczeniu mikroorganizmów poprzez uszkodzenie ich DNA. Druga metoda to wykorzystywanie wysokiej temperatury. Za jej pomocą można przeprowadzać takie procesy, jak pasteryzacja, sterylizacja parą (autoklawy) i gotowanie.

Wśród metod fizycznym coraz częściej doceniane jest także ozonowanie używane do dezynfekcji wody i powietrza. Nie można także zapominać o dezynfekcji mechanicznej, czyli filtracji. Za pomocą filtrów mechanicznych, takich jak filtry HEPA i filtry membranowe usuwa się z wody i powietrza mikroorganizmy. – Każda z metod ma swoje plusy i minusy. Każda jest skuteczna w stosunku do różnych problemów, jakie mogą się pojawić w wodzie – przekazał Werner van Mullekom.

Czym jest ozonowanie?

– Ozon jest niestabilnym gazem, a do jego wytworzenia niezbędne są elektryczność i skompresowane powietrze. Ozon jest wytwarzany z tlenu za pomocą generatora ozonu. Proces ten zwykle wykorzystuje wyładowania koronowe lub promieniowanie UV. Jego działanie w dezynfekcji jest 300% silniejsze niż chloru – przekazał prelegent. Ozon wchodzi w reakcję z mikroorganizmami, utleniając ich ściany komórkowe i niszcząc ich struktury molekularne. Po zakończeniu dezynfekcji ozon rozpada się na tlen (O₂), nie pozostawiając żadnych szkodliwych pozostałości. Do dezynfekcji niezbędne jest wysokie stężenie ozonu oraz dotrzymanie czasu kontaktu z obiektem (dla każdego patogenu jest określony inny poziom CT). Poziomy CT (Czas Trwania) podczas ozonowania wody do zwalczania patogenów zależą od kilku czynników, takich jak temperatura, pH wody i ilość ozonu używanego. Ogólnie połowiczny czas rozpadu ozonu w wodzie wynosi około 30 minut. Im wyższa temperatura wody, tym szybciej ozon się rozpada.

Ozon skuteczny wobec ToBRFV

Ozon jest bardzo silnym utleniaczem i skutecznie niszczy bakterie, wirusy, grzyby i ich zarodniki. – Testy prowadzone w Holandii wykazały, że system dezynfekcji ozonem jest bardzo skuteczny w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się wirusów atakujących rośliny i powodujących choroby, w tym tak niebezpiecznych tobamowirusów, jak ToBRFV. Mogą być one przenoszone nie tylko na narzędziach wykorzystywanych do prac pielęgnacyjnych, przez pracowników, w czasie zapylania przez trzmiele, ale także z wodą. Jak przekazał przedstawiciel Agrozone, już 5 minutach kontaktu z ozonem może unieszkodliwić wirus wyboistości owoców pomidora – ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus).

– Warto pamiętać, że wirus ToBRFV może być przenoszony przez wodę oraz może w niej przetrwać przez kilka tygodni i pozostawać wirulentny w kontakcie z rośliną. To oznacza, że woda używana do podlewania roślin w szklarniach może stanowić potencjalne źródło infekcji patogenem – przekazał Werner van Mullekom. Prelegent zwrócił uwagę na to, że bardzo istotne jest także filtrowanie wody przed dezynfekcją, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia mechaniczne.

Werner van Mullekom, account manager w firmie Agrozone (fot. DŁB)

Werner van Mullekom, account manager w firmie Agrozone (fot. DŁB)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet