PODosłonami.pl

Ogórki z doświetlaniem asymilacyjnym

Uprawa ogórków z doświetlaniem asymilacyjnym od wielu lat rozwija się w Europie Zachodniej, w krajach skandynawskich, również w Rosji i Białorusi. Również z Polsce ma już dobrych kilka lat swojej historii, chociaż skala tej produkcji nie jest duża. W tym sezonie nastąpiło zwiększenie areału upraw wszystkich ogórków w kraju, również tych doświetlanych. Ma to związek z zagrożeniem upraw pomidorów ze strony wirusa ToBRFV, a to właśnie pomidory dotąd zdecydowanie dominowały w uprawach doświetlanych. Wbrew pozorom ta zmiana okazała się nie taka łatwa i ma swoje konsekwencje – głównie w niskim poziomie cen wiosennego ogórka. Jak w tym sezonie uprawowym przebiegają uprawy ogórków pod lampami – zapytałam o to Michała Szymczaka z firmy Signify.

Czytaj dalej...
Plonowanie ogórków w uprawie z doświetlaniem asymilacyjnym (fot. M. Szymczak)

Plonowanie ogórków w uprawie z doświetlaniem asymilacyjnym (fot. M. Szymczak)

Nieco inne wymagania świetlne ogórka i pomidora

Ogórki z doświetlaniem asymilacyjnym są w tym sezonie często uprawiane w obiektach, w których wcześniej rosły pomidory. Z konieczności – ze względu na wystąpienie wirusa ToBRFV w poprzednim sezonie – producenci musieli odejść od uprawy pomidorów i jedynym sensowny wyborem były ogórki. Michał Szymczak zwraca uwagę, że ta zmiana nie zawsze jest prosta. Spektrum światła dla pomidorów w układach doświetlanych LED-ami nie do końca się sprawdza w uprawie ogórków. – W warunkach zimowych dla ogórka w szklarniach doświetlanych w układzie full LED, typowo dostosowanym dla potrzeby roślin pomidora, nie ma w spektrum dalekiej czerwieni (z angielskiego FarRed), której potrzebują ogórki do właściwego wzrostu zimą. Nasze doświadczenia wskazują, że jeżeli wartość DLI (Daily Light Integral) naturalnego światła jest niższa niż 5 moli/m2, co jest odpowiednikiem 250-300 J/cm2, to dla ogórków powinno się uzupełniać spektrum światła o daleką czerwień – wyjaśnia Michał Szymczak. Jest to prostsze w przypadku dynamicznych modułów LED. Są one wyposażone w spektrum dalekiej czerwieni i dzięki dynamicznemu sterowaniu możemy niezalżenie od reszty światła (daleka czerwień nie wchodzi w skład promieniowania aktywnego fotosyntetycznie – PAR) sterować nią. W razie potrzeby będziemy używać dalekiej czerwieni, a kiedy będzie więcej światła na zewnątrz – możemy część tej energii przeznaczyć na więcej promieniowania PAR dla roślin – przez co wzrośnie wydajność fotosyntezy przy określonych kosztach energii za doświetlanie.

Jedną z zalet uprawy ogórków z doświetlaniem LED – na jaką zwracają uwagę ogrodnicy – jest ciemniejsza skórka ich owoców, co jest cechą pożądaną przez klientów. Dzięki ciemniejszej barwie ogórki spod LED-ów uzyskiwały wyższe ceny niż te, o jaśniejszej skórce spod lamp HPS (takie docierały na nasz rynek m.in. z importu z Rosji i Białorusi).

Ogórki z doświetlaniem – łatwiej pod lampami HPS

W przypadku lamp HPS jest prościej, bo w emitowanym przez nie świetle jest część promieniowania z zakresu dalekiej czerwieni…

Zostało jeszcze 74% artykułu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet