PODosłonami.pl
Ogrzewanie na podczerwień w uprawach szklarniowych truskawki
W Holandii (i nie tylko) przez długi czas stosowany do ogrzewania obiektu gaz był tani, a energia elektryczna droga. Obecnie coraz częściej jest odwrotnie. Holenderscy producenci postanowili sprawdzić, czy można ogrzewać szklarnie bez gazu, za pomocą energii elektrycznej. Taką możliwość daje ogrzewanie na podczerwień. Firma Dutch Berries, produkująca truskawki, przeprowadziła próbę w Zuilichem w Holandii, aby przetestować technologię firmy Advanced Heating Technologies (AHT).
Czytaj dalej...
Maty grzewcze ułożono na stołach uprawowych, pod pojemnikami z roślinami (fot. Advanced Heating Technologies)
Ogrzewanie na podczerwień
W gospodarstwie Dutch Berries truskawki uprawiane są w pojemnikach wypełnionych podłożem ustawionych na stołach uprawowych. Do ogrzewania 4-hektarowej szklarni wykorzystywane są dolne rury grzewcze. System AHT został zainstalowany pod koniec listopada, rośliny zostały posadzone 5 grudnia.
Na stołach uprawowych zamontowano zarówno maty grzewcze wykonane ze specjalnego metalu, jak i taśmy grzewcze. Izolacja spodu pojemników minimalizuje masę do ogrzania. Dodatkowo na części doświadczalnej szklarni zainstalowano szafy sterownicze, które odpowiadały za 700 mb instalacji ogrzewania na podczerwień, a w pojemnikach z podłożem umieszczono czujniki mierzące temperaturę korzeni. System wyłączał się automatycznie, gdy osiągnięta została wymagana temperatura przy korzeniach roślin.
- Maty grzewcze ułożono na stołach uprawowych, pod pojemnikami z roślinami (fot. Advanced Heating Technologies)
- Maty grzewcze wykonane są ze specjalnego metalu (fot. Advanced Heating Technologies)
- Na części doświadczalnej szklarni zainstalowano szafy sterownicze (fot. Advanced Heating Technologies)
Przez pierwszy tydzień po posadzeniu roślin system nie był używany, a szklarnia pozostawała zimna. Potem producenci zaczęli stosować ogrzewanie na podczerwień. W przypadku części doświadczalnej rura grzewcza obok pojemników uprawowych została wyłączona. Przy ogrzewaniu na podczerwień ogrzewana jest bryła korzeniowa roślin w pojemnikach, a nie powietrze.
Zastosowany w technologii AHT metal jest zarówno amorficzny, jak i elastyczny oraz działa jako nadprzewodnik dla energii elektrycznej. Pochodzi on ze Stanów Zjednoczonych i jest używany m.in. w kablach wysokiego napięcia.
Poza czujnikiem temperatury korzeni nie zastosowano żadnych dodatkowych czujników, np. temperatury liścia. Po około czterech miesiącach producenci doszli do wniosku, że nie widzą żadnego negatywnego wpływu ogrzewania na podczerwień na uprawę truskawki.
Doświadczenia w uprawie roślin ozdobnych
Firma AHT przeprowadziła wcześniejszą próbę z techniką ogrzewania w uprawie zamiokulkasu. Maty grzewcze na podczerwień zostały zainstalowane na kilku stołach uprawowych jako jedyne źródło ogrzewania. Umieszczono je bezpośrednio pod doniczkami. Wyniki doświadczeń wskazały oszczędność energii (59% w porównaniu z ogrzewaniem rurami w tej próbie), główny nacisk położono na przyspieszenie uprawy (4 tygodnie wcześniej w porównaniu do kontroli).
Źródło: hortidaily.com

Ogórki z doświetlaniem asymilacyjnym
Uprawa ogórków z doświetlaniem asymilacyjnym od wielu lat rozwija się w Europie Zachodniej, w krajach skandynawskich, również w Rosji i Białorusi. Również z Polsce ma już dobrych kilka lat swojej historii, chociaż skala tej produkcji [...]



