PODosłonami.pl
Tulipany z uprawy hydroponicznej
Holandia jest nie tylko największym na świecie dostawcą cebul tulipana, które w coraz większych ilościach trafiają m.in. do polskich ogrodników, ale także czołowym producentem kwiatów tej rośliny. Dominuje pędzenie hydroponiczne (75-80% nasadzeń). Tę technologię stosuje na przykład przedsiębiorstwo Haakman Flowerbulbs B.V. z Wervershoof.
Czytaj dalej...
Tulipany są od 80 lat przedmiotem działalności firmy Haakman, którą obecnie reprezentuje 3. pokolenie (na zdjęciu Dirk-Jan), fot. A. Cecot
Tulipany – dystrybucja cebul
Spółka Haakman Flowerbulbs B.V. obecnie znajduje się w rękach 3. pokolenia rodziny Haakmanów, które zajmuje się uprawą tulipanów. Dirk-Jan, wnuk protoplasty dzisiejszej, prężnie działającej firmy zarządza nią z dwoma wspólnikami. Zasadnicze jej dochody pochodzą ze sprzedaży cebul tulipana (145 mln sztuk rocznie, ok. 450 odmian), które kontraktuje się u różnych dostawców, a następnie odpowiednio preparuje, w zależności od potrzeb klientów zajmujących się pędzeniem.
Tulipany na kwiaty cięte
W Wervershoof znajdują się też obiekty, w których produkowane są kwiaty cięte tulipanów, z pędzonych cebul – 20 mln sztuk rocznie. Ten rodzaj działalności to domena spółki-córki pod nazwą H & M Flowers B.V.
Dirk-Jan Haakman ocenia, że wymyślona przez Holendrów metoda hydroponiczna uczyniła ich potężnym dostawcą tych kwiatów. Umożliwiła bowiem intensyfikację przyspieszonej produkcji oraz ułatwiła eksport towaru, który jest czysty i omija bariery fitosanitarne w krajach, gdzie przepisy są ostre i nie dopuszczają sprowadzania roślin (bądź ich części) choćby z resztkami stałego podłoża.
Cebule – wcześniej „na sucho” potraktowane w komorach przechowalniczych odpowiednimi temperaturami – nakłuwane są ręcznie na wypustki czarnych skrzynek o standardowych wymiarach, przeznaczonych do hydroponicznego pędzenia tulipanów. Sadzenie cebul w przypadku uprawy w wodzie jest szybsze niż do podłoża torfowego.
Po posadzeniu cebul, skrzynki trafiają do chłodni, gdzie są napełniane wodą (etap ukorzeniania). EC ustalane jest na poziomie 2-2,5 mS/cm, przy czym wyższa wartość EC ogranicza pobieranie pożywki przez korzenie, co zapobiega „poceniu się” roślin czy pękaniu liści, a także nadmiernemu wzrostowi korzeni. W chłodni skrzynki z cebulami – ustawione w stertach i napełnione wodą – pozostają przeważnie 2 tygodnie. Panuje tam temperatura 7-9°C, sprzyjająca ukorzenianiu się cebul. Trwa ono krócej niż przy pędzeniu w tradycyjnym podłożu.
- Sadzenie cebul tulipanów pędzonych metodą hydroponiczną
- Chłodnia (z przewodami doprowadzającymi wodę), w której ukorzenia się cebule posadzone do plastikowych skrzynek
- Pomieszczenie z ruchomymi stołami, do którego na tydzień trafiają skrzynki z chłodni
- Najniższa warstwa (z czterech) w tym pomieszczeniu
- Przestawianie skrzynek i transport do szklarni są zmechanizowane, fot. 1-5 A. Cecot
Dirk-Jan Haakman twierdzi, że dzięki postępom w technologii pędzenia tulipanów w wodzie udaje się zminimalizować wady tej metody – którą on stawia wyżej niż tę tradycyjną – i oferować kwiaty równie dobrej jakości, jak z podłoża torfowego.
Tulipany pędzone intensywnie – piętrowo i z automatyką transportu wewnętrznego
Skrzynki z tulipanami, których pędy mają kilka centymetrów wysokości, trafiają z chłodni do pomieszczenia, gdzie uprawa odbywa się na ruchomych stołach, w 4 warstwach. Trwa ona tydzień dla danej partii. W pomieszczeniu tym – sąsiadującym z właściwą szklarnią – panuje temperatura 16-17°C.
Rośliny – z górnego piętra – przemieszczane są następnie na tych samych stołach do szklarni. Cały transport wewnętrzny jest zautomatyzowany, m.in. za pomocą specjalnych wind oraz prowadzony jest wzdłuż rolotoków.
- Szklarnia o powierzchni 5000 m2, w której odbywa się pędzenie tulipanów
- Hala, do której przemieszczane są rośliny gotowe do zbioru (tu odmiana ‘Strong Power’)
- Hydroponiczna uprawa ułatwia zbiór…
- …który polega na wyjmowaniu całych roślin (pęków) ze skrzynek
- Skrzynki już opróżnione zostaną dokładnie umyte i zdezynfekowane, fot. 1-5 A. Cecot
Szklarnię o areale 5000 m2 wyposażono m.in. w samojezdne ramiona nawadniające, które uzupełniają wodę w skrzynkach. Pędzenie – w temperaturze 16-18°C (taka sama dniem i nocą) – trwa tu 10-14 dni, po czym stoły z gotowymi do zbioru roślinami wędrują do hali pozbawionej naturalnego światła. Tam odbywa się pierwsza czynność dotycząca spedycji towaru – ręczne wyrywanie pęków całych roślin ze skrzynek uprawowych. Rośliny (z cebulami) transportowane są potem na taśmociągu do sąsiedniego pomieszczenia, gdzie następuje ich ostateczne przygotowanie do handlu.
Bukiety w wykonaniu robotów
Na ostatnim etapie „obróbki” kwiatów praca ludzka ogranicza się do wizualnej oceny i wyrównania tulipanów dostarczanych na taśmie z pomieszczenia, w którym odbywa się zbiór roślin, a także do obsługi maszyn. Linię technologiczną tworzą urządzenia – z firm Havatec i Bercomex – do odcinania cebul, łączenia kwiatów w pęczki, wiązania i pakowania bukietów (po 10 pędów).
- Transport roślin do hali, w której odbywa się przygotowanie kwiatów do handlu
- Praca ręczna (kontrola, rozdzielanie roślin) niezbędna jest na początku linii technologicznej…
- …na której cebule odcinane są od pędów (maszyna z firmy Havatec)…
- …przemieszczane do robota z firmy Bercomex…
- Końcówka linii technologicznej – pakowanie gotowych wiązek kwiatów tulipanów, fot. 1-5 A.Cecot
Najnowocześniejszym elementem zestawu jest robot do sporządzania bukietów, którego wydajność dochodzi do 16 tysięcy kwiatów na godzinę.
Przyszłość – tendencje
Dirk-Jan Haakman uważa, że przyszłość produkcji kwiatów pędzonych tulipanów polegać będzie m. in. na:
● wprowadzaniu doświetlania LED-owego (w Wervershoof testuje się diody z firmy Philips), które pozwoli na intensywniejsze wykorzystanie powierzchni obiektu uprawowego i całkowicie uniezależni produkcję od dostępu światła naturalnego;

Testowane jest doświetlanie LED-owe pędzonych tulipanów, które miałoby umożliwić uprawę ich poza szklarnią, fot. A Cecot
● stosowaniu rozwiązań oszczędzających energię (w gospodarstwie Haakman zainstalowano panele słoneczne, które generują 60% energii elektrycznej wykorzystywanej w tej firmie – szczególnie intensywnie latem i jesienią, w okresie obróbki cebul, po ich przywiezieniu od dostawców).
Jest to skrót artykułu opublikowanego w czasopiśmie „Pod Osłonami” 3/2018.
Czasopismo można zaprenumerować w wydawnictwie Hortpress

Fruit Logistica Innovation Award 2025 – nagrody targów w Berlinie za innowacyjność
W tym roku do nagród Fruit Logistica Innovation Award zgłoszono około 70 innowacji, z których jury złożone z ekspertów wybrało pięciu finalistów. Ostateczną decyzję podjęli swoimi głosami goście targów, w dniach od 5 do 7 [...]



