PODosłonami.pl

Agro-Sorb
Yara od 11 01 2019

Typy pomidorów

Firmy nasienne mają w swoim asortymencie bogatą ofertę odmian pomidorów polecanych do upraw pod osłonami. Aby ułatwić dobór odmiany w zależności od Państwa potrzeb przedstawiamy podstawowe typy pomidorów.

Większość firm nasiennych klasyfikuje odmiany pomidorów nie tylko ze względu na miejsce uprawy (szklarnia, tunel ogrzewany i nieogrzewany) ale także na siłę wzrostu czy w zależności od cech owoców. Siła wzrostu jest cechą genetyczną odmiany i decyduje o długości prowadzenia uprawy. Odmiany samokończące (całkowicie lub częściowo, zazwyczaj za 4., 5. lub 6. gronem) polecane są na krótkie cykle uprawy (wiosenny, letni, jesienny) natomiast na cykl przedłużony (całoroczny) – odmiany silnie rosnące (o nieprzerwanej sile wzrostu, o niekończącym się wzroście).

W ogólnej klasyfikacji pomidorów jedną z najważniejszych cech owoców jest ich średnia wielkości, tj.:

  1. Odmiany drobnoowocowe – koktajlowe (około 30-50 g), cherry (10-25 g). Pomidory zebrane są w długie grona, o dużej liczbie owoców (10-50 sztuk). Mogą być zrywane pojedynczo („na luz”) lub całymi gronami. Odmiany różnią się między sobą nie tylko wielkością ale i kolorem (czerwone, pomarańczowe, żółte, czekoladowe) oraz kształtem owoców (kuliste, śliwkowe, typu San Marzano, „truskawkowe’).
  2. Odmiany o średnich owocach (mniej więcej wielkości BB) – owoce zebrane są w grona po kilka sztuk. Można je zbierać pojedynczo („na luz”), wówczas nazywane są też „standardowymi” (60-190 g). Niektóre odmiany nadają się także na zbiór całych gron, złożonych z owoców różnej wielkości: małe grono (70-110 g), średnie grono (100-130 g) lub duże grono (140-170 g). Odmiany o średnich owocach różnią się między sobą także kształtem (kuliste, lekko spłaszczone, lekko żebrowane, wydłużone, śliwkowe, typu San Marzano i „Bawole Serce”) i kolorem (czerwone, malinowe, typu Kumato, żółte, pomarańczowe).
  3. Odmiany wielkoowocowe (wielkości BBB i większe), np. – owoce o masie zwykle 200-300 g, wielokomorowe, mięsiste, zebrane po kilka sztuk w gronie, zrywane są pojedynczo z roślin. Aby uzyskać pożądaną wielkość owoców firmy nasienne zalecają regulowanie ilości owoców w gronach. W tej grupie dominują odmiany o owocach koloru czerwonego i malinowego, w kształcie lekko spłaszczonym, lekko lub mocno żebrowanym, „Bawole Serca” lub tzw. owoce paprykowe (wydłużone, szpiczasto zakończone).

Kolejne podziały odmian pomidora związane są z cechami owoców dotyczą:

  1. kształtu: kuliste (okrągłe), spłaszczone, żebrowane (lekko lub mocno), wydłużone, śliwkowe, typu San Marzano, typu Bawole Serce (przy czym wyróżnia się „prawdziwe Bawole Serce” – np. Awarak F1 i „sakiewki” – np. Corazon F1) oraz tzw. paprykowe i truskawkowe.
  2. koloru: czerwony, malinowy, pomarańczowy, żółty, czekoladowy, Kumato
  3. sposobu zbioru w miarę wybarwiania się: luzem (pojedynczo) lub całymi gronami (odmiany drobno- i średni owocowe)

Bardzo istotną cechą odmiany jest jej odporność na wirusy, bakterie, choroby i szkodniki.

Wszystkie odmiany pomidorów mogą Państwo wyszukać w wyszukiwarce Hortinet.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Agritech 2020 baner 10
HortiAdNet