PODosłonami.pl

Cultilene2020_lipiec
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Ukazał się czwarty numer czasopisma Pod Osłonami (4/2020)

Drukarnię opuścił już kolejny numer czasopisma Pod Osłonami – 4/2020. Poniżej przedstawiamy krótki przegląd tematów, jakie poruszmy w tym wydaniu.

Warzywa pod osłonami

Rozsada pod lampami LED – Hans van Herk – Propagation Solutions, Holandia

Młody niemiecki producent Achim Genert chce wykorzystywać najnowocześniejsze metody, by produkować rozsadę dla odbiorców w Niemczech i krajach sąsiednich. Dlatego w najnowszych szklarniach na powierzchni 2 hektarów zainstalował lampy LED, które mogą dawać światło o strumieniu energii do 100 μmol‧m-2‧s-1. Minionej zimy po raz pierwszy produkował rozsadę pomidorów i ogórków korzystając z tego doświetlania, wiosną w podobny sposób – kolejną partię rozsady ogórków.

Znane i nowe, czerwone i malinowe – Anna Wize

Państwo Beata i Grzegorz Oszustowie (fot. 1) z Niezdowa w województwie lubelskim uprawą warzyw szklarniowych we własnym gospodarstwie zajmują się już od około 20 lat. Pan Grzegorz miał już wcześniejsze doświadczenie z gospodarstwa rodziców, w którym prowadzona była głównie uprawa ogórków. Pomidory przez długi czas były jedynie uzupełnieniem produkcji, okazało się jednak, że pod koniec lat 90 ub. wieku uprawa pomidorów (wówczas była to odmiana Celzus) udawała się tak dobrze, że z czasem stały się one podstawowym warzywem w ich szklarniach.

W swojej długiej przygodzie z produkcją pomidorów ogrodnicy z Niezdowa uprawiali wiele odmian pomidora, z najważniejszych firm nasiennych obecnych na naszym rynku (m.in. wielkoowocowe czerwone Growdena, Barteza, Forenza, malinowy Tomimaru Muchoo). Zawsze były to odmiany o dużych owocach – na takie jest największe zapotrzebowanie na lokalnych rynkach (pomidory sprzedawane są m.in. w Lublinie, Puławach i Rzeszowie). Ogrodnicy wybierając nowe odmiany, zwracają uwagę głównie na wygląd, jakość i smak ich owoców. Wysoki plon i łatwość uprawy są bardzo ważne, ale ostatecznie klienci wracają po te pomidory, które im smakują.

W bieżącym sezonie podstawową odmianą pomidora w gospodarstwie państwa Beaty i Grzegorza jest Barteza (fot. 2) z firmy Enza Zaden. W testach uprawowych są także dwie odmiany wielkoowocowego pomidora czerwonego marki De Ruiter – jedna jeszcze pod numerem hodowlanym DRTH5024 (fot. 3), druga – do niedawna testowana pod numerem DRTH5013 – otrzymała ostatnio nazwę Inspired (fot. 4). „Czerwony” asortyment uzupełniają pomidory malinowe o dużych owocach. W tym sezonie podstawowa z tego segmentu jest Kawaguchi RZ (fot. 5) z firmy Rijk Zwaan, a w próbach uprawowych są malinowe DRTG4821 (fot. 6) i DRTG4801 (fot. 7) marki De Ruiter (po 1000 roślin każdej). W tegorocznej produkcji znajduje się również śliwkokształtny pomidor Romanella (Syngenta; fot. 8). Ofertę Gospodarstwa z Niezdowa wzbogacają pomidory specjalne – typu cherry i koktajlowe, między innymi czerwone – Vepsolino (z firmy Enza Zaden; fot. 9) o wydłużonych owocach 25-30-gramowych oraz Idolini RZ o owocach typu mini San Marzano (16-18 g) – a także Farbini RZ o żółtopomarańczowych, wydłużonych owocach typu mini San Marzano (o masie ok. 20 g). Dwie ostatnie odmiany pochodzą z hodowli firmy Rijk Zwaan.

Najmniejsze pomidory – największe możliwości (cz. I) – Holandia – Agnieszka Wiśniewska, Krzysztof Floras – Enza Zaden

Holandia jest bezsprzecznie największym producentem pomidorów w Europie. W ciągu ostatnich 20 lat łączna powierzchnia upraw tego warzywa wzrosła z 1220 ha do około 1800 hektarów. Na obszarze tym produkuje się rocznie około 900 tysięcy ton pomidorów, z czego 90% przeznaczone jest na eksport. Największym importerem holenderskich pomidorów są Niemcy, które odbierają około 308 tysięcy ton holenderskich pomidorów, w tym 85 tysięcy ton stanowią owoce typu cherry i „miniśliwki”. Do Polski w 2019 roku Holendrzy sprzedali 45 tysięcy ton, czyli około 4% swojej ogólnej produkcji.

Niełatwa produkcja ogorków – Wojciech Wasiak, Rijk Zwaan

Posadził sobie ogrodnik ogórki w szklarni, one same mu rosną, komputer klimatyczny podlewa je i steruje klimatem. Pracownicy zbierają dziesiątki ton owoców, a właściciel szklarni jest mocno zajęty „kasowaniem pieniędzy”, zastanawiając się przy tym, jaki model i kolor mercedesa byłby dla niego najlepszy. Kiedyś może tak było, ale z pewnością nie zimą i wiosną tego roku.

W nowosądeckim rejonie uprawy ogórków – Anna Wize

W czasie ciągle trwającego zagrożenia epidemicznego do tytułu działu „Z wizytą w…” powinniśmy chyba dodać słowo „wirtualną”. Gościnne gospodarstwa w z okolic Nowego Sącza miałam przyjemność odwiedzać wiele razy. Wiosenny sezon dni otwartych zaczynał się zawsze od wyjazdów w te „ogórkowe” rejony południowej Polski. W tym roku o takich wydarzeniach raczej na długo można zapomnieć, zamiast tego są liczne rozmowy i… wiele obaw. Kilku producentów i specjalistów z branży opowiedziało o tym, jak oceniają wiosenny sezon uprawy ogórków.

Okazuje się, że wielu producentów ogórków szklarniowych tej wiosny nie zaliczy do najbardziej udanych, mimo że sezon zaczął się całkiem nieźle. Problemów nie brakuje, ale sytuacja w poszczególnych gospodarstwach zależy od wielu czynników i trudno o jednoznaczną jej ocenę. Są i tacy, którzy oceniają powoli kończący się zimowo-wiosenny sezon uprawowy jako nie najgorszy. Są to głównie ci, którzy zdecydowali się bardzo wcześnie rozpocząć uprawę. W zimie nie było silnych mrozów, temperatura sprzyjała uprawie i panowały dosyć dobre warunki świetlne. Również wiosna była początkowo stosunkowo słoneczna, nie brakowało jednak zimnych dni i nocnych przymrozków – zdarzały się więc problemy z wietrzeniem obiektów przy niskiej temperaturze zewnętrznej. Trudności w utrzymaniu optymalnego dla ogórka klimatu w szklarniach odbijały się negatywnie na wielkości i jakości plonu.

W kwietniu pogoda była na ogół słoneczna, rośliny dobrze plonowały, ale w maju warunki się pogorszyły – nastąpiło ochłodzenie, długo utrzymywało się zachmurzenie, często występowały opady. Przełożyło się to na niższe zbiory. Ogrodnicy jeszcze przed końcem wiosennego sezonu oceniali, że ogólny plon w całym pierwszym cyklu uprawy będzie niższy niż w poprzednich sezonach.

Trendy na europejskim rynku papryki – wywiad z Jackiem Bursztyńskim,  Syngenta

Papryka jest jednym z bardzo lubianych warzyw. Do niedawna dominowały u nas owoce jednego typu – czerwony blok. Nadal mają one największy udział w produkcji i rynku, coraz więcej pojawia się jednak nowych typów papryki – o różnych kształtach, kolorach i wielkościach i wielkościach owoców. O aktualną sytuację na paprykowych rynkach najważniejszych jej producentów zapytałam Jacka Bursztyńskiego z firmy Syngenta – portfolio menedżera zajmującego się tym warzywem w rejonie EAME (obejmuje Europę, Afrykę i Bliski Wschód).

Plantacje papryki przed owocowaniem – Alicja Niedobylska, Marcin Niedobylski – Agro Spec

Jak dobrze rozpocząć uprawę papryki? Na co zwrócić uwagę w pierwszych miesiącach uprawy – przed wejściem roślin w owocowanie? Autorzy podają ważne zalecenia uprawowe.

Sezon 2020 rozpoczęty. Papryka posadzona przed połową kwietnia zdążyła się ukorzenić w ciągu 2-3 tygodni, po tym czasie można przystąpić do nawożenia – fertygacji. Na pierwszym etapie po posadzeniu roślin należy szczególnie dbać o utrzymanie właściwej wilgotności podłoża. W tym czasie rośliny należy podlewać często, pamiętając jednak, by robić to małymi dawkami, gdyż jeśli gleba będzie zbyt mokra, system korzeniowy nie rozwinie się prawidłowo. W tym okresie nie nawozimy roślin, ponieważ wystarczają im składniki podane w tzw. zabiegu startowym na rozsadniku. Przed posadzeniem na miejsce stałe podlewamy rozsadę nawozem o zrównoważonych proporcjach NPK (np: 18 : 18 : 18) , zapewnia im to potrzebne składniki na najbliższy czas.

Rośliny jagodowe

O ochronie malin i truskawek – Anna Maciejuk

Podczas tegorocznej konferencji Jagodowe Trendy w Lublinie (czyt. PO 2/2020) kilka wykładów poświęcono ochronie przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami malin i truskawek uprawianych pod osłonami. Mówiono m.in. o werticiliozie maliny, zagrożeniach ze strony nicieni oraz nowych produktach do zwalczania szkodników.

Jak wykorzystać potencjał plonotwórczy truskawki – Anna Maciejuk

W uprawie truskawek tunelach foliowych lub pod okryciem z agrowłókniny, aby w pełni wykorzystać potencjał plonotwórczy tych roślin, trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników. Podstawą jest zapewnienie optymalnych warunków do prawidłowego ukorzenienia się sadzonek, gdyż zdrowy, dobrze rozwinięty system korzeniowy będzie odpowiadał za ich właściwe odżywienie. Podczas wegetacji warto także zadbać o wzmocnienie naturalnej odporności roślin, co można zrobić poprzez odpowiednie nawożenie i biostymulację. Szczegóły tych zagadnień omówili specjaliści w ramach Akademii Uprawy Truskawek zorganizowanej online przez portal Jagodnik.pl i firmę Osadkowski (czyt. też PO 3/2020).

Rośliny ozdobne

Optymistyczne dziś i jutro – Alicja Cecot

Gospodarstwo ogrodnicze Diant-Pol Polska, należące do Anny i Dariusza Kwietniów oparło się kryzysowi, który wywołała tegoroczna pandemia koronawirusowa. Ta młoda rodzinna firma, działająca w miejscowości Prandocin-Wysiołek koło Słomnik w Małopolsce systematycznie się rozwija od chwili założenia w 2006 r. i jest już dobrze rozpoznawalna na krajowym rynku ozdobnych roślin sezonowych; ma także klientów za naszą południową granicą. W produkcji wyróżniają się gatunki balkonowo-rabatowe oraz bratki, choć oferta jest szeroka i niemal całoroczna. Właściciele – inaczej niż większość polskich ogrodników o podobnej specjalności – postawili jednak przede wszystkim na asortyment do miejskich nasadzeń i dekoracji przestrzennych (fot. 1). Nie tylko ten wybór zadecydował o sukcesie, jaki odnieśli prowadząc „kwiatowy” biznes.

Nowości z Essen (cz. III) – Alicja Cecot

Przedstawiam trzecią, ostatnią część relacji z tegorocznych międzynarodowych targów IPM (Internationale Pflanzenmesse), które zorganizowano pod koniec stycznia – niedługo przed tym, nim świat sparaliżowała pandemia koronawirusowa. Ten odcinek dotyczy głównie roślin doniczkowych o ozdobnych kwiatach (pierwszy, zamieszczony w PO 2/2020 poświęciłam przede wszystkim gatunkom balkonowo-rabatowym, a drugi – opublikowany w numerze 3/2020 – zawierał informacje na temat wybranych nowości bylinowych oraz technicznych).

AIPH Conference_Sept. 2020

Konferencja AIPH: jak uzdrowić branżę roślin ozdobnych po kryzysie?

„Recovery from Crisis – the Future for Ornamentals” to tytuł konferencji, którą organizuje AIPH (International Association of Horticultural Producers), czyli Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów-Ogrodników, we współpracy z czasopismem branżowym FloraCulture International (FCI). Odbędzie się ona [...]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

HortiAdNet