PODosłonami.pl

Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Uprawa melonów w tunelach foliowych

Zmieniające się warunki klimatyczne w naszym kraju powodują, że uprawa bardziej egzotycznych gatunków w nieogrzewanych tunelach foliowych jest coraz bardziej realna. Na przykład jeszcze stosunkowo niedawno ciepłolubna papryka dobrze zaadaptowała się do naszych warunków i stała się jednym z najczęściej uprawianych warzyw. Dlaczego więc nie pójść o krok dalej i nie spróbować uprawy melonów na szerszą skalę?

Owoce mieszańcowych odmian melonów testowanych w Polsce znajdujących się pod numerami fot P Bucki

Owoce mieszańcowych odmian melonów testowanych w Polsce znajdujących się pod numerami

Próby z uprawą melonów w Polsce

Obecnie firmy nasienne testują uprawę różnych grup melonów (Cucumis melo L.) w tunelach foliowych. Oceniają je pod kątem walorów smakowych, plenności i łatwości prowadzenia uprawy. Zdaniem przedstawicieli firm doświadczenia te są kontynuowane od pewnego czasu, pomimo trudności z przewidzeniem możliwości zbytu owoców. Za uprawą melona również w Polsce przemawia fakt, że owoce te będą dojrzewać na roślinach, a więc będą bardziej smaczne i aromatyczne niż importowane. Jest to propozycja skierowana przede wszystkim dla producentów warzyw prowadzących uprawy w tunelach w okresie wiosennym, natomiast nie są przekonani do produkcji warzyw latem. Melon może stać się więc ciekawym uzupełnieniem oferowanego przez nich asortymentu. Nie jest wymagający odnośnie stanowiska i może być z powodzeniem uprawiany po wszystkich wcześnie zbieranych warzywach, na przykład po wczesnych odmianach kapusty.

Uprawa melonów w niskim tunelu foliowym (fot. P. Bucki)

Uprawa melonów w niskim tunelu foliowym

Produkcja rozsady melona

Rozsadę najlepiej przygotować jest w doniczkach degradowalnych, np. celulozowo-torfowych ze względu na wrażliwość systemu korzeniowego melona na uszkodzenia. Większość melonów dobrze znosi cięcie i zawiązuje więcej kwiatów żeńskich na pędach bocznych. Korzystnym zabiegiem jest więc przeprowadzenie pierwszego cięcia roślin tuż po posadzeniu rozsady na miejsce stałe lub nawet jeszcze podczas jej produkcji. W tym drugim przypadku przesadzanie powinno nastąpić po zabliźnieniu się ran i ukazaniu się pędów bocznych.

Wymagania uprawowe melona i zabiegi agrotechniczne

W uprawie melonów rekomendowane jest ściółkowania w celu walki z chwastami i podniesienia temperatury. Pod ściółką umieszcza się linie kroplujące. Przy takim przygotowaniu stanowiska produkcja melonów na płasko nie musi być pracochłonna. W okresie od sadzenia do zbioru przy spełnieniu powyższych kryteriów nie potrzeba poświęcać uprawie zbyt wiele czasu. Prace na ogół ograniczają się do nawożenia, wykonywania zabiegów ochronnych oraz regulowania czynników środowiska w pomieszczeniu.

Melon ma wysokie wymagania pokarmowe, gdyż wytwarza dużą masę nadziemną. Dostarczenie roślinom pożądanej dawki nawozów wpływa korzystnie na zawartość cukrów i konsystencję miąższu. Stanowisko pod uprawę rośliny warto nawieźć dobrze rozłożonym obornikiem. Zawartość składników mineralnych na 1 m3 podłoża powinien średnio wynosić 160-200 g N, 300-350 g P2O5, 200-250 g K2O, a jego pH zbliżone do obojętnego (6,0-7,2).

Na początku wegetacji właściwy stosunek podstawowych makroelementów w pożywce N : P : K powinien wynosić 1 : 2 : 1, natomiast podczas wykształcania owoców należy zwiększyć nawożenie potasem.

Podczas produkcji rozsady i na początkowym etapie wzrostu rośliny na miejscu stałym łodygi melona są wyjątkowo wrażliwe na gnicie. W późniejszym okresie należy przywiązać dużą wagę do ochrony i lustrować plantacje w poszukiwaniu pierwszych infekcji spowodowanych przez mączniaki oraz objawów żerowania mszyc i przędziorków.

Melon ma wysokie wymagania świetlne i termiczne (gleby i powietrza) począwszy od produkcji rozsady. Podlewanie zimną wodą, duże wahania temperatury powietrza i gleby mogą powodować opadanie kwiatów i zawiązków owoców. Pożądane jest bardzo ostrożne wietrzenie tuneli  by uniknąć gwałtownych zmian temperatury. Z kolei wahania wilgotności gleby powodują pękanie owoców.

Zbiór melonów

Owoce zbiera się, gdy zagłębienie szczytowe mięknie i można wyczuć aromat owoców, a szypułka łatwo od nich odchodzi. Owoce zebrane przedwcześnie tracą na smaku i aromacie, natomiast zbyt późno – szybko gniją. Owoce odmian z grupy melonów siatkowanych i kantalupy są mniej trwałe niż te o gładkiej skórce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Konsumpcja warzyw i owoców w listopadzie 2020 roku

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH opracował „Zalecenia zdrowego żywienia”. W naszej diecie warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. W listopadzie ten warunek spełniło 18% Polaków. Co piąty badany (22%) jadł tylko [...]

HortiAdNet