PODosłonami.pl
Uprawa sałaty
Uprawa sałaty jest popularna m.in. ze względu na krótki okres wegetacji roślin. Wyróżnia się kilka typów tego gatunku. Do najbardziej popularnych wśród konsumentów typów należy sałata głowiasta (masłowa, krucha – popularnie określana jako lodowa) – jej okrągławe liście zawijają się do środka tworząc wyraźną główkę. Sałata liściowa wytwarza rozetę liści o różnym kształcie i w szerokiej gamie odcieni (od jasnozielonego do ciemnej czerwieni), niezwijająca główki. W zależności od kształtu blaszki liściowej wyróżniamy sałatę: pierzastą (typ lollo), liściową i dębolistną. Sałata batawska łączy cechy sałaty głowiastej i liściowej. Kolejnym z typów jest sałata rzymska – tworząca podłużną, owalną główkę, jej liście są wydłużone, gładkie lub o widocznych nerwach, całobrzegie lub ząbkowane. Niszowym gatunkiem jest sałata łodygowa – tzw. głąbiki krakowskie, o jadalnej, mięsistej łodydze. Uprawa sałaty na plantacji pod osłonami może być założona z kilku odmian, w różnych typach, z sadzenie w różnych terminach – by zapewnić ciągłość zbiorów w dłuższym okresie. Ważny jest odpowiedni dobór odmiany do pory roku i typu uprawy.
Odmiany sałaty
Na rynku dostępny jest szeroki asortyment odmian sałaty należących do wszystkich typów. Różnią się między sobą m.in. długością okresu wegetacji, wielkością i kształtem główek, trwałością pozbiorczą, odpornością na patogeny – w przypadku sałaty bardzo ważna jest hodowla odpornościowa, nowe odmiany sałaty mają m.in. odporność na szeroki zestaw ras mączniaka rzekomego, na Fusarium sp. czy na mszycę porzeczkowo-sałatową. Wśród sałat pierzastych są odmiany w szerokiej gamie odcieni, jednobarwne i dwubarwne. Ważny jest też odpowiedni dobór odmiany sałaty do pory roku. W naszych artykułach zapoznasz się z popularnymi odmianami sałaty, które polecane są do upraw pod osłonami (i nie tylko), jakie były prezentowane podczas organizowanych przez hodowców sałaty pokazów w gospodarstwach.
Rozsada sałaty
Uprawa sałaty z rozsady pozwala na szybki start produkcji. Jakość rozsady jest jednym z głównych elementów wpływających na sukces w uprawie. Rozsadę sałaty można przygotować samodzielnie lub zamówić u profesjonalnych producentów rozsad. Do uprawy pod osłonami może być wykorzystywana rozsada sałaty produkowana w multiplatach (wielodoniczkach) wypełnionym substratem lub – częściej – w kostkach torfowych. Rozsadę sałaty w kostkach torfowych bardzo łatwo się sadzi poprzez częściowe tylko zagłębienie kostki w glebie. Zapobiega to w przyszłości gniciu jej główek od spodu. Więcej informacji na temat rozsady i sposobu prowadzenia plantacji po posadzeniu roślin znajdziesz w naszych artykułach.
Podłoże dla sałaty
Podłoże dla sałaty powinno być dostosowane do technologii uprawy. Sałata pod osłonami, w tunelach foliowych uprawiana jest często w rodzimym gruncie. W szklarniach jako podłoże wykorzystuje się najczęściej wełnę mineralną lub substrat kokosowy. Coraz częściej różne typy sałaty są uprawiane w hydroponice – w rynnach z przepływającą pożywką lub na tacach pływających w basenach z pożywką. Uprawa sałaty w poszczególnych technologiach i typach podłoża różni się strategią nawożenia i nawadniania.
Nawożenie sałaty
Sałata jest rośliną o średnich wymaganiach pokarmowych, jednak ze względu na płytki system korzeniowy wymaga dostępności składników przez cały okres wzrostu. Sałata pod osłonami sadzona w gruncie powinna być nawożona głównie przedwegetacyjnie. Dolistne nawożenie z wykorzystaniem nawozów i biostymulatorów uzupełnia lub zapobiega niedoborom, polepsza kondycję roślin i poprawia ich zdrowotność. W technologiach hydroponicznych rośliny otrzymują składniki pokarmowe w pożywce. W artykułach doradzamy jak uzyskać wysoki plon o bardzo dobrej jakości i jakie nawozy są zalecane w uprawie sałaty.
Ochrona sałaty
Uprawa sałaty narażona jest na występowanie wielu różnych chorób i szkodników. Agrofagi wpływają negatywnie na wzrost i rozwój roślin, mogą powodować duże straty. Prawidłowa ochrona sałaty jest jednym z kluczowych elementów pielęgnacji plantacji.
Do częstych chorób sałaty należą: mokra zgnilizna, bakteryjna plamistość liści, mączniak rzekomy, mączniak prawdziwy, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza sałaty.
Wśród szkodników uszkadzających sałatę najczęstsze są: mszyce (m. brzoskwiniowa, m. ziemniaczana smugowa, m. porzeczkowo-sałatowa), bawełnica topolowo-sałatowa, śmietka sałatówka, błyszcza jarzynówka, piętnówki, pędraki, drutowce, ślimaki, nicienie, a także – skoczogonki, mączliki, ziemiórki. Uprawa sałaty chroniona przed chorobami i szkodnikami w odpowiedni sposób (metoda biologiczna, chemiczna, integrowana) pozwala na utrzymanie zdrowotności roślin przez cały okres uprawy. Szczegółowe zalecenia znajdują się w artykułach na naszym portalu.