Bakterie kwarantannowe cz.I - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

FLUENCE

Bakterie kwarantannowe cz.I

Na liście organizmów kwarantannowych UE podlegających obowiązkowemu zwalczaniu, znajduje się groźne bakterie. Jedną z nich jest Ralstonia solanacearum, która poza ziemniakami, poraża także inne warzywa psiankowate (pomidor, papryka, oberżyna) i rośliny ozdobne (m.in. pelargonie i róże).

Czytaj dalej...
Ralstonia solanacearum

Wyciek bakteryjny Ralstonia solanacearum na przekroju poprzecznym łodygi pelargonii (invasive.org)

Biologia i objawy infekcji

Bakteria Ralstonia solanacearum poraża ponad 200 gatunków roślin należących do 50 rodzin botanicznych. Występuje powszechnie w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego ale odnotowana ją także w krajach o klimacie umiarkowanym. W Polsce po raz pierwszy Ralstonia solanacearum wykryto w 2014 roku w bulwach ziemniaków. W jej obrębie występują 4 rasy, przy czym w klimacie umiarkowanym dominuje rasa 3 atakująca m.in. ziemniaki, pomidory, oberżyny, papryki oraz m.in. pelargonie. Bakteria przenosi się wraz z materiałem wyjściowym do dalszej produkcji (sadzonkach), wodą, podłożem, na narzędziach oraz na rękach pracowników. Na niektórych roślinach (m.in. bulwach ziemniaka) bakteria może wystąpić w stadium utajnionym (nie wywoływać objawów) ale być źródłem infekcji.

W przypadku pomidora i oberżyny wywołuje ona gwałtowne więdnięcie liści od podstawy w kierunku wierzchołka, zwykle w najcieplejszym momencie dnia. W późniejszym stadium rozwoju choroby występuje żółknięcie i brązowienie liści a następnie zamieranie całych roślin. Na przekroju poprzecznym łodygi widoczne jest zbrązowienie wiązek przewodzących i wypływający z nich biały lub żółty śluz bakteryjny. Optymalne warunki do rozwoju patogenu to temperatura  podłoża około 26°C i wysoka wilgotność powietrza. U pelargonii bakteria Ralstonia solanacearum wywołuje więdnięcie i chlorozę liści, które z czasem brązowieją i ulegają nekrozie. Brunatnieniu i nekrozie ulegają także łodygi. Na przekroju poprzecznym – podobnie jak u pomidora – widoczne jest zbrązowienie wiązek przewodzących. Może dojść do zamierania całych roślin.



W sierpniu 2015 roku w Holandii po raz pierwszy wykryto przypadki porażenia róż szklarniowych przez bakterię Ralstonia solanacearum. Badania wykazały, że była to rasa 1 tego organizmu. Objawami choroby (określanej jako brunatna zgnilizna) było więdnięcie i żółknięcie liści oraz brązowienie i zamieranie pędów.

Zwalczanie

Na terenie Unii Europejskiej bakteria posiada status organizmu kwarantannowego i podlega obowiązkowi zwalczania, które ogranicza się głównie do działań prewencyjnych. Obecnie nie ma preparatów chemicznych zwalczających bakterię w zainfekowanych roślinach. Działania profilaktyczne powinny obejmować wszystkie etapy produkcji. Zainfekowane roślin należy zniszczyć. W strefie porażenia przedmioty używane do produkcji (m.in. narzędzia, obuwie, opakowania) oraz obiekt uprawowy powinny być dokładnie zdezynfekowane środkami bakteriobójczymi. Należy używać zdrowego materiału do produkcji. Importowane sadzonki (np. pelargonii, róży) powinny być zaopatrzone w paszport roślin stwierdzający, że są one wolne od organizmów kwarantannowych.

Więcej informacji na temat paszportów roślin w artykule : Zmiany w przepisach unijnych dotyczących ochrony roślin

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ICL Osmocote
HortiAdNetHortiAdNet