FORONTI w opinii producentów - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

FORONTI w opinii producentów

W dwóch minionych latach (2011 i 2012 r.) wśród testowanych, wielkoowocowych odmian pomidorów marki De Ruiter szczególnie wyróżniała się propozycja pod numerem DRW 7848 F1. Obecnie, pod nazwą Foronti, jest ona uprawiana na większa skalę w całym kraju. Ogrodnicy, którzy wybrali tę odmianę podkreślają przede wszystkim bardzo dobry smak jej owoców i wysoką ich jakość, zwracają także uwagę na intensywne plonowanie. Foronti zdobywa uznanie w rejonie kaliskim. ARTYKUŁ REKLAMOWY.

Czytaj dalej...

Wysoki plon, jakość, wyjątkowy smak i kolor.
Wszystko w jednym!

Foronti zdobywa uznanie w rejonie kaliskim

Jolanta i Bogdan Mazurkowie ze Skarszewa w tym roku zdecydowali się na uprawę pomidora Foronti na powierzchni około 3 tys. m2 . Producenci podkreślali, że na wybór tej odmiany duży wpływ miały bardzo wysoka jakość owoców oraz ich wyjątkowo dobry, intensywny smak. Państwo Mazurkowie uprawę prowadzili z rozsady szczepionej na podkładce Maxifort F1, rośliny wstawiono w otwory w matach na początku lutego. Według ich obserwacji rośliny wykazywały silny wigor i początkowo wymagały lekkiego ograniczania tendencji wegetatywnych. W uprawie nie było problemów z chorobami – odmiana jest odporna na mączniaka prawdziwego, a szara pleśń pojawiała się sporadycznie. Mimo ciemnego początku sezonu rośliny dobrze zawiązywały owoce, które osiągały duże rozmiary (w pierwszych gronach nawet do 300 g i więcej) i były przy tym dobrze wypełnione, nie miały skłonności do drobnienia. Pierwsze owoce zaczęły dojrzewać 9 kwietnia. W pełnię plonowania rośliny weszły w drugiej połowie maja. W plonie przeważały w tym okresie bardzo duże owoce – tylko około 10% było kalibru BB, resztę stanowiły pomidory wielkości BBB – co przekładało się na wysoki plon.

Na uprawę odmiany Foronti po ubiegłorocznych próbach zdecydowali się w tym roku również państwo Urszula i Zbigniew Rychterowie z Tłokini Kościelnej. Również oni prowadzą uprawę z rozsady szczepionej, dwupędowej. Rozsadę ustawiali na otworach w matach w pierwszych dniach lutego. Mimo trudnego początku uprawy rośliny Foronti dobrze zawiązały pierwsze grona, w niektórych było nawet po 6 owoców, ich liczbę ogrodnicy starali się jednak regulować do 4 sztuk, w następnych gronach raczej już nie redukowano liczby owoców.

Smaczne i trwałe owoce Foronti

Według Pani Jolanty Mazurek owoce Foronti wyróżniają się bardzo atrakcyjnym wyglądem – są lekko spłaszczone, intensywnie czerwone, z połyskiem, działki kielicha są długie, rozłożyste i długo zachowują świeżość. Atrakcyjność towaru przygotowanego do sprzedaży podnosiły naklejki na pojedynczych owocach, dzięki temu klienci szybko zaczęli rozpoznawać nową odmianę i już po pierwszych tygodniach sprzedaży pojawili się tacy, którzy chcieli kupować tylko tę odmianę. To świadczy o tym, że klienci dobrze ocenili smak Foronti. Tę cechę potwierdziły również wyniki testu konsumenckiego przeprowadzone w czerwcu tego roku, w certyfikowanym Centrum Oceny Produktu Tesco. Pomidory Foronti uzyskały bardzo dobre wyniki – zostały ocenione najlepiej przez konsumentów pod względem smaku i wyglądu zewnętrznego. W ocenie pani Urszuli Rychter, gdy owoce Foronti osiągną pełną dojrzałość są bardzo atrakcyjne – intensywnie czerwone, z połyskiem, duże. Są one bardzo smaczne
i trwałe.

Foronti doceniono również w okolicach Warszawy

W tym roku pomidor Foronti znajduje się także w uprawie w Piotrowicach, którą prowadzi Patryk Szklarz razem z żoną Eweliną, a pomagają im rodzice – Grażyna i Marian Szklarzowie. Odmiana ta zajmuje obecnie ponad 4 tys. m2. Jej rozsada szczepiona, jednopędowa była wstawiana w otwory w matach około połowy stycznia, kwitło wówczas pierwsze grono. Ze względu na małą ilość światła na początku uprawy, liczbę owoców w pierwszych gronach redukowano do 2–4 szt., a rośliny prowadzono generatywnie. Pani Grażyna zwracała uwagę na dość luźny pokrój roślin Foronti, dzięki czemu są one łatwe w pielęgnacji. Producenci z Piotrowic twierdzą, że Foronti nieco później wchodzi w owocowanie, niż wczesne odmiany wielkoowocowe, jednak w stosunkowo krótkim czasie przynosi wysoki plon. Pan Marian zwracał uwagę, że na roślinach Foronti zawsze jest dużo owoców, w większości o kalibrze BBB. Dlatego pod względem plonu zaczyna szybko doganiać inne, wczesne odmiany, a wkrótce je przewyższać . Ogrodnicy byli zadowoleni z wielkości pomidorów. W plonie przeważały owoce kalibru
BBB, podczas gdy w przypadku innych odmian (które zwykle w tym czasie dawały duże owoce) więcej było owoców mniejszego kalibru.

Klienci wracają po Foronti

Klienci Państwa Szklarzów bardzo dobrze przyjęli odmianę Foronti i niektórzy chcieli kupować tylko te pomidory. Duże, lekko żebrowane, atrakcyjnie prezentujące się w kartonie (ze względu na intensywną barwę i połysk oraz ładną szypułkę), wyróżniające się wyjątkowo dobrym, wyrazistym smakiem owoce Foronti są chętnie kupowane przez wymagających klientów z Warszawy.

Komercyjna „botanika” – różnorodne byliny w ekonomicznym formacie

Botanisk to nazwa belgijskiej szkółki z produkcją bylin, której właściciel Johan Stessens na każdym kroku podkreśla ekonomiczne aspekty swoich decyzji dotyczących prowadzenia firmy, w tym doboru roślin. Opłacalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa to oczywistość, ale w warunkach [...]

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet