PODosłonami.pl
W hiszpańskim zagłębiu sałat
Podczas spotkania pod hasłem „Syngenta Leafy Dynamics”, zorganizowanego w lutym w Hiszpanii, w stacji doświadczalnej tamtejszego oddziału Syngenty w miejscowości Torre Pache niedaleko Murcji, zaprezentowano kolekcję sałat. Możliwość oceny w warunkach uprawowych odmian sałaty i innych warzyw liściowych była najciekawszą częścią programu tego wydarzenia. Charakterystykę prezentowanych kreacji hodowlanych przedstawił Stephan
Winter z Niemiec, menedżer firmy Syngenta.

Po kolekcji oprowadzał Stephan Winter
Wśród odmian sałaty masłowej, która cały czas jest najchętniej uprawiana w Polsce, ciekawie zapowiadającą się propozycją jest Magician (LS12620) – uniwersalna, polecana do uprawy od wiosny do późnej jesieni. Odmiana ta jest odporna na 30 ras mączniaka (z wyjątkiem rasy 29). Wyróżnia ją jasnozielony kolor liści, wysoka tolerancja na zasychanie brzegów (tipburn) i długi okres trwałości polowej (główki nie przerastają na polu i długo zachowują przydatność do zbioru i sprzedaży). Sałata ta, zdaniem Wojciecha Juńczyka z firmy Syngenta, ma szansę szybko zdobyć popularność w Polsce i dołączyć pod tym względem do znanej już na naszym rynku odmiany Daguan.
Ciekawostką zaprezentowaną podczas hiszpańskich pokazów była odmiana Crispagio (LS11856), powstała z krzyżowania sałaty kruchej z rzymską. Tworzy ona wydłużone główki (jak u sałat rzymskich), a jej liście mają lekko karbowaną strukturę. Główki są dobrze wypełnione (dają wysoki plon handlowy) i mają ciekawy wygląd. Odmiana ta jest odporna na tipburn i wybijanie w pędy kwiatostanowe.
- Magician to nowa odmiana sałaty masłowej
- Crispagio to pośrednia forma między sałatą rzymską i kruchą
Jest to skrót artykułu ”W hiszpańskim zagłębiu sałat- trendy odmianowe”, który ukazał się w dwumiesięczniku „Pod osłonami” 3/2014

Regeneracja gleby pozwala zwiększyć efektywność nawożenia
Codzienność ogrodnika prowadzącego uprawy pod osłonami to wyścig z czasem i zmieniającymi się warunkami. Temperatura i wilgotność w tunelach foliowych ulegają dynamicznym wahaniom, a gleba, intensywnie eksploatowana, nie ma czasu na regenerację. Z biegiem lat [...]





