PODosłonami.pl
Inwazja nowości De Ruiter
Marka De Ruiter jest doskonale znana przez producentów pomidorów szklarniowych na całym świecie. Jej popularność sprawia, że nieustannie pracujemy nad nowymi odmianami, które odpowiadałyby na zmieniające się potrzeby rynku. Jednymi z najpopularniejszych odmian na rynku są Torero (odmiana wielkoowocowa), Merlice (odmiana gronowa) i Admiro (odmiana średnioowocowa). Każdy producent ma możliwość wybrania odmiany, która najbardziej odpowiada jego potrzebom, wymaganiom, możliwościom technicznym i warunkom w obiekcie szklarniowym.
Czytaj dalej...
Fot. 1. Owoce odmiany Ducovery – piękny czerwony kolor i połysk
Ducovery – piękny i smaczny polski pomidor
W nadchodzącym sezonie marka De Ruiter wprowadzi nowe odmiany pomidorów, które zapewnią zarówno satysfakcję, jak i wysoką opłacalność produkcji. W segmencie odmian wielkoowocowych będzie to odmiana Ducovery (wcześniej pod numerem DR5014TH), która zdążyła już zyskać uznanie producentów pomidorów wielkoowocowych w Polsce i Belgii. Ducovery to odmiana wczesna, o dynamicznym wzrościei bardzo wysokim potencjale plonotwórczym. Jej zaletą jest odporność na mączniaka prawdziwego. Dodatkowo zalecamy producentom szczepienie na podkładce Maxifort, tak aby zwiększyć odporność na choroby korzeniowe. Ducovery ma silny wigor, dobrze zawiązuje owoce przy niższym natężeniu światła, już w pierwszej fazie produkcji. Warto pamiętać, że rośliny wymagają dostarczania bodźcówgeneratywnych na początku produkcji. Zalecaną i dobrąpraktyką jest usuwanie liści między gronami podczas obróbki.
Działania te można kontynuować do końca marca, a nawet dłużej – wszystko zależy od kondycji rośliny. Grona powinny być regulowane do czterech owoców, co wpływa na ich lepsze wyrównanie. Owoce Ducovery mają ładny połysk i kolor, są wyjątkowo smaczne,o bardzo dobrej jakości, średnia masa to 240–260 g. (Fot.1).
Armaro – na rynek lokalny i na eksport
W segmencie odmian średnioowocowych nową propozycją jest odmiana Armaro (wcześniej pod numerem DR6304TH). Rośliny wytwarzają owoce o średniej masie 160–180 g (kaliber BB do BB+), o ładnym połysku i głębokiej, czerwonej barwie. Rośliny Armaro mają silny wigor i wymagają dostarczania im generatywnych bodźców od początku produkcji. Również w przypadku tej odmiany, usuwanie liścia między gronami przy obróbce wierzchołków jest potrzebnym zabiegiem. Jej rośliny wymagają aktywnego klimatu w szklarni. Armaro posiada odporność na mączniaka prawdziwego pomidora, co jest niewątpliwie dużą zaletą. Grona powinny być regulowane do 5 owoców. Przy odpowiednim prowadzeniu Armaro odwdzięcza się wysokim plonem owocówo atrakcyjnym wyglądzie i bardzo dobrej jakości. Nadająsię one do sprzedaży na rynku lokalnym oraz na eksport. Przy utrzymaniu odpowiedniego klimatu i właściwym prowadzeni roślin, odmiana Armaro da wysoki plon, a rośliny utrzymają dobrą kondycję do końca sezonu.
„A najważniejszy jest plon”
„Odmiana Armaro podoba się, ponieważ ma wszelkie cechy, które są podstawą dobrego wzrostu i plonowania, czyli mocny pęd, grona, system korzeniowy, wierzchołek. Owoce Armaro mają atrakcyjny, mocno czerwony kolor. A najważniejszy jest plon, który już w pierwszym miesiącu owocowania był większy w porównaniu do odmian standardowych.”
Damian Chrzan,
producent pomidorów szklarniowych, Głuchów
Po więcej informacji o odmianach Armaro i Ducovery zapraszamy na podstronę De Ruiter na portalu podoslonami.pl, gdzie co miesiąc publikujemy nasze obserwacje z upraw tych odmian w Polsce

Tulipany i inne ozdobne rośliny cebulowe w Chrzypsku Wielkim
Firma Królik organizuje kolejną, piętnastą już edycję Międzynarodowych Targów Tulipanów. Jest to wydarzenie, które od 2009 r. – z wyłączeniem pandemicznych lat 2000 i 2001 – odbywa się w Chrzypsku Wielkim w Wielkopolsce w trakcie [...]



