PODosłonami.pl
Jadalne powłoki przedłużają shelf-life owoców
Czy faktycznie jest to możliwe, aby naniesione po zbiorze substancje stanowiły metodę wydłużania trwałości owoców i były równocześnie bezpieczne dla człowieka? Nad tym tematem pracuje szereg grup naukowych w zagranicznych jednostkach naukowych.
Czytaj dalej...
Jadalne powłoki są stosowane m.in. na truskawkach (fot. D. Łabanowska-Bury
Czym są jadalne powłoki?
Powłoki jadalne stały się jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się w ostatnich dziesięcioleciach tematów badawczych w branży spożywczej, dotyczących m.in. pozbiorczego traktowania owoców i warzyw (post-harvest). Aby spełniały swoją funkcję muszą charakteryzować się takimi cechami, jak tworzenie jednolitej powłoki na powierzchni owocu czy warzywa, umożliwienie i/lub regulowanie tempa oddychania owocu/warzywa w celu utrzymania jego jakości sensorycznej, być obojętne i nieszkodliwe dla człowieka, łatwe do zastosowania i szybkoschnące.
Jak się nakłada powłoki na owoce i warzywa?
Jadalne opakowanie może być nakładane przez zanurzenie w roztworze powlekającym lub przez zraszanie pod ciśnieniem. Niezbędne są do tego proste urządzenia.
Zalety jadalnych powłok:
- Zmniejsza się ilość odpadów opakowaniowych i wpływ na środowisko.
- Wydłużają okres przydatności do spożycia świeżych i minimalnie przetworzonych produktów poprzez utrzymanie transferu gazów i wilgoci.
- Chronią żywność przed szkodliwym wpływem środowiska i rozwojem drobnoustrojów dzięki zawartości związków przeciwdrobnoustrojowych.
- Poprawa wyglądu i bezpieczeństwa żywności dzięki naturalnym właściwościom.
- Zawierają aktywne przeciwutleniacze, które zapobiegają psuciu się żywności.
Jakie substancje można wykorzystać?
Jadalna powłoka jest rozwiązaniem poprawiającym jakość i trwałość świeżych produktów. Jest ona wykonana z biodegradowalnego materiału, takiego jak polisacharydy, białka lub lipidy. Może również zawierać inne cząsteczki, np. nanocząsteczki.
Chitozan jest jedną z najczęściej stosowanych powłok na poziomie przemysłowym dzięki swojej zerowej toksyczności i wytwarzaniu półprzepuszczalnej membrany, która umożliwia przenikanie wilgoci i gazów, zapobiegając rozpoczęciu procesów fermentacji beztlenowej.
W badaniach przeprowadzonych na truskawkach zastosowanie chitozanu zmniejszyło proliferację grzybów i pleśni, które wpływają negatywnie na jakość owoców. Zastosowanie dodatków, takich jak glicerol, oliwa z oliwek, ekstrakty olejków eterycznych zostało zbadane w celu poprawy niektórych właściwości chitozanu, takich jak wytrzymałość na rozciąganie, zdolność wymiany gazowej, działanie przeciwgrzybowe i przeciwbakteryjne.
Badania nad zastosowaniem nanokompozytów opartych na tytanie i innych pierwiastkach dowiodły, że zapewniają one właściwości funkcjonalne powłokom, od bycia jedynie powłoką przedłużającą okres użytkowania, do zapewnienia funkcjonalnych właściwości spożywczych produktom, na które są nakładane.
Ale nie tylko chitozan był testowany jako jadalna powłoka w truskawkach. Wśród innych substancji testowanych w ostatnich latach były także powłoki na bazie glutenu, metylocelulozy, białka komosy ryżowej, aloesu, fibroiny jedwabiu, a także mieszaniny różnych polisacharydów i gumy arabskiej.

„Wiatr” sprzymierzeńcem w produkcji rozsady pomidorów do upraw doświetlanych
Rynek energii stabilizuje się, dlatego powierzchnia uprawy pomidorów doświetlanych ponownie się zwiększa. Tak przedstawia się sytuacja w Holandii, a także w innych krajach czy na innych kontynentach. Firmy korzystające z energii geotermalnej mogą jeszcze [...]