PODosłonami.pl
Jeżyny na topie, także polskie odmiany
Globalny rynek jeżyny odnotował ostatnio znaczny wzrost, który w dużym stopniu jest napędzany postępem technologicznym, zmieniającymi się preferencjami konsumentów i rosnącymi inwestycjami zarówno z sektora publicznego, jak i prywatnego. Na horyzoncie są także nowe, ciekawe odmiany, które spełniają oczekiwania zarówno producentów owoców, jak i konsumentów. Okazuje się, że na uprawie jeżyn można było w roku wyjść na swoje.
Czytaj dalej...
fot. Niwa
Jeżynowe trendy globalnie
Według najnowszych badań, globalny rynek jeżyny wygląda obiecująco i tak ma się przedstawiać w ciągu najbliższych 5 lat. W 2022 r. globalny rynek tych owoców został oszacowany na 1295,26 mln USD i przewiduje się, że w 2028 r. osiągnie wartość 1858,69 mln USD. Dodatkowo warto podkreślić, że uprawa jeżyny w Polsce przynosi dobre efekty. Nie tylko pod względem plonów, lecz także dochodowości. Plantatorzy stwierdzają, że truskawki w bieżącym sezonie były mniej dochodowe niż jeżyny. Zwłaszcza gdy w uprawie są odmiany, których owoce są atrakcyjne dla konsumentów. Słodkie, jędrne, trwale i z połyskiem. W tej kategorii bardzo duże zasługi ma także polska hodowla prowadzona przez zespół naukowców w firmy NIWA – Hodowla Roślin Jagodowych.O odmiany jeżyny zapytałam dr Agnieszkę Orzeł oraz dr Katarzynę Król-Dyrek. Polecają cztery najnowsze odmiany – Glorniwa, Jagna, Maryna i Juhas. Wszystkie o świetnej jakości owoców przeznaczonych na rynek deserowy.
Sprawdzony lider
Glorniwa to odmiana owocująca na dwuletnich pędach, we wczesnym okresie – nieco wcześniej niż Loch Tay. Odmiana tworzy krzewy o średnim wzroście, ma pędy wyprostowane, bezkolcowe. Odmiana jest średnio plenna, ale jej zaletą są duże owoce, o masie od 6,9 do 10,9 g (w porównaniu z owocami odmiany Loch Ness, których masa to 6,1 do 7,5 g). Owoce są błyszczące, bardzo smaczne, słodkie z aromatem dzikich jeżyn. Są także jędrne, dobre do transportu i przechowywania, a ich zawartość ekstraktu (Brix%) to 12%. Glorniwa charakteryzuje się także wysoką odpornością na choroby. Zaletą jest niska podatność na antraknozę jeżyny, jednakże – w kwestii szkodników – prewencyjnie należy plantację chronić przed szpecielem jeżynowcem. Odmiana nadaje się do uprawy zarówno w otwartym gruncie jak i tunelu. Pod osłonami może dojrzewać już od końca maja, a w polu w końcu czerwca. Owoce odmiany ‚Glorniwa’ są duże, odznaczają się świetnym smakiem (słodkie z leśnym aromatem). Należy je zbierać co 2-3 dni, schłodzić do ok. 5°C, a następnie utrzymywać w temperaturze ok 12°C. Wtedy nie ma problemów z rewersją koloru w trakcie przechowywania owoców. Ważnym elementem ochrony jest profilaktyka przed szpecielem jeżynowcem, aby nie dopuścić do rozwoju tego szkodnika i zniszczeniu plonu. Glorniwa, jako odmiana o dużych i bardzo smacznych owocach, jest świetną odmianą do deserowej konsumpcji, mogą także służyć jako dodatek do wyrobów cukierniczych np. ozdabiania ciast, tortów itp.
Nowe odmiany o dobrych cechach
Juhas (NR 1728801) to odmiana powtarzająca owocowanie. Jej krzewy mają wyprostowany pokrój, średnim wzrost, sztywne, bezkolcowe pędy, wytwarzają wiele odrostów korzeniowych i odznaczają się małymi, wywiniętymi ku górze liśćmi. Owocowanie odmiany Juhas rozpoczyna się na dwuletnich pędach pod koniec czerwca, a na tegorocznych pędach na początku września. Owocowanie z pędów dwuletnich jest wyższe w porównaniu z owocowaniem z tegorocznych pędów (łączny plon ok. 2 kg/roślinę). Owoce są dobrze wyeksponowane, na 1/3 części pędu tegorocznego. Odrywanie owoców od szypułki jest łatwe. Owoce mają średnią masę (z tegorocznych pędów masa owoców 6,3 do 7,0 g, a z dwuletnich pędów 4,5 do 4,8 g), są błyszczące, bardzo smaczne i słodkie (Brix na poziomie 13,6-14,1°). Odmiana Juhas jest bardzo odporna na choroby pędów, co ogranicza konieczność prowadzenia intensywnej ochrony fungicydowej na plantacjach. Owoce tej odmiany nadają się do przetwórstwa z możliwością zbioru maszynowego, ze względu na pokrój krzewu i łatwość zbioru. Owoce są wyeksponowane, dobrze odchodzą od dna kwiatowego po dojrzeniu, możliwe jest ich otrząsanie. Zawartość suchej masy jest wysoka (15,69 %). Po zamrożeniu bardzo niski jest procent owoców z rewersją koloru.
Maryna (NR 1716009) to kolejna odmiana spółki NIWA – Hodowla Roślin Jagodowych owocująca na tegorocznych pędach. Rośliny są wyprostowane, pędy bezkolcowe, wzrost średni ze średnimi liśćmi podwiniętymi do góry. W przypadku tej odmiany początek owocowania na dwuletnich pędach przypada w końcu czerwca, a na tegorocznych na początku września. Plon na dwuletnich pędach jest wyższy niż na jednorocznych. Owoce są wyeksponowane wzdłuż pędu dwuletniego oraz na wierzchołku pędu tegorocznego, co powoduje że zbiór jest łatwy. Owoce są duże (na tegorocznych pędach 8,6-10,3 g; na dwuletnich 6-8,5 g), jędrne, z połyskiem, o jednolitej barwie, słodkie i bardzo smaczne (Brix na poziomie 11-13°). Odmiana jest odporna na choroby pędów.
Jagna (NR 1811401) to odmiana owocująca na dwuletnich pędach, deserowa do uprawy tunelowej oraz polowej bez osłon. Krzewy mają wysoki, zwarty pokrój, sztywne, bezkolcowe pędy, średniej wielkości liście. Plonowanie jest wysokie. Początek dojrzewania jest wczesny (koniec czerwca do połowy sierpnia). Owoce są wyeksponowane na całej długości dwuletnich pędów, łatwo odchodzą od szypułki, dlatego są łatwe do zbioru. Owoce odmiany Jagna są bardzo duże, atrakcyjne, wydłużone, masa od 7,5 do 10,2 g (dla porównania u odmiany Loch Ness jest to 6,1-7,5 g), błyszczące, o dobrej trwałości pozbiorczej, bardzo smaczne, słodkie (Brix na poziomie 12,4°). Odmiana jest podatna na antraknozę dlatego wymaga odpowiedniej ochrony fungicydowej.
- Juhas (R1728801), fot. A. Orzeł
- Maryna (fot. Niwa)
- Jagna (fot. Niwa)
Hodowla odmian była dofinansowane z projektów POIR. 01.01.01-00-0073/16 oraz POIR.01.01.01-00-0459/19

Warzywa do tuneli z oferty firmy Syngenta – przedplon i plon główny
W listopadzie ub.r. na południu Mazowsza, w rejonie skoncentrowanej uprawy warzyw, odbyła się Konferencja Paprykowa. Podczas sesji wykładowej specjaliści z firm hodowlano-nasiennych podali propozycje na przyszły sezon. Poniżej oferta Syngenty – jednej z firm [...]


